KETTŐS ÁLARC ALATT

Under the Doubled Mask (angol címfordítás), Unter der Mask (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Cornelius Hintner rendező
Cornelius Hintner forgatókönyvíró

Szereplők

Carmen Cartellieri Wilson, detektív /a detektív nővére  
Szepesy Vilmos Landau gróf / Charietto, betörő
Corthy Mira Hohenfels grófnő
Vándory Gusztáv  
F. Lányi Irma  

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1918. december 30. (Corso) bemutató
90/1920 cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 90/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1370 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
fotó MNFA Fotótára, (1 db)

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1918/34, 35
 • Mozihét, 1918/35, 41
 • Mozi-Világ, 1918/35, 37
 • Színházi Élet, 1918/52, 1919/1
 • Képes Mozivilág, 1919/21
 • Világ, 1918. december 29.
 • Pesti Hírlap, 1918. december 29, 31.
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1919. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 133. p.
 • Belügyi Közlöny, 1920. 1050. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 93. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  354. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Tartalom

Hohenfels grófnő estélyt ad, de rémülten veszi észre, hogy kincset érő diadémja eltűnt. Wilson detektív átkutatja a lakást, és az ékszerszekrény mellett letört körömdarabot talál. Gyanúja a grófnő gyakori vendégére, a könnyelmű Landau grófra irányul, aki ezresekben kártyázik, és költekező életmódot folytat. Ezt megerősíti, hogy a gróf egyik ujján le van törve a köröm. Női ruhába öltözve figyeli meg a grófnő személyzetét. Másnap munkásként követ egy gyanús társaságot, de észreveszik, és megkötözve vízbe dobják. Nagy nehezen sikerül megmenekülnie. Kitartó munkája végül eredménnyel jár. Megtalálja a kincset érő ékszert, s izgalmas hajsza kezdődik a detektív és a menekülő tolvaj között. Az apacsruhába bujt tolvaj nem más, mint Landau gróf, aki menekülés közben felugrik egy robogó vonatra. Wilson, hogy utolérje,  repülőtérre siet, beül egy gépbe, s hamarabb érkezik meg a következő állomásra, mint a vonat. Így sikerül letartóztatnia a diadémtolvajt. (Forrás: Mozihét, 1918/35)

Short English content: Lady Hohenfels gives an eveningparty, but she is horrified when she notices that her precious diadem was gone. Detective Wilson is searching the apartment, and he finds pieces of broken nails next to the jewellery box. He suspects Countess' frequent guests, the light-minded Count Landau, who plays cards in the thousands, and who has extravagant lifestyle. His suspect is confirmed as the count’s finger nail isbroken. Dressed in a female dress Wilson observes the staff of the Countess. The next day dressed as a worker he follows a suspicious company, but they notice him, bound him and throw him into the water. He manages to escape with great difficulty. His hard work is finally successful. He finds the precious jewels, and at hrilling chase begins between the detective and the fleeing thief. The thief disguised as an apache is none other than Count Landau, who is fleeing and jumping ona speeding train. To catch him up, Wilson hurries to the airport, boarding an airplane, and he arrives at the next station sooner than the train. So, he manages to arrest the thief.

Érdekességek

 • A filmben azt a jelenetet, amelyikben a tolvaj kiugrik a malomépület ablakából, rá a vízimalom kerekére és azon lesodródik a vízbe, ott elmerül és víz alatt úszva menekül, trükkszínészre akarták bízni, de a jelentkező, aki Harry Pielnek adta ki magát ügyetlennek bizonyult, kiderült, hogy igazi neve Joachim Fiedler, és soha nem volt trükkszínész, csak az éhség kényszerítette rá, hogy jelentkezzen. (Képes Mozivilág, 1919/21)

Galéria

Vélemények

„Egy pompás eredeti magyar detektív-filmet mutat be ismét a Star- filmgyár hétfőn, december 30-án a Corsoban. Páratlanul izgalmas és a bűnügyi krónikák legérdekfeszítőbb eseteire emlékeztet a Kettős álarc alatt című darab, amelyet Hintner Cornélius, a Star egyik főrendezője irt és rendezett. A drámában Carmen Cartellieri, a Star művésznője kettős szerepében mindvégig leköti a közönség érdeklődését. Igen jó Corthy Myra is, aki Hohenfels grófnő szerepét játssza a darabban.” (Világ, 1918. december 29.)

„A Corso-mozi hétfőn vászonra vitt új műsora keretében megint Star-filmet hozott attrakcióképpen. Úgy látszik, a Star az a magyar filmgyár, amire a magyar filmpiac teljes mértékben számíthat és amely nagy produktivitásán felül kulturált, meglepő qualitásokat mutatván, az exportra is teljesen megérett A ma bemutatott Kettős álarc alatt különösen számíthat nagy keresletre úgy itthon, mint külföldön. Detektív-film, izgalmas fordulatokkal és trükkökkel. A három főszerepben Carmen Cartellierit, Szepesi Vilmost, Corthy Mirát látta a közönség.” (Pesti Hírlap, 1918. december 31.)