CSAVARSZORÍTÓBAN

NICK WINTER NÉGY ÚJ KALANDJA 1. RÉSZ (címváltozat), The Four New Adventures of Nick Winter I. Part (angol címfordítás), Csavarszorító / Csávában / Nick Winter első kalandja (címváltozatok), In a Pretty Mess (angol címfordítás)

Alkotók

Paul Garbagni rendező
Pásztor Béla dramaturg

Szereplők

Nick Winter Nick Winter detektív
Costance Linden Aristovné
Gaál Annie Erzsébet, Aristovné leánya
Allison E. Jacques Lambourg, Aristovné unokaöccse
Torday Ottó Corday Romuald
K. Takács Ily Michelle Grey/Michelle Grey ikertestvére
Boyda Juci Nick Winter titkárnője
Újházi Sándor Nick Winter titkára 
Vándory Gusztáv  Artin 
Margittay Gyula Field 
Gaál Béla Guth
Gárday Lajos Canoble 

Technikai stáb

Paul Palette operatőr
Vanicsek János operatőr
Körner Miksa segédrendező
Pataki Károly segédrendező

Produkciós stáb

Geiger Richard producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1920. szeptember 27. (Corso) bemutató
161/1920 – 16 éven felülieknek, 2260 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 5 felvonásos, hossza a 161/1920 számú O.M.B. határozat szerint 2260 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó 1920/40
 • Képes Mozivilág, 1920/20 (a forgatásról), 1920/21 (Nick Winter Budapesten – Beszélgetés a népszerű francia moziszinésszel – 3-4. p.),  34 (K. Takáts Ily hármas szerepéről - Csavarszorítóban)
 • Mozihét, 1920/19, 21
 • Színház és Divat, 1920/20
 • Színházi Élet, 1920/6, 18, 19, 21, 34 (Az Éjjeli madarak forgatásáról kép is van!!!), 42 (Nick Winter magyarul) 1921/3 (Dráma az Alhambrában, Romok között)
 • A mozi (Miskolc)  1920/8 november 14., 1921/1. január 2.
 • Belügyi Közlöny, 1920/44. 85., 1718. p.
 • Pesti Hírlap, 1920. szeptember 25.
 • Nemzeti Újság, 1920. szeptember 29.
 • Vándory Gusztáv: Visszaemlékezések. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 10. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  358. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 82. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 142., 203. p.
 • Kőháti Zsolt: Tovamozduló ember tovamozduló világban. Bp. 1996. Magyar Filmintézet, 221. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története. Bp. 2003. Palatinus. 95. p.

Tartalom

A gazdag és jószívű Aristovné csendben él palotájában egyetlen leányával, Erzsébettel. Egy napon elveszíti kiskutyáját az utcán. A kutyust egy fiatalember hozza vissza, aki mint Romuald Corday festő mutatkozik be, s mindjárt vállalkozik Erzsébet arcképének megfestésére is, így mindennapos vendég lesz a háznál. Hamarosan magával hozza barátnőjét, Michelle Grey-t, aki állítólag szintén művészi ambíciókkal rendelkezik. Romuald és Michelle valójában szélhámosok, s az a tervük, hogy Romuald nőül veszi Erzsébetet, hogy megszerezze hozományát. Michelle feladata, hogy a lány vőlegényét, Jacques Lambourgot elcsábítsa. Jacques egy este meglátogatja Michellet a lakásán, s másnap a szélhámosnőt holtan találják boudoirjában. Minden gyanú Jacquesra hárul, gyilkossággal vádolják, majd elítélik. Nick Winter, a híres detektív, aki a rejtélyes bűntett ügyében nyomozott meg van győződve a fiatalember ártatlanságáról. Elhatározza, hogy megszerzi ennek bizonyítékait. Az áldozat lakására siet, hogy folytassa a nyomozást, s ott egy titokzatos banda tanácskozik éppen. Mikor megismerik Nick szándékát, meg akarják ölni, de a detektív ügyesebbnek bizonyul, és letartóztatja a banda két tagját, Romuald Corday-t és Michelle Grey-t. Nick biztonságba helyezi a két jómadarat, és odahívja Aristovékat, Jaques ügyvédjét és a vizsgálóbírót, s elmondja nekik, hogy a fiatalembert meg nem történt bűntettért ítélték el, hiszen Michelle Grey él. Elővezeti a lányt, aki bevallja, hogy ikertestvére volt az, akit a lakásán holtan találtak. A természetes halállal elhunyt lány holttestét Romualddal vitte oda, hogy gyilkosság látszatát keltse. Jaques Lambourgot szabadlábra helyezik, a sokat szenvedett fiatalember visszatérhet menyasszonyához. Aristovné meghatva mond köszönetet Nicknek, aki életét kockáztatta az igazság kiderítéséért.

