A CSODAGYEREK (1923)

The Magic Child /The Phenomenal Child (angol címfordítás)

Alkotók

Korda Zoltán rendező
Korda Zoltán forgatókönyvíró

Szereplők

Lubinszky Tibor Cyrano Actor
Szöreghy Gyula Legeffy, színigazgató
Bárdi Ödön Mr. Durand, impresszárió
Kürthy Teréz színésznő
Berky Lili  
Balassa Jenő  
Dezséri Gyula  

Technikai stáb

Kovács Gusztáv operatőr

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1924. február 7. (Kamara) bemutató
7/1924. 2152 méter cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

némafilm, 35 mm-es, 6 felvonásos, hossza a 7/1924 számú O.M.B. határozat szerint 2152 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Színházi Élet, 1924/6
  • Mozi és Film, 1923/51, 1924/6
  • Belügyi Közlöny, 1924/3. 82. p.
  • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 50. p.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 190, 359, 361. p.
  • Gaál László: Adalékok a magyar filmtechnológia történetéhez. Volkmayer Antal. 1967. 19. p. (Kézirat, MNFA könyvtára)

Tartalom

Az árvíz hullámai vándorszínész társulathoz sodornak egy kisgyermeket. Lengeffy, a trupp egyik tagja Cyrano Actor névre kereszteli a kisfiút, ki fölserdülve feltűnő muzikalitásról tesz tanúságot. Legeffyt egy Durand nevű impresszárióval hozza össze a sors. Csodagyereknek kiáltják ki a kis Cyranot, s a szerepeltetéséből gondtalan életet biztosítanak maguknak. A kisfiú sokáig nélkülözi a gyermekévek gondtalan vidámságát, s csak hosszú viszontagságok után élvezheti újra a családi élet melegét.

„Már az első felvonás izgalmas jelenettel kezdődik: egy nagy város villanegyedében gyilkosság történik és a gyilkossággal egy tizenkétéves gyereket gyanúsítanak, akit kezében füstölgő revolverrel ott találnak a holttest mellett. A gyermeket nem lehet kihallgatni, súlyos betegen fekszik, a vizsgálóbíró azonban közben egyik folyóiratban a megölt embernek és a gyermeknek a fényképét találja ezzel a felirattal: Cyrano Actor, a csodagyerek és impresszáriója: Mr. Durand. Megismerjük a gyerek történetét attól a pillanattól kezdve, amikor valami ripacs színésztársaság egy folyóból halászta ki, ahová az árvíz sodorta. A ripacsigazgató fölnevelte a kis fiút és amikor az tízéves lett, rájött arra, hogy nagy zenei tehetség, a fővárosba vitte, ahol felléptette és sok pénzt keresett ezzel. A gyerek ott vergődik a betegágyon, szemében a láz tüze ég és az orvosok már lemondanak életéről. Az érdeklődő ripacs-igazgatónak az egyik szolga tévedésből azt mondja, hogy a gyerek meghalt. A ripacs lelke nem bírja el, hogy a halott emlékét mocsokban hagyta, feljelenti magát és megtudjuk: ő a gyilkos, összetűzött az impresszárióval és a vitatkozás hevében lőtte le.” (Színházi Élet, 1924/6. 55. p.)

Galéria

Vélemények

A kis Lubinszky Tibor jó ideig külföldön filmezett és régidő óta nem láttuk már magyar filmen. A csodagyerek címszerepében most tehetségének a javát adja és ez az alakítása a legjobbak és a legkedvesebbek közül való. Ez a komoly, szép gyerek úgy játszik, olyan művészettel, mint egy felnőtt színész és egyetlen mozdulata, egyetlen lépése sincs, amely nem férkőzne közel a közönség tetszéséhez, szívéhez. A Kamarának Korda Sándor invenciózusan rendezett filmjével szép sikere lesz.” (Színházi Élet, 1924/6)