Anna-Mária

Alkotók

Hamza D. Ákos rendező
Harsányi Gréte forgatókönyv
Ákom Lajos zene

Szereplők

Szörényi Éva Annamária
Rajnay Gábor Füzessy Gábor
Szilassy László Balázs Géza mérnök
Vizváry Mariska Anna néni
Pethes Sándor Jimmy
Makláry János Tommy
Somogyi Nusi Boris
Pethes Ferenc Feri inas
Medgyaszay Vilma Matild néni
Salamon Erzsi Lili
Barkóczy Beáta Babszi
Fáykiss Dóra titkárnő
Gárday Lajos hal-őr
Hidassy Sándor parasztgazda
Kelemen Lajos I. gazda
Danis Jenő öreg gazda
Tóth Imre II. gazda
Acsay Rezső III. gazda
Vándory Gusztáv alispán
Misoga László postás
Nádudvary Erzsébet postás kisasszony
  közjegyző
  I. paraszt
  II. paraszt
  szállodaportás
Klimsa Dénes vasutas
  házvezetőnő
Rácz Vali gramofon énekesnő [csak hang]

Technikai stáb

Icsey Rezső operatőr
Fekete Ferenc operatőr
Örményi István hangmérnök
B. Kokas Klára díszlettervező
  jelmeztervező
Máriássy Félix rendezőasszisztens
Mingovits Tibor felvételvezető
V. Schulteisz Mária vágó

Produkciós stáb

Magyar Írók Filmje Rt. gyártó
Magyar Írók Filmje Rt. forgalmazó
B. Kokas Klára gyártásvezető
Matolay K. Géza producer

Gyártási és bemutatási adatok

1942. augusztus kb. 10-20. külső forgatás
1942. október műtermi forgatás
Hunnia Filmgyár, Pasarét műterem
Tobis Klang hangrendszer
Krupka Filmlaboratórium laboratórium
1942. december 5. (693/1942. szám) cenzúraengedély
1943. február 15. (Omnia) bemutató

Külső forgatási helyszínek

 • Bárdibükk, Bárdudvarnok, Goszthony-kastély (Füzessy kastélya)
 • Budapest, Gellérthegyi kilátóteraszok

Diszkográfia

CSÓKOLJ MEG HÁT - rumba
zene: Ákom Lajos
vers:
A filmben Rácz Vali énekli hanglemezről

["Anna száma"]
zene: Ákom Lajos
vers:
A filmben Szörényi Éva énekli zongorakísérettel a 41. képben

Filmtechnikai specifikáció

Eredeti hossza (35 mm) 2267 m
Eredeti hossza (16 mm) 859 m
Előzetes eredeti hossza (35 mm) 56 m
Műsoridő (eredeti) 84 perc
Fennmaradt filmanyag I. 35 mm-es töredékes mozikópia (1. felvonás töredék főcímmel és a film közepéről részletek)
Fennmaradt filmanyag II. 16 mm-es aszinkron töredék kópia (1. felvonás, főcím nélkül)
Teljességi állapot 15 %
Minőségi állapot 70%
Bemutathatóság nem bemutatható

Fellelhetőség, források

Filmanyag 35 mm és 16 mm töredékek
Forgatókönyv 2 pld (MNFA)
Standfotók 1 db (MNFA)
Werkfotók 1 db (MNFA)
Sillabusz 1 db (OSZK)
Filmplakát elveszett
Rácsplakát OSZK (1 db)

Bibliográfia

 • Sporthírlap, 1942/86. 1942-ben 34 magyar film készült el november 1-ig
 • Sporthírlap, 1943/12. Annamária. Beszámoló az Omnia és a Szittya magyar újdonságáról
 • Nemzeti sport, 1942/253. Magyar, német, olasz, svéd és francia filmek szerepelnek a szilveszteresti műsorokon
 • Nemzeti sport, 1943/26. Olasz beszámoló a magyar filmgyártásról
 • Magyar Film, 1943/7. - Új filmek
 • Mozi újság, 1943/7. - [egyoldalas reklám]
 • Mozi újság, 1942/41. - Szörényi Éva két élete
 • Mozi újság, 1942/37. - Ötperces beszélgetés az Örményi-Szörényi házaspárral
 • Mozi újság, 1942/28. - A hatos konszern filmtermése
 • Pester Lloyd, 1943/38. FILM

Tartalom

Rövid tartalom:

