RASKOLNIKOV

Raszkolnyikov (címváltozat), Bűn és bűnhődés (címváltozat), Raskolnikov / Crime and Punishment (angol), Raskolnikow / Schuld und Sühne (német)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij  író (regény: Prestuplenie i nakazanie, 1866)
Felner Dénes Pál forgatókönyvíró
Pakots József forgatókönyvíró
Lajthay Károly forgatókönyvíró
Rákosi Tibor forgatókönyvíró

Szereplők

Góth Annie Sonja Marmeladov
R. Tóth József  Raskolnikov
Lajthay Károly Marmeladov
Bársony Lilla  Marmeladovné
Deésy Alfréd  Porfirius vizsgálóbíró
Kornay Richárd Razumihin
Lóth Ila mezítlábas cseléd

Technikai stáb

Zsitkovszky Béla operatőr
Szironthai Lhotka István díszlettervező

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer
Rákosi Tibor producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.

gyártó cég 
 Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1917. február 6. (Emke)   sajtóbemutató

1917. április 30. (Mozgókép-Otthon)

bemutató

Külső forgatási helyszínek

  • Kino-Riport műtermében

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, korabeli források szerint a német forgalmi kópia hossza: 1602 méter volt.

Fellelhetőség, források

A film kópiája nem maradt fenn.

Tartalom

Raskolnikov nyomorult, éhező diák, aki egy szűk padlásszobában tengődik, s rá van utalva szegény özvegy anyjának és nevelőnősködő húgának támogató fillérjeire. Nyomorúságát megosztja Razumihin nevű diáktársával. Dicsőséges álmokat sző az emberiség megváltásáról, holott még a tandíját sem tudja kifizetni, és emiatt kizárják az egyetemről. Háziasszonya is ki akarja dobni a lakásból, mert adós a lakbérrel.  Ekkor Razumihin tanácsára felkeresi az öreg zálogos asszonyt, Ivanovna Alenát, hogy elzálogosítsa zsebóráját. A zálogos nőnél értéktárgyak százait látja. Vagyont, amelynek segítségével tovább haladhatna pályáján és elérhetné világmegváltó álmait. Mi lenne akkor – vetődik fel benne a gondolat –,   ha megölné a zálogos asszonyt és elrabolná a pénzét? Egy emberi férget ölne meg csupán, aki senkinek sem hiányozna. Naplóleon ezreket, százezreket pusztított el és senki sem nevezte gyilkosnak. Percekig küzd a gyilkosság gondolatával, de aztán eltávozik. Ekkor ismerkedik meg Sonjával, az elzüllött hivatalnok, Marmeladov lányával. A szegény lány alázatosan adja oda ártatlan testét minden jött-mentnek, csakhogy a családján segítsen.  Raskolnikovnak megesik a szíve a lányon és éhező testvérein, és gondolkodás nélkül nekik adja az óráért kapott pénzét. Mostmár még inkább vágyik rá, hogy nagyra törő álmait beváltsa. Víziók kísértik. Látja magát a szentpétervári egyetemen, amint a cár gyűrűjével doktorrá avatják, látja magát híres orvosprofesszorként, diadalmas forradalmárként, aki kiszabadítja a jogtalanul bebörtönzötteket. Beteges lelkében, zavaros fantáziájában lassan megérlelődik az elhatározás. Elköveti a gyilkosságot. Utána azonban tudatára ébred rémes tettének, testileg, lelkileg összeroppan. Végül maga jelentkezik a vizsgálóbírónál és bevallja bűnét. Megtörten indul a szibériai rabságba, ahová elkíséri a hűséges Sonja. (Forrás: Mozihét, 1917/38)

Galéria

Vélemények

„A közönség legnagyobb bizalommal néz máris a fiatal, de nagy sikereket ért vállalatnak minden új filmje elé. A János vitéz hatalmas sikere, a Karthausi mély hatása nem maradtak nyom nélkül a moziközönség lelkében. Biztos, hogy a Star új filmje, a Raskolnyikov Dosztojevszkij M. Fedornak, a világhírű orosz írónak szédületesen nagy regényéből készült filmdráma a legjobb auspiciumokkal indul útjának. A gyár igazgatója, Rákosi Tibor komoly szaktudással és értékes intelligenciával végzi dolgát. A Raszkolnyikov elragadóan nagy mű lett Most készültek el az utolsó felvételek, s akiknek pár részletet módjukban volt látni, elragadtatva nyilatkoznak e filmről, amely világszerte eseményesnek ígérkezik. A Star filmgyár eddigi működése is hasznára volt a magyar kinematográfiának, s ezutáni működése elé is nagybizalommal nézhetünk.” (Mozihét, 1916/53)

„Dosztojevszkij világhírű regényének filmjét a napokban fejezte be teljesen a Star filmgyár. A legnagyobb meglepetés vár azokra, akik kétkedve fogadták e hatalmas irodalmi alkotás filmre vitelének tervét, mert most már bizonyossággal állíthatjuk, hogy a film valóban grandiózus, úgy a játék, mint a rendezés és a fotográfia tekintetében. A Star-filmgyár büszke lehet erre a legújabb alkotására, amely eddigi sikereit csak nagyobbítja és a vállalat fokozatos fejlődését bizonyítja.
János vitéz, a Karthausi, Raskolnikov, ez a három film az eredménye a Star filmgyár fennállása első félévének. Ez eredmény mellett elhalványul -minden dicsérő szó. Mindazok, akik a Raskolnikov világraszóló filmalkotás megteremtésében részt vettek, tudásuknak a legjavát adták.” (Mozihét, 1917/1)