TAVASZI VIHAR

Spring Storm (angol címfordítás), Frühlingsstürme (német), Die leichtsinnige Frau (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Békeffy László forgatókönyvíró

Szereplők

Corthy Myra Adrienne
Olt Arisztid (=Lugosi Béla) Renner fölbirtokos, a férje
Bánóczi Bogyó Palika, a kisfiuk
Dán Norbert Benz Richard báró, a csábító
Kurd Viktor (=Gellért Lajos) Schmith, botanikus
Rónay Alice  Schmithné
Fenyő Aladár  Wagner, tőkepénzes
Békeffi Lászlóné Lujza, Adrienne nővére

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer
Rákosi Tibor producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.

gyártó cég 
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1918. február 28. (Corso)   sajtóbemutató
1918. március 5. (Corso) sajtóbemutató
1918. április 22. (Corso) bemutató
1919. január 24. (Bécs) bemutató
119/1920, – 16 éven felülieknek cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, egyes források szerint 4, más források szerint 5 felvonásos, hossza a 119/1920 számú O.M.B. határozar szerint 1630 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Pán József)

Bibliográfia

 • Mozihét, 1917/27, 28, 1918/10, 15, 16
 • Mozgófénykép Híradó, 1918/16
 • Mozi-Világ, 1918/10, 16
 • Szöveges plakát 1918-ból (OSZK Plakáttára)
 • Mozi Műsor (Kassa), 1918/17, 20
 • Pesti Hírlap, 1918. április 21.
 • Pesti Napló, 1918. április 23.  
 • Pesti Hírlap, 1918. április 23.
 • 8 Órai Újság, 1918. április 24, 27.
 • Paimann’s Filmlisten, 1918/114
 • Belügyi Közlöny, 1920. 1258. p.
 • Képes Mozivilág, 1919/5 (április 6. Corthy Myra visszaemlékezése első filmszerepére)
 • Színházi Élet, 1920/7 (Bánóczy Bogyó visszaemlékezése)
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 96. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  352. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 209-210. p.

Tartalom

Wagner milliomosnak két leánya van, Adrienne és Lujza. Gyakori vendégük Renner földbirtokos, aki Adrienne-nek udvarol. A lány azonban Richard bárót szereti. A báró könnyelmű ember, és titokban régóta kedvese Schmidt botanikus feleségének. Ez nem akadályozza meg abban, hogy Adrienne-nek is udvaroljon. Még a kezét is megkéri, de végül a lány apja akaratára Renner felesége lesz. A kikapós Schmidtnének új ideálja akad, és hogy megszabaduljon Richardtól, elhatározza, hogy összehozza Adrienne-nel. A szórakozásra vágyó fiatalasszony nem tud ellenállni a csábításnak, elmegy az estélyre, hogy Richarddal találkozzon, pedig kisfia betegen fekszik. Lujzára bízza Palika ápolását, aki átveszi az anya szerepét. Adrienne a báró szeretője lesz. Renner egy nap váratlanul tér haza, s a báró éppen ott tartózkodik. Lujza, hogy nővére házasságát megmentse, feláldozza magát, s elrejti a bárót a szobájában. Hiába való volt az áldozata, mert Adrienne hamarosan megszökik szerelmével. Boldogságuk azonban nem tart sokáig. Egy fürdőhelyen találkoznak Rennerrel és Palikával. Renner inzultálja, majd a párbajban megöli a bárót. Adrienne magára marad. Telnek-múlnak az évek, a megtört, szerencsétlen asszony halálát érzi közeledni, s  felkeresi egykori otthonát, hogy még egyszer lássa gyermekét. Észreveszi, hogy nővére, Lujza titkon szereti Rennert, úgy érzi, hogy ők méltóak egymáshoz.  Miután a két derék ember kezét egymásba illeszti, megbékülten hal meg. (Forrás: Mozi Műsor, 1918/20)

Érdekességek

 • A film gyerekszereplője Bánóczi Dezső kisfia így emlékszik vissza filmbeli szerepére:
  — Először Kolozsváron léptem föl a színházban és elszavaltam a „Talpra magyart", de arra már nem emlékszem, mert akkor csak 3 éves voltam. Aztán fölléptem filmen a „Tavaszi vihar"-ban Corthy Mira nénivel... ő volt a mamám. Beteg voltam, aztán jött a doktor bácsi . . . aztán karácsony volt és én a karácsonyfa alá mentem és imádkoztam. Ez volt a filmen . . . (Színházi Élet, 1920/7)
 • A film szakmai bemutatóját a Mozihétben kétszer is meghirdették, először február 28-ra, majd március 6-ra. A második bemutatóról a Pesti Hírlap 1918. március 8-án beszámolt. Lehetséges, hogy a korábbi bemutató elmaradt.
 • Corthy Myra, akinek ez volt az első filmszerepe, a következőképpen emlékezik a film készülésére: „Első filmszereplésemnél némi anyagi érdekeltséget is vállaltam, elképzelheti tehát, hogy a kettős cél, de – természetesen – első sorban jövő filmszereplési renomém érdekében mennyit dolgoztam. A film elkészült, entre-nous lepergettük, aztán… aztán össze-vissza szabdaltuk a kilométeres filmkígyókat. Mindent kivágtunk és eldobtunk belőlük, csak a plein air felvételeket hagytuk meg. Ezeken már igazán semmi kifogásolni valót nem találtunk, sőt voltak köztük meseszép képek is. A megmaradt jelenetrészekhez egy új szüzsét írattunk, lefilmeztük a hiányzó jeleneteket és – ezzel megszületett a Tavaszi vihar.
  Nehezen ment mondhatom. De nem csodálkozom rajta. Az elején – mikor először álltam a felvevőgép elé – szinte halálra váltan játszottam. Valami csodás szuggesztióval hatott rám, szinte hipnotizált a gép csillogó objektíve, teljesen megfeledkeztem a rendező intelmeiről, tanácsairól…
  És – csodálatos –, ennek a toldott-foldott filmnek várakozáson felüli sikere volt. (Nem az elfogultság beszél belőlem, a film elhelyezett példányszámára gondolok.)” (Képes Mozivilág, 1919/5, április 6.)