Annamária és apja, Füzessy Gábor földbirtokos békésen élnek vidéki kastélyukban, Füzesen. Sanghaji gazdag rokonuk, Anna néni, akivel csak levélben tartják a kapcsolatot, azt hiszi, hogy Anna és Mária a valóságban két lánytestvér. Annamáriának megtetszik a félreértés és ezután két személyben írogat nagynénjének: Anna a modern leány és Mária, a szende kis vidéki nebántsvirág képében.
Anna néni Bolognában tanuló két fiatal unokaöccsét Füzesre rendeli, így szeretné őket kiházasítani az általa két leánynak vélt Annával és Máriával.
Füzessy Gábor halastavat akar létesíteni birtokán, de mivel a vizet a falu legelője és malma alól vonja el, a falubeliek ellenzik a munkálatokat. A fiatal kultúrmérnök Balázs Géza maga sem pártolja ezt a tervet, másképpen szeretné megoldani, hogy a falubeliek ne maradjanak öntözővíz nélkül.
Jimmy és Tommy megérkeznek Bolognából és halálosan beleszeretnek Annába. Kezét meg is kérik apjától. Anna nem válaszol azonnal és éppen kapóra jön, hogy apja a halastó ügyében felutazik Pestre. Azt mondja, apja a két fiút vigye fel magával Pestre, és majd ha hazajöttek, csak akkor fog nyilatkozni.
Boris, a házvezetőnő nem érti Annamária kettős szerepjátékát és már a megbolondulás szélén áll. Amikor felmond, útra kel a sanghaji nagynéni is, hogy saját szemével győződjék meg az előtte egyre érthetetlenebb helyzetről. Épp akkor száll le a vonatról, amikor Boris már menni készül. A Füzessy kastélyt keresi, Boris pedig azt gondolja róla, hogy ő az új házvezetőnő. Tőle tudja meg, hogy a kastély valóságos bolondokháza, mióta a kisasszony két lány szerepében tetszeleg. Anna néni belemegy a játékba és Annamáriánál, mint az új házvezetőnő jelentkezik.
Közben hatalmas az aszály és a falusiak kétségbeesésükben ki akarják nyitni a halastó zsilipjét, hogy a víz a földjükre menjen. Balázs mérnök azonban éppen árra jár, és ezt nem engedi. Verekedésbe fullad a vita, amelyben Balázs meg is sérül. Épp ekkor lovagol el mellettük Annamária, aki félreértve a helyzetet azt hiszi, hogy Balázs bujtogatta a parasztokat a halastó leeresztésére, ezért kitiltja birtokukról. A verekedést azonban látta a csősz, aki Annamáriának elmondja az igazat. A lány Mária szelíd képében elmegy Balázshoz és bocsánatot kér tőle az „Anna” által ért sérelem miatt. Balázs beleszeret Máriába, és míg annak apja Pesten van, sokszor találkoznak. A falusiak küldöttséget menesztenek Annamáriához és elpanaszolják bajukat. A lány dönt és maga nyitja meg a zsilipeket.
Anna néni házvezetőnőként sok mindenre rájön, és titokban jót mulat Annamária játékán. A két unokaöcs ez alatt Pesten beleszeret két másik kislányba.
Amikor Füzessy hazaérkezik, az állomásfőnöktől megtudja, hogy átvágták a zsilipet és másik helyen épül a halastó. Dühödten rohan az új halastóhoz, de amikor látja, hogy van víz a tóban, megörül és megszereti a mérnököt, aki ezután gyakori vendég a kastélyban. Anna néninek is rokonszenves a fiatalember, aki előtt leleplezi a lány titkát. Balázs magával viszi Mária két műcopfját és élvezi a játékot, melynek végén minden tisztázódik és a szerelmesek egymáséi lesznek.

Részletes tartalom:
[A tartalmi leírás a film és forgatókönyv alapján készült. A filmből hiányzó részek 50%-os szürkével jelölve!]

Játszódik a füzesi birtokon, Sanhgaiban és Budapesten a maga korában.

00 00 00 Főcím, alatta a "Csókolj meg hát" című rumba

00 00 45 Füzesen egykastély szalonjában a Füzessy Gábor, a tulajdonos egy újsághirdetésből megtudja, hogy távolba szakadt rokona, egy sanghaji acélgyáros özvegye korábban elhunyt húgának rokonait keresi. Füzessy felesége volt a keresett személy, megörülnek a hírnek és azonnal táviratot küldenek neki.

00 01 18 A Winckelmann Acélművek sanghaji irodájában munkája végeztével ezt a táviratot olvassa a hirdetést feladó Anna néni. Ő is nagyon megörül, azonban félreérti a távirat aláírását és azt gondolja, hogy Füzessynek két lánya van: Anna és Mária. Válaszlevelét már hármójuknak írja, s külön ki is emeli, hogy nagyon örül annak, hogy tesvérének két lánya van.