Érdekességek

„Nick Wintert, a kiváló francia színész, aki a párisi Pathétól jött a Starhoz, kellemetlen baleset érte, a lámpáktól oly erős szemgyulladást kapott, hogy 4-5 napig szünetelnek Garbagninál, a francia rendezőnél a felvételek.” Képes Mozivilág 1920/20. 21. p.

Galéria

Vélemények

"Kevesebb szimpatikus arcot láttunk a mozivásznon, mint ezé a kedves franciáé. Inkább angolnak látszik, a detektivekről alkotott közkeletű fogalom szerint. Azonban a francia esprit és kedély bonhomiája teszi szellemessé és lebilincselővé. Mintha ró volna rajzolvaegész művészetének skálája. Nick Winter nem a hátborzongató detektiv-alakitók közé tartozik, hanem a fölényes, jókedvű tipusok közé. Semmi koturnus, semmi rejtélyeskedés, fantasztikum. Ezért kerül olyan rokonszenves közelségbe a nézőhöz, ezért lett kedvenccé, mert alakítása tele van természetességgel, emberi közvetlenséggel, élettel... Bátorsága, vakmerősége és lélekjelenléte egvenesen hátborzongató A Csavarszoritó hires jelenete, amikor a sinrefektetett és összekötözött Nick Winter fölött végigrobog a gyorsvonat s ő a robogó vonat közvetlen közelségében a sinek közé lenditi magát, a felvételek alatt olyan idegölő volt, hogy a nézők és partnerei közül többen rosszul lettek." (Színházi Élet, 1920/42)

"A STAR NICK WINTER SOROZATÁNAK SIKERE. A detektív filmek áradatában üditő hatással élveztük a Star filmgyár detektív filmjét a »Csavarszoritóban« című izgalmas történetet a Corsoban. A világihirű francia mesterdetektiv Nick Winter játszik benne a Star filmgyár java magyar erőivel .Több ez, mint a szokványos detektív izgalmak halmozása. Mesteri munka mint művészi, szinészábrázolási és technikai teljesítmény is. A legamerikaiasabb tökéletességű hasonló filmeket is túlszárnyalja magas színvonalú művészetével. Új korszakot jelent a magyar filmgyártásban, mert ezen a téren is veretlennek bizonyult. Érthető ilyen körülményeik között, hogy az első Nick Winter film szenzációt keltett és feszült várakozást kelt a sorozat ezután kövétkező 3 filmdarabja iránt. Az éjjeli madarak a Dráma az Alhámbrában és a Duplex
cimü Nick Winter filmek még fokozzák a mesteri szövésű történet izgalmait, Nick Winter bravúrjait. Nemcsak a szorosan vett filmszakmában, hanem művészi és irói körökben ís általános elismerés pecsételi meg a Star filmgyár új iránytörésü vállalkozását." (Színházi Élet, 1920/41)

Tapsorkán és zsúfolt házak jelezték hétfőn és kedden este a Corsóban a Star filmgyár újabb diadalát. A francia Paul Garbagni rendezésében szült Csavarszoritónak premierjét tartotta a Star Nick Winterel a főszerepben. Megelőzően hétfőn délelőtt főpróbát tartott meghívott közönség, szakkörök, a művész- és iróvilág előtt. A Nick Winter I. az egész héten műsoron marad a Corsóban..." (Nemzeti Újság, 1920. szeptember 29.)