Súgó

Mi ez?
A Hangosfilm.hu "három az egyben" tudástár, fő egységei a FILMOGRÁFIA, a FILMENCIKLOPÉDIA és a MOZILEXIKON. Célja, hogy a magyar filmtörténet korai szakaszának történetét a teljesség igényével a lehető legplaszikusabb eszközökkel bemutassa. A magyar filmgyártással kapcsolatos fennmaradt dokumentumokat nem csak kutatja, és közzéteszi, hanem gyűjti is. Az interneten is elérhető más online filmográfiákkal és adatbázisokkal ellentétben a Hangosfilm csak hiteles és ellenőrzött adatokat tesz közzé, ezért fejlődése, gyarapodása ezeknél sokkal lassabb. Emiatt elképzelhető, sőt valószínű, hogy az a film, amit keresnnek az adatbázisában, még nincsen fent a Filmográfiáfiában, mert nem került feldolgozásra. De várni és visszatérni érdemes, mert előbb vagy utóbb minden film felkerül az adatbázisba, hiszen a régi filmeket újranézni a legjobb doglog a világon! Munkánkat a MaNDA, mint a magyar filmkincs avatott őrzője a legnagyobb mértékben támogatja, de számítunk más köz- és magángyűjteményekre is, hogy a magyar filmtörténetet a legapróbb mozaikkövekből összerakhassuk.

Filmográfia
Itt megtalálhat minden információt, amit egy régi magyar filmről ma tudni lehet. Az "Alapadatok" fül alatt a teljességi igényével gyűjtünk és felsorolunk mindenkit, aki az adott filmben alkotóként, szereplőként, közreműködőként dolgozott. Itt közöljük azokat az információkat is, amelyek a film bemutatásával kapcsolatosak és a felismert és beazonosított forgatási helyszíneket. A "Források" fül alatt gyűjtjük össze a film zenei betétjeinek legrészletesebb adatait és azt információhalmazt, amely az adott film technikai specifikációjához szükséges: az eredeti hosszt és azt, ami a filmből mára megmaradt. Megkíséreljük százalékos arányban kifejezni azt, hogy az eredeti produkciónak hány százaléka maradt fenn és az is milyen minőségben. A filmmel kapcsolatos reklám- és dokumentációhalmazt is itt lehet megtalálni, a forgatókönyvektől a plakátokig, stand- és werkfotókig mindent, ami eredti forrásanyagnak tekinthető. Folyamatosan frissül az itt megtalálható cikkbibliográfia is, ami a filmprodukcióval kapcsolatos híradások, visszamelékezések, kritikák gyűjteménye. A "Tartalom" fül alatt a film rövid és terjedelmes, ám tárgyszerű tartalmi leírását lehet megtalálni időkódos archiválás formájában, ahol a kópiából ma hiányzó, ám egykor meglévő részeit szürke karakterekkel jelöljük. Az "Érdekességek" fül alatt gyűjtjük össze azt az információhalmazt, ami szerkeszőségünk számára is a legkedvesebb: a forgatási bakikat, a történelmi és filmtörténeti összefüggéseket és azt a részlettudást, ami segít jobban megismerni és megérteni azt a korszakot, amelyben a filmek készültek. A "Galéria" fül alatt a lehető legteljeseb képet kívánjuk adni azokból a fotókból, améyek a film forgatásáról és sajtóanyagából fennmaradtak. Ez sokszor nem könnyű feladat... A "Vélemények" fül alatt olyan idézeteket gyűjtünk, amelyek a múltban és a jelenben az adott filmről megmelékeznek.

Enciklopédia
Filmlexikon és filmtechnikai szótár egyben, amely emléket állít a filmekben közreműködő alkotók, színészek és státagok számára. Rajtuk kívül itt kerülnek részletesebb bemutatásra az olyan cégek, tecjóhnikai fogalmak is, amelyek szükségszerűen fontosak a különböző korszakok filmgyártási körülményeinek jobb megismeréséhez.