00 02 11 A kastély halljában Füzessyék nagy örömmel olvassák a válaszlevelet, és rögtön észre is veszik, hogy Anna néni tévesen értelmezte az aláírásukat. Annamária apjától megtudja, hogy nevét voltaképpen emlékül kapta anyja és nagynénje neveinek összevonásával. Szeretné meghagyni Anna nénit ebben a hitében, ezért elhatározza, hogy ezután majd más-más kézírással mindkét képzeletbeli lány nevében írni fog majd neki.

00 03 03 A postahivatalban is feltűnik a Füzessy Mária névre érkező kis csomagocska, amit a postás személyesen visz el a kastélyba. Alig akarja odaadni a küldeményeket Füzessynek, aki azt állítja, hogy két lánya van. Az inas is tanúja lesz a beszélgetésnek és ő sem érti, hogy milyen másik lányról beszél a gazdája. El is újságolja a hírt Boriskának, a szakácsnénak, aki nem hisz neki. Füzessy a hallban átadja a csomagokat lányának, akivel kitalálják, hogy a nagynéni kérésére részletesen mit fognak írni a két lány személyiségéről. Annár nagyvilági modern nőnek, Máriát szerény, házias, szorgalmas teremtésnek fogják hazudni leveleiken keresztül. Sőt, fényképeket is fognak küldeni a két lányról. Feri inas véletlenül ezt a beszélgetést is hallja és egyre értetlenebbül nézi őket. A konyhában ezalatt a postás Boriskának magyaráz a két lányról, majd belép Feri is, aki elújságolja, hogy mindjárt le is fotografálják a lányokat.

00 05 08 A kastély parkjában Füzessy Annát fényképezi modern öltözetben, nadrágban, cigarettával a kezében. A tornácon Boris jelenik meg, majd visszatérve a konyhába lehűti az inast meg a psotást, hogy szerinte csak jelmezes fényképezésről van szó. Annamária ezalatt Máriának öltözve jelenik meg a kastélyparkban, fénykép készül róla is, amit Boriska meglepve figyel a tornácról.

00 06 07 Anna néni sanghaji irodájában a fényképeket nézegeti és közben levelet diktál a titkárnőjének. A két lány fotóján keresztül elérzékenyülve ismer rá egykori önmagára és húgára. Elhatározza, hogy mindkettőjüknek a temperamentumukhoz illő ajándékot küld.

00 06 43 A kastély halljában Annamária egy vadonatúj kerékpárt bont ki a csomagolásból, a háttérben egy ajándék varrógép áll. Apja rosszallóan állapítja meg, hogy túlzás mindig a két ajándék, baj lesz ebből a csalásból. Gondterhelten bontogatja a leveleit. Lánya aggódva érdeklődik, apja pedig elárulja, hogy nagy bajban van, hitelezői perrel fenyenetőznek, neki pedig nincsen pénze. Ennek ellenére derűlátó, mert új vállalkozásával, a halastóval majd helyrebillenti az egyensúlyt. Annamária is bizakodó.

00 07 29 A halastó partján öreg halőrre köszön rá a mérnök. Több gazda is a zsiliphez gyűlik és elpanaszolják a mérnöknek, hogy mind ide gyűlik a víz a tóba, míg a rétek, földek szárazan maradnak, az állatok meg éhen maradnak. A mérnök megpróbálja megnyugtatni az egyre indulatosabban érvelő gazdákat. Füzessy is épp arra lovagol, elégedetten szemléli, hogy mennyit emlkedett a vízszint a tóban. Szakvéleményt vár a mérnöktől, amit az már elkészített és átadott az alispánnak. A Füzessy-birtokon fakadó forrásról van benne szó, amely a tavat táplálja. A földbirtokos úgy gondolja, hogy a vízre senkinek sincs szüksége, ezért akarja halastóként hasznosítani azt. A gazdák nem értenek vele egyet, és hevesen érvelni kezdenek, hogy elszárad mindenük a földeken, de Füzessy lehordja őket, hogy ne keltsék a feszültséget. Lám, az ő földjein sem terem meg semmi, mert aszály van. A parasztok azonban nem hagyják magukat, azzal érvelnek, hogy a tó előtt az ő földjeikre folyt a víz. Füzessy a mérnökhöz fordul segítségért és arra kéri, magyarázza el a parasztoknak, hogy amit beszélnek az babonás ostobaság és nem segített volna a földjeiken ez a kis forrás sem ebben a nagy szárazságban. Balázs mérnöknek azonban más a véleménye és ezt nem titkolja Füzessy előtt sem: ő más módon építette volna meg a halastavat.

