TISZTÍTÓTŰZ

Lángok (címváltozat), Purgatory (angol címfordítás), Focul purificator (román forgalmazási cím)

Alkotók

Janovics Jenő rendező
Henry Bernstein író (színmű: L'Elévation, 1917) 
Janovics Jenő forgatókönyv

Szereplők

Fekete Mihály André Cordelier
Poór Lili Edith Cordelier
Laczkó Aranka Mademe Cordelier, André anyja
Kozma Hugó Louis de Genois
Fáy Flóra Louis szeretője
Pap Katinka  

Technikai stáb

Fekete László operatőr

Produkciós stáb

Janovics Jenő producer

Gyártási és bemutatási adatok

Transsylvania Filmgyár gyártó cég
Transsylvania Filmgyár forgalmazó cég
1919. április 2. (Színkör-mozgó) kolozsvári bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, eredeti hosszát nem ismerjük.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Ellenzék (Kolozsvár), 1919. április 2-4.
  • Kolozsvári Hírlap, 1919. április 2-4.
  • Productia cinematografica din Romania I. Cinematograful mut (1897-1930). Bucureşti, 1970. Arhiva Naţionalá de Filme, 180. p.
  • Jordáky Lajos: Az erdélyi némafilmgyártás története (1903-1930). Bukarest,1980. 109, 156. p.
  • A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig. Kolozsvár, 2009. 87.p., 114. p.

Tartalom

A történet az I. világháború kitörésének idején indul. Edithet meglátogatja szeretője, Louis de Genois. A fiatalembernek be kell vonulnia katonának. Az asszony könyörög, hogy vállalja el a számára felajánlott vezérkari posztot, s ne menjen a frontra.  Közben hazatér Edith férje (André Cordelier) kollégájával Courtin professzorral, és annak fiával, Jacques-kal, aki másnap szintén bevonul. Louis és Jacques hamarosan távoznak. A két orvos és Edit a háborúról beszélgetnek, s mikor Courtin kijelenti, hogy felkészült fiai halálára, Edit elájul. A fiatal feleséget felélesztik, majd Courtin távozik. André azt javasolja Edithnek, hogy dolgozzanak együtt egy hadikórházban, André orvosként, Edith pedig ápolóként. Ezután André Edith szemére hányja tartózkodó magatartását. Edith megpróbálja elkerülni a konfliktust, és távozni készül, de férje rákérdez arra, amit egy ideje már gyanít: van-e a feleségének szeretője. Edith bevallja, hogy nyolc hónapja találkozik Louis-zal. Az elkeseredett férj felajánlja, hogy tekintettel a rendkívüli helyzetre, a háború végéig maradjanak együtt, mint lakótársak, és szenteljenek minél több időt kórházi munkájuknak.
A háború sok áldozatot követel. Courtin fiai elesnek a fronton. Edith belefárad a kórházi munkába, André próbálja rábeszélni, hogy menjen el egy időre pihenni, de az asszony nem fogadja el az ajánlatot. Edith táviratot kap, melyben értesítik, hogy Louis megsebesült, és szeretné, ha az asszony meglátogatná. Edith megmutatja a táviratot Andrénak, és indulni akar, de az nem akarja elengedni. Edith ecseteli Louis hőstetteit, majd Andrét vádolja, hogy abban bízott, Louis előbb-utóbb meghal. Ekkor belép Madame Cordelier, mire Edith távozik. André bevallja anyjának, hogy Edith megcsalta, de azt is, amit Edith nem tudott, hogy Louisnak volt egy másik szeretője is, akire lakását, bútorait bízta a háború kitörésekor. Ez a szerető felkereste Andrét, és átadta neki Edith Louisnak írt leveleit.
Edith férje akarata ellenére elutazik a rennes-i kórházba. A nővér (Madame de Sauvaigne) bevezeti az alvó Louishoz. A fiatalember felébred, elmeséli sebesülésének történetét. Kiderül, hogy nem sok ideje van hátra, megesketi Edithet, hogy nem követi őt a halálba, és visszamegy férjéhez. Szerinte a háború nem értelmetlen szenvedés, hanem olyan, mint egy tisztítótűz, mely jobbá tudja tenni az embereket.

Short English content: The story takes place during World War I. Doctor André Cordelier's wife Edith has a secret love affair with Louis de Genois. The young man is called to the army, and he was soon sent to the front. Then Edit tells her husband that she loves Louis. The confession shocked Andre and he asks her to stay together until the end of the war and to work together in the hospital and care the war victims. One day Edit gets a telegram which informs her that Louis was wounded. Against the wishes of her husband the woman travels to visit the young man. It turns out that he has not much time left. He asks Edith not to follow him to death, and go back to her husband. According to him the suffering of war is not pointless, but like a purgatory, can make people better.

 

Érdekességek

  • Henry Bernstein színdarabja 1918 tavaszán Kosztolányi Dezső fordításában, a Kultúra könyvkiadó kiadásában jelent meg.