Titkos Ilona

Tőkés Anna

Tobis-Klang hangrendszer
hangfelvételi licensz

Német hangfelvételi rendszer, amely nevét a Ton-Bild-Syndikat mozaikszavaként kapta. Németország legnagyobb hangosfilm érdekeltsége a két világháború között. Alapítója dr. H. Brückmann konzul. A szindikátus a német hangosfilmszabadalmak kihasználására alakult.

A céget 1927 május 12-én alapították a svájci Tri-Ergon-Musik AG. Hanglemezgyár leányvállalataként. Filmhangfelvételére szakosodott vállalkozássá csak 1928 augusztus 30-án vált, amikor egyesült a holland-német H. J. Küchenmeister-Kommanditgesellschafttal, a hannoveri Deutschen Tonfilm AG-vel  és a berlini Messterton AG-vel. A cél a különböző szabadalmak egy kézben tartása volt és az amerikai Warner Bros. szabadalmának, a  Western Electricnek legális bojkottja.

A Klangfilm, a berlini AEG és a Siemens & Halske AG. alapítása. Ez a két német elektromos cég 1928 október 8-án a hangosfilmtechnikára vonatkozó munkakört és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat ezzel az alapítással egy kézben egyesítette. A Klangfilm a harmincas évek legelejétől kezdve hangosfilm-felvevő- és leadógépeket gyártott. A hangosfilm első éveiben a rendkívül nagy kereslet lázas munkára késztette a céget és így eleinte nem volt idő arra, hogy a kezdőtípusokat cseréljék. Csak 1932-ben kezdte az ún. Európa-sorozat gyártását. Euronette, Europa Junior, Europa L, Europa II., Europa Lichttongerat elnevezéssel dobta gyártmányait piacra, 1938-ban pedig az Europa-Klarton-géppel a legtökéletesebb hangleadó-berendezések egyikét alkotta meg. A Klangfilm nagy súlyt helyezett a hangszórórendszerek kikísérletezésére is és Eurocord hangszórói a legtökételesebben adták vissza a hangot. A cég az első években nagy harcot folytatott a hangosfilm szabadalmi bizonytalansága miatt a Tobis csoporttal, az amerikai cégekkel és a szabadalombitorló "fekete"-készülékekkel. Elsőnek 1929-ben a Tobis-csoporttal egyezett meg és 1930 augusztusában már a két csoport együttesen küzdött Párizsban a szabadalmak kicserélése és a megegyezés érdekében. Ez a harc megegyezéssel végződött és egyengette az utat a hangosfilm térhódítására. A feketekészülékek elleni szabadalmi harc is megegyezéssel végződött, amikor a K. Euronette készülékének forgalombahozásával lehetővé tette a kisebb mozgóképszínházaknak is olcsó, de amellett minőségileg kifogástalan szabadalomtiszta berendezések beszerzését. (L. még Hangleadómecha-nika és XI. és XII. műmelléklet).

A Tobis-Klangfilm kizárólagos jogával rendelekező országok 1945 előtt: Németország, Ausztria, Magyarország, Svájc, Csehszlovákia, Hollandia, Holland-India, Dánia, Svédország, Norvégia, Bulgária, Románia, Jugoszlávia, Finnország.

A magyar filmtechnika már a kezdetektől a fényhang technikáját alkalmazta. Erre a német UFA által szabadtlamaztatott TOBIS-Klang erőfölénye miatt volt szükség. Első német filmjük a Melodie der Welt, részben még némafilm volt, amit később hangosítottak és egyes jeleneteit hanggal együtt vették fel.

Forrás: Filmlexiokon (Castiglione-Székely) ♦ Wikipedia

Galéria