- A kastély parkjában Annamária új biciklijével majdnem elüti a mérnököt. Összeismerkednek és a lány kifaggatja a férfit, aki szemlátomást megtetszik neki. Annaként mutatkozik be neki és kedvesen búcsúzik el tőle. A kastélyban ezalatt Füzessy az alispánt hívja telefonon, aki az asztalán fekvő halastó-terv kedvezőtlen elbírálását csak megerősíteni tudja. Összekülönböznek és Füzessy közli, hogy ha nem kapja meg az engedélyt, a miniszternél fogja megfellebbezni a döntést. Közben hazaérkezik Annamária, aki teljesen feltöltődött a mérnökkel való találkozástól. Apja elpanaszolna neki, hogy Balázs ellenségesen áll a terveihez és mivel helybeli kisgazda fia, a parasztok pártját fogja. Tudálékos, tapasztalatlan embernek tartja, és sikerül a lányát is ellene hangolnia. Ebben a pillanatban betoppan Balázs mérnök, hogy részletesen megértesse az álláspontját Füzessyvel. Nem a halastavat ellenzi, csak a helyét, és ezt térképekkel is alátámasztja. Füzessy anonban nem hisz neki és azt feltételezi, hogy a parasztok befolyásolták a fiatal mérnököt és azért mondja ezt. Összevesznek és amikor a mérnök távozni akar, Annamária lép be az ajtón a biciklijét tolva. Arra kéri a fiatalembert, hogy segítsen neki megjavítania a kerékpárt, mert még mindig rossz. Anna nincsen tisztában vele, hogy pontosan kivel is beszél, ezért rákérdez apja ellenségére, hogy vajon ismeri-e a mérnök. Balázs nem vallja be, hogy ő az, a lány viszont leleplezi magát előtte, hogy mit gondol róla. Megjelenik Füzessy is, aki leleplezi lánya előtt a mérnök kilétét. Annamária mikor kiderül előtte a valóság, mérgesen küldi el a mérnököt.

- Vidéki vasútállomásra érkezik két fiatalember. Csodálkoznak, hogy nem várja őket senki, végül egy gazda igazítja őket útba. Gyalog indulnak céljuk félé, a Füzessy-kastélyba.

- Feri inas és Boriska a kastély halljában egy porszívógéppel vesződnek. Szidják az utazóügynököt, akitől megvették, és megesküsznek, ha még egyszer ilyen ember megjelenik a kastélyban, kidobják. A fasoron közben a két fiatalember baktat a nyári melegben. Már bánják, hogy nem maradtak Bolognában. Kiderül, hogy bolognai diákok, akiknek tanulását Anni néni fizeti. Ide is ő rendelte őket táviratban, hogy megismerkedjenek unokahúgaikkal, abban a reményben, hogy megnősüljenek. A kastély halljában ezalatt Füzessynek is megmutatják a rossz porszívót. Nagyon szidják a pesti ügynököket és vigéceket, akiktől ezt a berendezést is vették. A fiúk ezalatt roskadozva a fáradtságtól, odaérnek a kastély elé. Boriska és Feri ügynöknek nézik őket és már készülnek is kidobni őket. A fiúk azonban Füzessyt keresik, akinek levelet hoztak a nagynénitől. Megígérik Boriskának, ha nem dobja ki őket, megjavítják a porszívót. A kastélyban Annamária szobájában apjával arról beszél, hogy meg kellene írni Anna néninek az igazat. A fiúk a hallban ezalatt már reparálják a porszívót. Amikor belép Annamária, a két fiú azonnal megismeri benne Annát. Bemutatkoznak, de a lány nem érti, hogy kik ők és honnan ismerik. Átadják neki a levelet, amiből minden kiderül. Jimmyt és Tommyt most már nagy szeretettel fogadják Füzessyék, amikor azonban Máriáról érdeklődnek, újra kezdődik az értetlenkedés köztük és a személyzet között. Amikor a fiúk elvonulnak a szobáikba, rájönnek, hogy ezért örült Anni néni a két lánynak, hogy két unokaöcsét kiházasíthatja.

- A kastélyhallban uzsonnáznak a vendégek és Annamária, aki élvezettel játsza a fiúk előtt a mondén Anna szerepét. Boriskától konyakot kér és csúfolódik Mária félénkségén, amikor a fiúk róla kérdeznek a fiúk. El is indul a konyhába, hogy behívja. Annamária a szobájában gyorsan átöltözik és mire Boriska előkészíti a konyakot, már el is készül Mária jelmezével és úgy lép be a hall ajtaján. Félénk és visszafogott, Boriskától konyak helyett tejet kér és dicséri Anna szépségét és jó ízlését, amikor a fiúk épp őt hiányolják. Meg is ragadja az alkalmat, hogy távozhasson és behívhassa Annát. Gábor bácsi ezalatt a fiúkat a rokonsági fokról faggatja. Jimmy és Tommy keszekusza és érthetetlen családfát vázolnak, amit lehetetlenség megérteni. Füzessynek hamar elege is lesz ebből és leinti a fiúkat. Annamária ezalatt ismét átöltözik, Boriska pedig egyre türelmetlenebbül előkészíti a konyhában a pohár tejet. A hallba ismét a mondén Anna lép be, ezúttal új ruhában. Amikor leteremti Boriskát a tej miatt, az földhöz vágja a tálcát.

