SUGÁRKA

Little Beam (angol), Sonnenstrählchen (német)

Alkotók

Balogh Béla rendező
Balogh Béla forgatókönyv

Szereplők

Szarvasi Soma Halmár Béla földbirtokos
S. Mild Anna Éva, Halmár felesége
Lóth Ila Sugárka, Halmárék lánya
Vándory Gusztáv Balló Gusztáv, zenetanár
Szőke Sándor zeneszerző
Leon André (=Mészáros Gyula) Viktor Géza
Pillicz (máshol: Pilitz) Bauzi, boxbajnok

Technikai stáb

Nagy Dezső operatőr
Kovács Sándor díszlettervező

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer
Balogh Béláné gyártásvezető

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
Sajtóbemutató: 1921. augusztus 14. (Uránia) sajtóbemutató
1921. október 10. (Kamara) bemutató
99/1921, 1927 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 5 felvonásos, eredeti hossza a 99/1921 számú O.M.B. határozat szerint: 1927 méter.

Fellelhetőség, források

kópia MNFA, rövid töredék a Vándory összeállításban

Bibliográfia

 • Magyar Film, 1921/23
 • Színházi Élet, 1921/34, 41
 • Mozihét, 1921/32, 34 (sajtóbemutatóról)
 • Képes Mozivilág,  1921/22-41 Balogh Béla a – ról, a forgatásról), 1923/13
 • Film-Ujság, 1921/4, 1922/24
 • Belügyi Közlöny, 1921/33. 1466. p.
 • Mozi és Színpad, 1921/31, 32
 • Népszava, 1921. október 9.
 • Színházi Világ 1922/50
 • Vándory Gusztáv: Visszaemlékezések. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 13. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 50. p.
 • Radó István: Balogh Béla. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 38. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  360. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 203. p.
 • Star Film katalógus. Bp. 1920-as évek. MNFA könyvtára

Tartalom

Halmár földbirtokosék későn született egyetlen lánya, Sugárka derűt és boldogságot visz a két öreg egyhangú életébe. A lány hegedülni tanul, s szülei a fővárosba küldik nagybátyjához, Balló Gusztáv zenetanárhoz, hogy nála folytassa tovább zenei tanulmányait. Balló tehetséges művész, de nem tud érvényesülni, nem tudja eladni szerzeményeit, miközben a nálánál sokkal tehetségtelenebbek könnyedén aratják a sikereket. Az ő tudását kizsákmányolva érvényesül a divatos zeneszerző, aki csak fütyülni tud, és vele kottáztatja le dalait. Balló eleinte idegenkedve fogadja Sugárkát, de a lány jó szívével, ezer apró figyelmességével, vidámságával bearanyozza a magányos, megkeseredett férfi életét.  Balló hamarosan bemutatja tehetséges tanítványát a zeneakadémián. Sugárka csodálatos játékával   még a szakértők körében is elismerést arat. Megismerkedik a „Harmónia” koncertrendező vállalat igazgatójának fiával, Viktor Gézával. A két fiatal megszereti egymást, s a lánynak lehetősége nyílik, hogy  propagálja nagybátyja szerzeményeit.  Eléri, hogy előadják műveit, melyekkel végre megindulhat zeneszerzői karrierje. A divatos zeneszerző féltékeny Sugárka és Balló sikereire, kihallgatja, amikor Géza barátjával, Bauzival üzen a lánynak, s találkára hívja.  A zeneszerző Bauzit megelőzve hamisított levéllel magához csalja  Sugárkát. Dulakodás támad köztük, de a szerelmesét féltő Géza és Bauzi szerencsére időben érkeznek, hogy ellássák a cselszövő baját.  Balló és Sugárka közös koncertje óriási anyagi és erkölcsi sikert arat, mely mindkettőjüket ismert zenésszé avatja. Balló reményekkel, melódiákkal telve, megfiatalodva tér haza a koncertről. Ráébred, hogy beleszeretett Sugárkába, akinek megujhodását köszönheti. Már éppen be akarja vallani neki szerelmét, amikor az ablakából meglátja, hogy Viktor Géza jeggyűrűt nyújt át Sugárkának, melyet a lány boldogan, szerelmesen fogad. Balló nem tehet egyebet, szomorú szívvel háttérbe húzódva figyeli a fiatalok beteljesedő boldogságát.

Short English content: The heroine of the story is the beautiful young girl, Sugárka (Little Beam), who warms peoples lives around her by the gentleness radiating from her being.

 

Érdekességek

 • A Star Filmgyár bemutató mozijának, a Kamarának első filmbemutatója.

Galéria

Vélemények

„A Kamara-Mozgóképszínház megnyitása. Meghívott közönség előtt folyt le tegnap este 6 órakor a Kamara-Mozgóképszínház ünnepélyes megnyitása. A publikum között voltak, akik nem tudtak betelni magának a nézőtérnek pompájával, azzal az otthonos kényelemmel, melyet a dohányzók, vesztibűlök, ruhatárak nyújtanak. Mások azt hangoztatták, hogy először hallottak igazán tökéletes kísérőzenét, ami nem csoda,FricsayRichárd katonabandája kitett magáért és aHimnuszsehol sem hangzott el oly megrázó erővel, mint itt.GálGyula, a Nemzeti Szinház tagja, olyan prológust interpretált, melynél nem tudták, mit csodáljanak inkább, az előadás tökéletességét, az élőszó és film összhangját, vagy az ismeretlen iró lendületét és tömörségét A műsor befejező száma a Sugárka,a Star filmgyár mesterműve, ritka sikert hozott.BaloghBéla rendezői tehetsége még sohasem forrottLóth Ila virtuóz játékával ily tökéletes egésszé, összegezésként pedig mindenkiben az a meggyőződés alakult ki, hogy bármilyen nagy igényeket támasszunk a Kamara-Mozgóképszínházzal szemben, ez betölti föladatát és fővárosunk kultúr- és müvészéletének büszkesége lesz.” (Népszava, 1921. október 9.)