ARSENE LUPIN UTOLSÓ KALANDJA

Arsén Lupin utolsó kalandja/Arzéne Lupin utolsó kalandja / Arzén Lupin utolsó kalandja / Szenzáció (címváltozatok)

Alkotók

Fejős Pál rendező
Maurice Leblanc író (regény)
Forró Pál forgatókönyvíró
Márkus László forgatókönyvíró
Balassa Emil vers
Mihály István vers
Losonczy Dezső zene
Szlatinay Sándor zene
Mihály István prológus

Szereplők

Pártos Gusztáv a prológust elmondja
Zilahy Pál Arsene Lupin (filmen és színpadon)
Matány Antal Clifford mérnök (filmen és színpadon)
Jankovszky Mara Edith (filmen és színpadon)
Károlyi Leona Potterné, Edith anyja (filmen és színpadon)
Bárdi Ödön  
Gárdonyi Lajos  
Gellért Lajos  
Pártos Gusztáv  
Szabados Piroska  
Ürmössy Anikó  
Szegheő Endre  
Jazz band

a film és színpadi részek kísérőzenéjét játszotta

Produkciós stáb

Neumann József producer
Braun Károly producer

Gyártási és bemutatási adatok

Mobile Kulturális Film Rt. gyártó cég
Mobile Kulturális Film Rt. forgalmazó cég
1922. január 7. (Omnia) sajtóbemutató
1922. március 13. (Tivoli) második sajtóbemutató
1922. március 22. (Tivoli) bemutató
113/1922,  - 16 éven felülieknek, 871 méter cenzúra
162/1922 – korhatár nélkül, 833 m cenzúra

Külső forgatási helyszínek

  • New York palota teteje, a kupola lépcsőzete

Filmtechnikai specifikáció

4 némafilm részből és 4 színpadi jelenetből álló moziszkeccs, a filmrész hossza a 113/1922 számú O.M.B. határozat szerint 871 méter, a 162/1922 számú O.M.B. határozat szerint 833 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Magyar Film, 1921/17, 9, 10, 11, 12
  • Mozihét, 1922/3,11,12
  • Mozgófénykép Híradó, 1922/2, 3, 11, 13
  • Képes Mozivilág, 1922/4
  • Film-Ujság, 1922/15, 77, 86, 87, 103, 108
  • Belügyi Közlöny, 1922/17. 764. p., 1922/23. 1071. p.
  • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 84. p.

Tartalom

Arsene Lupin, a hírhedt kalandor embereivel elfogatja James Gibsont, New York rendőrkapitányát. Felölti a kapitány ruháit, és átveszi a rendőrség vezetését. Bayley bankár, aki felismeri az ál-kapitányt, követeli, hogy bocsássa szabadon Gibsont, és hagyja el New Yorkot. A kalandor látszólag teljesíti kérését, de az éjszaka folyamán visszatér Bayley lakására, hogy ellopja iratait, s mikor a bankár váratlanul hazatér, leszúrja. Egy év telik el. New Yorkot egy fiatal mérnök, Clifford találmánya tartja lázban. Lupin a hadügyminisztérium nevében sürgönnyel New Yorkba hívja a fiatalembert, és megbízza Potternét, hogy lopja el tőle a terveket. A megbízatás teljesítését akadályozza, hogy Clifford és Potterné lánya, Edith egymásba szeretnek. Potterné könyörög Editnek, hogy felejtse el a fiatalembert. Ekkor lép be Lupin, sürgeti az asszonyt, hogy minél előbb teljesítse a rábízott feladatot. Végül a kalandor maga lép akcióba, leütteti Cliffordot, s megszerzi a terveket. Edith, a bátor és mindenre elszánt szerelmes lány felveszi a harcot a gazember és bandája ellen, és sikerül visszaszereznie a terveket. Lupin emberei azonban hamarosan elfogják a leányt, és a mérnököt. Lupin szintén beleszeret Edithbe, s miközben bevallja neki szerelmét, s megkéri a kezét, Clifford mérnöknek sikerül megszöknie, s fellármáznia a rendőrállomást. A rendőrök körülfogják a rablótanyát, Lupin azonban felgyújtja azt. Clifford az utolsó pillanatban megmenti Edithet, majd a rendőrökkel üldözőbe veszi Lupint, aki szintén kiszabadul az égő épületből, és egy felhőkarcoló tetejére menekül.  Clifford követi, és egy lövéssel leteríti a gazembert. Edith és Clifford boldogságának ezután már semmi sem állhat útjába.

Érdekességek

  • A szkeccs tartalma, egyes jelenetei a Fekete kapitányéra emlékeztetnek. Mindkettőben szerepel Gibson, New York rendőrkapitánya és Clifford mérnök, mindkettőben forgatási színhely a New York palota. Lehetséges, hogy a szkeccs összeállításánál felhasználták a Fekete Kapitány felvételeit.
  • Az amerikai filmekkel vetekedő trükkök,  New York palota tetején lejátszódó élet-halál küzdelem, a rablótanya égése a szenzáció erejével hatott a pesti közönségre, mely elismerését tapssal fejezte ki.

Vélemények

„A Mobile-film rt kalandorszkeccsének házi főpróbája. Hétfőn, e hó 13-án délután, a Tivoli-moziban tartotta meg zártkörű főpróbáját a Mobile-film rt., amely ez alkalommal a szakma néhány meghívott tagja előtt vetítette vászonra legújabb szkeccsét, az Arsen Lupin utolsó kalandja cimü darabot. A szkeccs a hires szélhámos, Arsen Lupin legelszántabb, de egyben utolsó gonosztettét mutatja be frappáns, lebilincselő felépítésben négy színpadi és négy filmrész keretében. Fejős Pál, a fiatal rendezői gárda egyik legtehetségesebb tagja rendezte és munkájában meglepően sok eredetiséget, merész ötletet és művészi kvalitást fedeztünk fel. Reméljük, hogy Fejősnek, aki ma már teljesen megérett arra, hogy nagyobbstilü munkába kezdjen, rövidesen alkalma lesz maradandó értékűt produkálni. A szkeccs szereplői, a pompázó szépségű és talentumos Jankovszky Marával, Matány Antallal, Károlyi Leonával és Zilahy Pállal az élén tökéletes alakítást nyújtanak. A főpróba zártkörű közönsége őszinte tetszéssel fogadta a Mobile e különleges és meglepően sikerült szkeccsét, amely vonzó cselekményével, kedves ének- és táncszámaival, általában originális feldolgozásával bizonyára kedvelt műsordarabja lesz minden mozinak." (Mozihét, 1922/12)

„Arzén Lupin utolsó kalandja, az első kalanclorszkeccs, amelyet hétfőn mutat be a Tivoli, a szezon egyik legnagyobb eseményének ígérkezik. Bizonyos, hogy az irodalmi detektivregények rajongóit ezerszámra vonzza majd a Tivoliba a kalandos szüzsé, amelyet kitünően irt meg Márkus László és Fejős Pál remekül oldotta meg azokat a feladatokat, amelyek az izgalmas regény filmjének rendezése körül rá vártak. A szkeccsben lesz jazz-band, shimmy, Balassa Emil és Mihály István verseire Molnár Mihály és Szlatinay Sándor fülbemászó dalszámokat komponáltak. A színpadon Jankovszky Mara, Matány Antal, Károlyi Leona és Zilahy Pál játsszák a főszerepeket." (8 Órai Újság, 1922. március 25.)