- Az alispáni hivatalban az alispán próbálja meggyőzni Füzessít, az azonban hajthatatlan.

- Reggel a kastély halljában a fiúk levelet írnak Anni néninek. Tanakodnak, hogy mit írjanak, kinek melyik lány tetszik jobban, amikor Anna lép be az ajtón. Szól nekik, hogy átmegy a faluba. A faluban mostanra kiszáradt a patak, a szárazak a legelők, éhesen bőgnek az állatok. Még a vízimalom kereke is áll. A parasztok arról beszélnek, hogy ki kellene nyitni a zsilipet, mert ez így nem mehet tovább. A legények a halastóhoz mennek, ahol összekülönböznek a halőrrel. Balázs mérnök is épp a zsilipnél van, megpróbálja rávenni az embereket, hogy várják ki a törvényes határozatot és ne tegyenek erőszakosan semmit. Az egyik legény nem hisz neki és dulakodni kezdenek. A mérnök keze megsérül, de utolsó erejével ellöki a legényt a zsiliptől. Épp akkor ér oda Annamária is, aki megtudja a halőrtől, hogy az emberek ki akarták nyitni a zsilipet. Félreérti a helyzetet és azt hiszi, hogy a mérnök lázította fel a gazdákat. Leteremti, mire a mérnök némán elmegy, de a halőr végül elmondja a lánynak az igazságot.

- A kastély halljában a két fiú ezalatt arról tanakodik, hogy melyik lány a szebb és jobb. Mária és Füzessy érkeznek, Füzessy ideges, Mária pedig kedélyesen enyeleg a fiúkkal a zongoránál. Boriska érkezik a postával, de Mária arra kéri, hogy adja inkább Annának, akit kerssen meg és küldje be. Boriska egyre türelmetlenebb, alig bírja elviselni a helyzetet, amiből alig ért valamit. Mária a rétre hívja a fiúkat virágot szedni, egykedvűen követik őt. A réten a fiúk rettenetesen únják már a hajolgatást és valami izgalmasabb játékon törik a fejüket. Mária a bújócskát javasolja, a fiúk lesznek a hunyók, s míg a fiúk egy fa mögé mennek, ő faképnél hagyja őket. A mérnökhöz siet annak szobájába. Máriaként kér bocsánatot, Anna viselkedéséért, de a férfi nem haragszik, cak sajnálja, hogy Anna ellenségnek tartja őt. Mária gondosan kimossa Balázs kezén a sebet és be is kötözi azzal a gézzel, amit magával hozott. Beszédbe elegeyednek, a férfinek megtetszik Mária, akivel másnapra randevút beszél meg a halastónál.

- A kastély ebédlőjében Füzessy Ferit megkéri, hogy ruháit csomagolja be, mert az éjjel Pestre kell mennie a halastó engedélyeztetése ügyében. Mária érkezik, akit meg is kérdez, nem lenne-e kedve vele menni. A lány maga helyett Tommyt és Jimmyt javasolja, és megígéri apjának, hogy majd rábeszéli őket az utazásra. A fiúk kastélyszobájukban pipáznak és a két lányról beszélgetnek. Jazzmuszika szűrődik át a szomszédból, Anna zongorázik és énekel. A fiúk óvatosan belesnek az ajtón, majd tánclépésben bejönnek a zongoráig. Amikor a szám véget ér, gramofonra táncolni kezdenek és mindketten megkérik a lány kezét. Füzessy lép be és felteszi a kérdést, hogy ki megy vele Pestre. Anna gondolkodási időt kér, ezért a fiúknak kell menniük. Tommy és Jimmy szomorúan egyeznek bele és arra kérik Annát, hogy a mai búcsúvacsoránál mindketten legyenek ott, Anna is és Mária is. Anna megígéri, hogy így lesz.