Mozilexikon
Ebben a gyűjteményben azoknak a filmszínházaknak, filmbemutató-helyeknek kívánunk emléket állítani, amelyek valaha Magyarországon működtek. Az adatbázis fejlődését a feldolgozásra kerülő filmek premiermozijain kívül a folyamatosan előkerülő fényképek és dokumentumok is diktálják, bár jól tudjuk, a teljes lista vége még nagyon messze van és talán sohasem érünk el a végére. Mi azonban igyekszünk mindent elkövetni annak érdekében, hogy ez az országos mozitérkép a lehető legteljesebben mutathassa be, hány moziban vetítettek egykor filmeket Magyarországon.

Filmfeldolgozás
Az egyes filmek adatinak feldolgozása a MaNDA és más intézmények, magángyűjtemények archívumában található valamennyi dokumentum (eredeti filmkópia, forgatókönyv, fényképek, sillabuszok, újságcikkek, stb.) segítségével történik. Egy-egy film feldolgozása heteket, néha hónapokat vesz igénybe, ezért lassú. Ezzel párhuzamosan fejlesztjük a Filmenciklopédiát is, amely legnagyobb részben Mudrák József és Deák Tamás 2006-ban kiadott Magyar Hangosfilm Lexikonára épül. Ennek közléséért külön köszönet illeti a szerzőket és az Attraktor kiadót. Ahol ezt a munkát idézzük vagy használjuk teljes egészében, azt minden esetben "Magyar Hangosfilm Lexikon" jelöléssel tesszük.

A keresés eredménye
A kereső mindegyik adatbázisban dolgozik, a találatok száma mindhárom adatbázisnál az adatbázis fülénél jelenik meg. Alapértelmezetten a FILMOGRÁFIA jelenik meg, de tetszőlegesen átválthat a másik kettőre is a fülekre való kattintással.

A kereső működése
A keresőben egyszerre több szóra is kereshet, ezek azonban csak akkor jelennek meg szókapcsolatként, ha idézőjelek között írják be. Gábor Miklós színész tehát úgy található meg a leggyorsabban, ha a keresőmezőbe így írjuk be a nevét: "Gábor Miklós". Ellenkező esetben az összes olyan oldalt megkapjuk, ahol a Gábor és a Miklós egymástól függetlenül szerepel. Kifinomult kereséshez tehát célszerű mindig az idézőjeleket használni.

Megjegyzés, komment
Bármelyik adatlaphoz megjegyzést, kiegészítést fűzhet hozzá, ráadásul bejelentkeznie sem kell, mert ezt Facebook profilja segítségével teheti meg. Minden adatlap és szócikk jobb oldali sávjában lehetősége van megtenni észrevételeit, amelykre igyekszünk rövid időn belül válaszolni. Amennyiben nincsen Facebook profilja, használhatja a Fórumunkat is.

Blog
Ebben a Hangosfilm adatbázisaihoz kapcsolt "kirakatban" folyamatosan közzétesszük kutatóink narrációjával azokat az ismereteket és dokumentumokat, amelyek a magyar filmtörténet jobb és használhatóbb megismerését szolgálják. Itt jó alkalom nyílik a források részletesebb magyarázatára, az összefüggések és forráselemzések magyarázatára.

Fórum
Fórumunkat, ahol bármilyen, a magyar filmtörténettel kapcsolatos kérdését felteheti, vagy mások kérdéseit megválaszolhatja, az Index fórumának egyik topikjában helyeztük el. A fórumra érkezett hasznos információk minden esetben átkerülnek a Hangosfilm adatbázisába is a megfelelő adatlapokra. A fórum mindig kéznél van, hiszen a fejlécből is közvetlenül elérhető.

Gyűjtemény
Információkat, adatokat, emlékeket, fényképeket és dokumentumokat egyaránt gyűjtünk. Alapvető küldetésünk az, hogy ezeket továbbítsuk azok felé, akik érdeklődnek a magyar film és gyártásának története iránt. A Hangosfilm több ezres gyűjteményét, amiben filmtörténeti tárgyak mellett fényképek, képeslapok, újságok, mozijegyek, hanglemezek, nyomtatványok, papírrégiségek is vannak, bármilyen kulturális célra, kiadványok szerkesztéséhez vagy magáncélra felajánljuk nagyobb felbontásban is. Cserébe a forrás megjelölését kérjük.

Minden adatlapon izgalmas kutatást, hasznos böngészét kívánnak a Hangosfilm szerkesztők!