Galéria

Vélemények

„Úgy kiállítás, mint rendezés dolgában szintén elsőrendű filmattrakció. A rendkívül érdekes darab sujetje oly érdekes és annyira megható, hogy mindvégig leköti a közönség figyelmét. A darabban kellemes feltűnést kelt Corthy Mira művészi játéka, aki nehéz drámai szerepét igazán nagy művészi tökéllyel játszotta meg. Ugyancsak művészi alakítást produkálnak a darabban a férfi főszereplők Olt Arisztid és Dán Norbert.” (Mozihét, 1918/10)

„A Star-filmgyár ismét olyan nagyszabású filmújdonsággal lép a nyilvánosság elé, amelynek regényesen érdekes sujetje, pazarul szép rendezése, kiállítása és gyönyörű fotográfiái méltán keltenek majd a közönség körében osztatlan nagy tetszést. A Star e legújabb négyfelvonásos drámája a Tavaszi vihar azt szimbolizálja, hogyan tombol végig a szívek tavaszán a szenvedély mindent elhervasztó vihara. A darab izgalmasan érdekes cselekménye során a közönség felcsigázott érdeklődéssel és visszafojtott lélegzettel fogja kísérni a szép, de könnyelmű Adrienne szerelmi történetének megható históriáját. Vannak kiemelkedő, megrázó momentumai, amelyek örökké felejthetetlenek maradnak. Így a karácsony éjjeli jelenet, amikor bűnbánó asszony karácsony éjszakáján a tél dermesztő hidegében megérkezik az elhagyott családi fészekhez és az ablakon át nézi, hogy kis gyermeke mennyire örül Jézuska ajándékainak. Kint nagy pelyhekben hull a hó s a szerencsétlen anya ott fagy meg a karácsonyi gyertyák fényében ragyogó ablak alatt. Drámaian izgalmas a párbaj jelenet is, amikor a csábitót leteríti a megcsalt férj golyója. Feltűnő attrakció egy hangversenyjelenet, amelyet a legfinomabb film-trükkök tarkítanak. A Star-filmgyár igazán büszke lehet művészi tökéletességű újdonságára, amelynek sikerét jelentősen előmozdítja Deésy Alfréd főrendezőnek munkája, mely az ötletesség, rendezői tudás egyik mesterműve. A szereplők közül különösen szép és drámai alakítást produkál a hűtlen asszony szerepében Corthy Myra. Partnere Olt Arisztid drámai bensőséggel és finom művészettel rajzolta meg a férj szerepét, míg Dán Norbert a csábító báró szerepében nyújt remek alakítást. Komikus figura a darabban Shmith botanikus, akinek szerepében Kurd Viktor sok derűs pillanatot fog szerezni a közönségnek. A többi szereplő Rónay Alice, Békeffy Lászlóné és Fenyő Aladár szintén sokban járultak hozzá a darab sikeréhez. A Tavaszi vihart április 22-én mutatja be a Corso.” (Mozgófénykép Híradó, 1918/16)

„A Star-filmgyárat ezúttal a Tavaszi vihar reprezentálja magasrendű eszközeinek, fejlett kultúrájának teljességével. A költőien elgondolt, izgalmasan keresztülvitt cselekmény, Deésy Alfrédnek hivatott, leleményes rendezése, azután az összjáték harmonikus együtthatásban szerzett újabb nagy sikert úgy magának a gyárnak, mint a Corsonak. Corthy Mira bensőséges játéka, Olt Arisztid markáns figurája, Dán Norbert eleganciája. Kurd Viktor originalitása elsősorban említendő. De részese a film sikerének Rónai Alice, Fenyő Aladár, Békeffi László is ...” (Pesti Hírlap, 1918. április 23.)

„Egy új fejlődési fok ez a darab a filmgyártás művészi evolúciója terén. Izgalmasan érdekes cselekménye a Star művészi beállításában olyan elemi erővel hat, hogy a közönség feszült érdeklődéssel kiséri végig annak minden jelenetét. A könnyelműségre hajló Adrienne szerelmi tragédiája a legmegindítóbb történetek egyike, amely az érzékenyebb szívű nézőből még sok könnyet fog fakasztani. A darab mint technikai alkotás is a legmagasabb rendű. A plain air részletek költői szépsége, az iparművészeti finomságú interiőrök választékossága, a képek fotográfiái élessége és a hangulatokig aláfestő tónusok azt bizonyítják, hogy a Star a kitűnő irodalmi feldolgozáson kívül ideálnak tekinti a technikai kivitel tökéletességet is.” (8 Órai Újság, 1918. április 24.)