- Este a kastély ebédlőjében csak Anna nincs jelen a vacsoraasztalnál, Mária el is indul, hogy szóljon neki. Míg Boriska a konyhában Ferinek panaszkodik, hogy nem bírja tovább a bolondokházát, felmond és itt hagyja a kastélyt, Mária Annának öltözik át. Annaként lép az ebédlőbe, majd ismét kimegy, hogy behozza testvérét. Egyszer csak a szomszéd szobából hallatszik át Anna és Mária hangos veszekedése, amelynek végén alaposan összevesznek és összeverekednek. Boriska amikor bepillant a kisasszony szobájába és látja, hogy az egyedül kiabál és döntögeti a bútorokat, elhatározza, hogy egy percig sem marad ebben a bolondokházában. A fiúk már éppen azt fontolgatják, hogy közbe kellene avatkozni, amikor gyűrött ruhában, kócosan Anna lép be az ebédlőbe. Apja nem bír magán uralkodni és kimegy az előszobába nevetni. Meglátja az éppen indulni készülő Boriskát, akit megkér, hogy csak addig maradjon, amíg egy új házvezetőnőt nem szerződtet Pestről. Visszamegy az ebédlőbe és sietteti a fiúkat, mert nemsokára indul a vonatjuk Pestre. Míg azok készülődnek, a lámny bevallja apjának, hogy nagyon élvezi a kettős szerep eljátszását a gavallérok előtt.

- Az éjszakában robog a vonat Budapestre. Anni néni az irodájában a fiúk levelét olvassa. Nem tetszik neki, hogy mindketten ugyanabba a lányba szerelmesek, ezért elhatározza, hogy maga jár utána a dolgonak.

- A pesti szálló haljában Füzessy bemutatja Jimmyt és Tommyt unokanővérének, Matild néninek, aki meghívja őket estére hozzájuk. A két fiú savanyú ábrázattal fogadja a meghívást, szívesebben mentek volna lokálokba, lányok után. Este Matild néni él

 77

 

 

Füzessynek van egy üzleti terve, hogy egy halastavat fog működtetni, de a szomszéd gazdák panaszkodnak a földjeikre jutó kevés vízmennyiség miatt. Balázs, aki a halastó mérnökeként dolgozik, azt mondja, hogy ez nem jó terv. Később Balázs összefut Annamáriával és Balázsnak megtetszik a lány, aki Annaként mutatkozik be. A mérnök tisztázni akarja magát Füzessynek, hogy szerinte csak máshol kell kialakítani a halastavat, de Gábor már nem bízik meg benne. Vonattal megérkezik két férfi, Tommy és Jimmy, akiket Anni néni küldött Füzessyhez. Boris és Feri, a házvezetőnő és az inas eleinte porszívóügynököknek nézte őket és megjavítattak velük egy porszívót, de végül sikerült tisztázniuk, hogy kik ők valójában és azért jöttek, mert Anni néni össze akarja házasítani őket a két lánnyal. Uzsonna közben Füzessy a két fiúval beszélget, közben Anna és Mária felváltva mutatkozik, ezzel folyamatosan felidegesíti Boriskát.  A halastónál dühös falusiak tömege ki akarja engedni a vizet, de Balázs megakadályozza és megsérül a tenyerénél. Arra lovagol Annaként Annamária és azt hiszi Balázs akarta kiereszteni, majd a halőr  kijavítja, hogy  épp ellenkezőleg, a mérnök védte meg a halastavat. Közben a két fiú tanakodik arról, hogy melyik lány a legszimpatikusabb. Annamária visszaérkezik Máriaként és elszórakoztatja Tommyt és Jimmyt egy kis zongorás dalolással, majd virágszedéssel, azonban a két fiú rettenetesen unja a dolgot. Mária elmegy Balázshoz, hogy bocsánatot kérjen Anna nevében. Kedvesen beszélget vele, megtisztítja a sebét és a mérnöknek megtetszik Mária is.  Füzessynek Pestre kell utaznia, hogy elintézze a halastó ügyet, Annamária meg arra kéri, hogy vigye magával a két fiút, ne legyenek láb alatt.  Tommy és Jimmy azon vitatkoznak, hogy kié lesz Anna, aki egy jazzes dalt énekel és játszik a zongorán. Mindkét fiú szerelmet vall és megkérik a kezét, da Anna felveti nekik, hogy menjenek el apjával Pestre, és mire visszaérnek, dönteni fog. Aznap este vacsora közben a konyhában Annamária  eljátsza Anna és Mária veszekedését, fenntartva a látszatot, hogy tényleg két lány létezik. Később apja megkérdezi a lányt arról, hogy miért szeret két személyiségben mutatkozni. Annamária azt válaszolja, hogy minden lányban él egy Anna és egy Mária, és jól esik neki, ha ezt a kettőt külön-külön eljátszhatja. Anni néni miután megkapta a két fiú levelét arról, hogy mindketten Annát akarják, elkötelezi magát, hogy hazautazzon. Pesten Füzessy bemutatja unokanővérét, Matild nénit Tommynak és Jimmynek, aki meghívja magához a fiúkat, hogy megismerkedjenek a lányaival, Babszival és Lilivel. Jimmy Babszival, Tommy Lilivel jön össze, de a fiúk aggódnak, hogy mit fog ehhez szólni Anna és Mária, de főképp Anni néni, aki közben vonattal robog Magyarország felé. Füzesen Annamária Máriaként egyre közelebb kerül Balázshoz, aki megvallja a lánynak, hogy nem tudna nélküle élni. Sétálgatnak a tópart körül, beszélgetnek, majd Mária kívánságából a mérnök bemutatja őt az idős anyjának, aki egy parasztházban egy faluban.  Pesten a két fiú feladja a levelet Anni néninek, hogy kikkel akarnak házasodni, Füzessy telefonon értesíti lányát, hogy jön az új házvezetőnő. Annamáriához eljönnek a parasztgazdák, hogy a halastó ügyében csináljon valamit. Máriaként elmegy Balázshoz, hogy segítsen meggyőznie apját a dologról. A mérnök megörül Máriának, hogy mellé áll, így még jobban megszereti. Elmennek a tóhoz és Mária kiereszti a vizet, amit a faluban ünnepelve fogadnak. Közben az állomáson Anni néni megérkezik és összetalálkozik Boriskával, aki azt hiszi, hogy ő az új házvezetőnő és elmeséli neki az Anna-Máriás bolondságot. Anni néni úgy tesz, mintha ő lenne a házvezetőnő, hogy kiderítse mi folyik a kastélyban, persze Annamária nem tudja kicsoda ő. Elmondja neki, hogy ő Anna is meg Mária is és ez egy bolond nagynéni miatt van. Anni néni megtudja, hogy Annamária szerelmes a mérnökbe, majd este, mikor a lány lefekvéshez készülődik, ellopja a Máriás hajfonatot. Reggel Anna rémülten keresi a hajfonatot, közben Anni néni találkozik Balázzsal és elmondja, hogy be lettek csapva, majd a mérnök elteszi a hajfonatot. Anna is megérkezik, a fiú meg játszadozik vele, hogy neki jobban tetszik Anna, mint Mária, aki eljátsza a sértődöttet. Megengedik az új halastavat, aminek mindketten örülnek, majd megérkezik a fiúkkal Füzessy is, aki felháborodottan fogadja az esetet, de Anna magára vállalja a felelősséget. Hazaérve Anni néni fogadja őket, de megjelenik az igazi házvezetőnő és hála Tommynak kiderül, hogy ő a sangháji nagynéni. Füzessy elmegy a mérnökhöz, hogy kibékítse a fiatalokat. Balázs elárulja Annamáriának, hogy már tudja az igazat Annáról és Máriáról, és hogy nagyon szereti őt, majd egymásba borulnak szerelmesen. Vége.

