Misoga László

Modern Film Kft.

Mobile Kulturális Film Rt.
filmgyár, gyártó, forgalmazó

Elődje: Goldenweiser Ernő és Gerőffy Aranka által 1915-ben alapított Mobil filmvállalat. Az igazgatói feladatokat Gerőffy Aranka látta el. Amikor Goldenweiser Ernő a Star bécsi fiókját kezdte el irányítani 1918 októberében a vállalat vezetését előbb Goldstein Ernő, majd Braun Károly vette át.
Részvénytársasággá alakulás: 1920. április 9. (A Budapesti Törvényszéken bejegyezve: 1920. május 19.)
A részvénytársaság célkitűzése: Iskolai, oktató, valamint felnőttek számára továbbképző és szórakoztató tárgyú filmek gyártása, forgalomba hozatala. Mozgóképszínházak megszerzése, létesítése, filmkölcsönző felállítása, valamint mindennemű szakmába vágó ipari és kereskedelmi tevékenység.
Filmgyártási igazgató: Neumann József
Vezérigaztató és műszaki vezető: Braun Károly
Kereskedelmi igazgató: Dr. Hercz József
Dramaturg: Pásztor József
Rendező: Fejős Pál
Operatőr: Karbán József
Díszlettervező: Kató-Kiszli István
Színészek: Bauroff Klára, Sásdy Alice, Dénes György, Pártos Gusztáv, Gellért Lajos, Costa Viktor
Székhelye: Budapest, VIII. ker. Rökk Szilárd utca 20. 

Egy új filmgyár alapítása a fővárosban. A magyar mozi élet egy újabb nagy fontosságú eseményéről számolhatunk be olvasóinknak. A régismert Mobil filmgyár, mely a háború alatt szünetelt, most Mobil kulturális film részvénytársasággá alakult át 4 millió korona befizetett részvénytőkével, amelyet a legközelebb megtartandó rendkívüli közgyűlés máris 12 millió koronára emel fel. Az új filmgyárat régi kipróbált szakerők vezetik, kiknek múltjuk nagy garancia arra nézve, hogy itt egy tökéletes, minden irányban nagyszabású filmeknek alakulásáról van szó. Műszaki vezetője a Mobil filmgyárnak Braun Károly mérnök, ki mar több mint egy évtizede a filmgyártási technika egyik legismertebb hazai képviselője. Második főereje a vállalatnak Neumann József igazgató, kamarai szállító, ki a mozgókép szakma egyik megalapítója Magyarországon. Melléjük sorakoznak nagy tehetségű vezetők, kik a vállalat kereskedelmi es adminisztratív részét vállalták. Az új gyár első nagyszabású 6 felvonásos filmje a „Pan" legenda, mely nagy sikerrel fejeződött be s méltán nagy feltűnést fog kelteni a szakman belül s az egész világon, ahol csak bemutatásra kerül. Rendezője a gyárnak a fiatal, agilis Fejős Pál, aki a szcenárium feldolgozásánál elsőrendű munkát produkált. Női főszereplője a külföld egyik legnagyobb táncművésznője Bauroff Klára, ki a nymphát személyesíti. Mellette Sásdy Alice nagy művészettel kreálja a másik női szerepet. Férfi főszereplők: Costa Viktor, az ismert elsőrangú filmművész, aki Pánt alakítja nagy bravúrral. Gellért Lajos, Pártos Gusztáv és Dénes György tökéletes együttesében biztosítják az új film világsikerét. A szcenikus felelős tisztjét Kato-Kiszli István iparművész tölti be. A Mobil kulturális film r.-t., mely évi 12 nagyszabású film elkészítésére rendezkedett be, nemcsak e téren fogja működését kifejteni, hanem egy nagy filmkölcsönzőt is szervez, mely már eddig is világslágerekkel rendelkezik.” (Mozihét, 1920/23)

Filmek:

 1. Csak semmi botrányt! (1915)
 2. Siófoki szépségverseny (1915)
 3. Váljunk el! (1916)
 4. A rejtély (1916)
 5. A hódító huszárok (1916)
 6. Házasodik az anyósom (1916)
 7. A fekete kapitány (1920)
 8. Lidércnyomás (1920)
 9. Pán (1920)
 10. Ujraélők (1920)
 11. Arsene Lupin utolsó kalandja (szkeccs - 1921)
 12. Vigyázz a csókra! (szkeccs - 1922)

Forrás: Központi Értesítő, 1920/97. 1751. p. ♦ Filmművészeti Évkönyv, 1921.