Kimaradt jelenetek

1. kép / Közjegyzői iroda
A közjegyző egy papírlapról olvassa az apróhirdetés szövegét, amelyben egy Sanghajban élő magyar itthoni hozzátartozóit keresi, majd átnyújtja egy alkalmazottjának, hogy közölje le az összes lapokban.

Érdekességek

 • A Tempó című olasz képeslap egyszer egy négyoldalas beszámolót írt a magyar filmgyártásról, képekkel együtt. Az egyiken Szörényi Éva volt, kiemelve az Anna-Máriában nyújtott alakításáért. A többi képen olyanok szerepeltek, mint Tolnay Klári, Vaszary Piri, Muráti Lili, Mály Gerő, Ajtay Andor és Bilicsi Tivadar.
 • Matild néni egyik lányát a filmben Babszinak hívják. Az eredeti forgatókönyvben Klára a neve.
 • Mikor Jimmy és Tommy találkozik Babszival és Lilivel, akkor eredetileg zongorás-éneklős tánc jelenet lett volna.
 • A filmben a zene, amire a két fiú és a két lány táncol, chulának hívják. Ez egy tradicionális, portugál eredetű néptánc, amit még a 18. században alakítottak ki. Ez a tánc/zene típus segítette elő a samba kialakulását Brazíliában.
 • Vízvázy Mariska szeme megsérült előző filmjének, a Négylovas hintónak külső tatai felvételei alatt, ezért egy darabig úgy volt, hogy nem tudja elvállalni szerepét az Anna-Máriában, végül a szerepét átírták és megfitatalították.
 • Szörényi Éva, akinek a filmben bicikliznie kellett, korábban nem tudott biciklizni, ezért kijárt a Budakeszi útra gyakorolni egy ismerőséhez.
 • Szörényi Éva és Örményi István nem sokkal a forgatás előtt házasodtak össze.
 • A címszerepet eredetileg Szeleczky Zitának szánták, aki ekkor még Gyávaság c. filmjét forgatta.
 • Anna fényképezésének jeleneténél jól érzékelhető a külső és a műtermi felvételek közti különbség. Míg Füzessyék jelenete külsőben készült, a tornácról leszóló szakácsné műtermi felvétel, ami nem csak a megvilágításban, de a kétféle hang minőségében is jól érzékelhető.
 • A kettős szerepen alapuló vígjáték egyes elemei, az ajtó mögötti veszekedés illetve az ellopott paróka-copf zavarba ejtő azonosságot mutatnak az 1935-ös Csúnya lány című vígjátékkal.

Galéria

Vélemények

Kinek a szőke, kinek a barna... Van akinek a lírai szende, van akinek a lánggal lobogó, fölényes, mondain leányzó az „esete”. A téma ugyan nem új, viszont a probléma örök... És a megoldás ez alkalommal is kielégítő: tudniillik happyend. Számomra nagyon kedves ez a film, mert annyit mókázom benne, amennyire talán a Szüts Mara óta nem volt alkalmam és tekintve, hogy önmagam vetélytársát is énmagam játszom, nincs ebben a filmben más győztes, csak én...
Szörényi Éva, 1943.

Nem minden film való egyformán mindenkinek.  (...) Ez a film, amelyről most beszámolunk, elsősorban a leányok filmje. Természetes is, hogy így van. Először: nő írta — Harsányi Gréte. A gyártási vezetője is nő volt — B. Kokas Klára. És harmadszor: az egész játék egy fiatal leány — Annamária körül folyik. Miért vállalkozik olyan szívesen Annamária arra, hogy Anna is legyen és Mária is? Ezt nemcsak a néző kérdezi, hanem megkérdezi Füzessy Gábor Öméltósága, Annamária papája is. A leány így válaszol: "Tudod, apuskám, minden lány lelkében él egy merész, divatos, fölényes Anna és égy szelíd, csendes, félénk Mária. Gondoltam, most az egyszer teljesen kiélem mind a kettőt. Egyszer az egyiket, másszor a másikat. " Minthogy a nézőtéren sok fiatal leány volt és mindannyian ellenvetés nélkül fogadták Annamária kijelentését, mi magunk is elfogadjuk a fentebbi indokolást. Szörényi Éva elragadóan huncutkodja végig Annamária szerepét. Szilassy László az ifjú mérnök szerepében férfiasabb, egyszerűbb és kedvesebb, mint valaha. (...) Rajnay Gábor, Visváry Mariska és Somogyi Nusi hármasa méltó versenytárs a kacagtatásban Pethes Sándor, Pethes Ferenc és Makláry János hármasának. Barkóczy Beáta és Salamon Csöpi a legfiatalabb nemzedék üde képviselőnői. Rács Valinak csak a hangja szerepel, de azzal is sikert arat.
Sporthírlap, 1943.

A film legfőbb értéke, hogy a cselekmény bonyolult meseszövése a legnehezebb részeken is oly folyamatossággal gördül tovább, amit csak a legbravúrosabb ötletekkel megrendezett külföldi vígjátékiilmeknél láttunk eddig. (...) Kedves film. Nem halmozza a bohózati elemet, de sehol sem süllyed sablonos helyzet komikumba. A rendezés és fényképezés egymást egészítik ki teljes művészi tökéletességgel. Szörényi Éva kettős szerepét jól alakítja, talán csak a Mária alakját kellett volna jobban kihangsúlyoznia helyenként. Nehéz munkát oldott meg tökéletes művészettel. (...) Egyedül Makláry Zoltán játéka hideg, majdnem üres. Arcával semmit nem mond. Sokszor az a benyomása az embernek, mintha egy betanult szöveget mondana el monoton hangján. A többi epizódisták megfelelnek a film cselekménye által megkövetelt feladatoknak. Ritkán hallunk annyi nyíltszíni tapsot, mint ebben a filmben. Egyes jelenetek után valóságos nevetésorkán viharzik végig a nézőkön. Nem kétséges, hogy az Anna-Mária ez év messzire kimagasló, művészien szórakoztató, vígjáték filmje marad, amely hetekig táblás házakat fog vonzani a premier filmszínházakban.
Magyar Film, 1943.

A fennmaradt töredékek és a forgatókönyv alapján megállapítható, hogy a film nem emelkedhetett ki a kor filmjeinek átlagos színvonalából, de talán nem is nagyon érhette el azt. A történet és a színészek játéka végig erőltetett, mesterkélt, helyenként elnagyolt és kidolgozatlan. Furcsa és különös ez amiatt is, hogy Hamza D. Ákos rendezői munkái ezt megelőzően és ezt követően is olyan kiemelkedő alkotások, amelyek fontos darabjai a magyar filmtörténetnek.
Hangosfilm, 2017.

A kettős szerepen alapuló vígjáték egyes elemei, az ajtó mögötti veszekedés illetve az ellopott paróka-copf zavarba ejtő azonosságot mutatnak az 1935-ös Csúnya lány című vígjátékkal.
Hangosfilm, 2018.