JÚDÁS FIAI

Children of Judas (angol), Sinovi Jude (horvát), Judas' Söhne (német)

Alkotók

ifj. Uher Ödön rendező
ifj. Uher Ödön forgatókönyvíró

Szereplők

Igalits Sandy Klothó /Alea St, Marsen grófnő
Zátony Kálmán Ma Eddin /Raymond Mahedin gróf
Makay Margit Márta
Törzs Jenő Lord Archibald
Z. Molnár László Júdás / Judasich / Tony
Fenyvesi Emil Kugli Hassan – Ali Khan
Réthey Lajos A Végzet/St. Marsen gróf
Bartos Gyula Archibald inasa
Hajdu József Mr. Thomson
Fehér Gyula a kincskereső expedíció vezetője

Technikai stáb

Altmayer István operatőr
Ferenczi Sándor díszlettervező

Produkciós stáb

Barna Károly   
Engel Fülöp  

Gyártási és bemutatási adatok

Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1920. november 2. sajtóbemutató
1921. január 1. (Mozgókép-Otthon) bemutató
4/1921,  2070 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 6 felvonásos, eredeti hossza a 4/1921 számú O.M.B. határozat szerint:  2070 méter.

Fellelhetőség, források

kópia Magyar Nemzeti Filmarchívum, 67 perc, horvát inzertes

Bibliográfia

  • Színházi Élet, 1921/1
  • Mozihét, 1920/45
  • Mozgófénykép Híradó, 1920/45
  • Pesti Hírlap, 1920. december 30.
  • Budapesti Hírlap, 1920. december 30.
  • Világ, 1920. december 30, 1921. január 1.
  • Belügyi Közlöny, 1921/4. 103. p.
  • Filmművészeti Évkönyv, 1921. (Szerk: Lajta Andor) 74. p.;
  • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 56. p.
  • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920) 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 37. p.

Tartalom

A Végzet lányai, az örökéletű párkák szövik az élet fonalát, Atropos Raymond gróf életének fonalát tartja ujjai között, melyet el kellene vágnia, de nővére, Klothó meleg vonzalmat érez a földi ifjú iránt, és megakadályozza, hogy meghaljon. Raymond egy fontos tudományos kísérletet végez, keze a villanykapcsolón van, mellyel beindítja a folyamatot. Rettenetes robbanás rázza meg a laboratóriumot, mely mindent összezúz, de Raymond életben marad. A Végzet szörnyű haragra gyullad, Klothót a Földre száműzi, s azzal az átokkal sújtja, hogy aki őt megszereti, annak el kell pusztulnia. Raymond grófnak a tudományos kutatásban két segédje van, Márta és Tony. A lány szerelmes mesterébe, de a gróf csak baráti szeretettel viszonozza érzelmeit, mert az ő szívét Alea képe tölti be, aki nem más, mint a Földre száműzött Klothó. Raymond gróf barátjával, a dúsgazdag lord Archibalddal meglátogatja Aleát, kinek csodás szépsége ellenállhatatlan hatást gyakorol a lordra is, s a látogatás végére a két barát vetélytárssá válik. Raymond levelet kap, melyben egy elhagyott házban álló kút mélyére hívják találkozóra Ma-Eddin hívei. A grófra, mint a Ma-Eddin nemzetség utolsó sarjára az a feladat vár, hogy Libanon hegyének mélyén 400 éve elrejtett kincsek segítségével felszabadítsa ősének népét. Raymond éjfélkor a titokzatos kútnál Archibalddal találkozik. A lord mérgezett szivarral kínálja, majd mikor a gróf eszméletlenül összeesik, elveszi tőle Ma-Eddin híveinek levelét, és ő száll le helyette a mélybe. A gróf szanatóriumba kerül, Alea attól félve, hogy a Végzet átka miatt a halálát okozná, háttérbe húzódik, és átengedi az ápolást Mártának, aki nagy szerelmével hamarosan meggyógyítja a beteget. Alea Libanon hegyére csalja lord Archibaldot, mikor megtudja, hogy ő mérgezte meg a grófot.  A lord egy mély barlang fenekén megtalálja a keresett kincseket, és ott teljesül be a végzete, a barlang beomlik, maga alá temeti Júdás ivadékát, ki a kincsek közt leli halálát. Raymond gróf viszonozza Márta szerelmét, s már semmi sem állhat boldogságuk útjába.

English content:

Daughters of Destiny, the eternal Fates weave the threads of life, the newest girl, the beautiful Kloto keeps the thread of Count Raymond between her fingers, and Atropos is preparing to cut it, but Kloto who feels a warm affection for the young of the Earth. Raymond is making an important scientific experiment, his hand is on the light switch, which starts the process. A terrible explosion shakes the lab, which crushes everything, but Raymond survives. The Destinity gets angry, and he banishes Kloto and he hit her with the curse that she has to go to the Earth and the man who is loved by her will be destroyed. Count Raymond has two assistants in his scientific research, Tony and Martha. The girl is in love with his master, but the count reciprocates her feelings only with friendly affection, because his heart is filled the image of Alea, who is the exiled Kloto. Count Raymond and his friend Lord Archibald visit Alea, whose marvelous beauty makes an overwhelming effect to the Lord as well, so at the end of the visit the two friends become rivals. Raymond receives a letter, in which he is invited to a meeting of supporters Ma-Eddin family in the depths of an abandoned house. He is the last member of this family and his task is to liberate the people of his ancestor with the help of the treasures hidden in the depths of Mount Lebanon 400 years ago.  Going to the meeting Raymond meets Archibald at a fountain. The Lord offers him a poisoned cigar, and when the count collapses unconscious, he takes the invitation letter and he goes to the meeting  instead of the Count. The count is taken to a sanatorium. Alea fearing that the curse of the Destinity would cause Raymond’s death so she retires and let Martha to care the young man, who is soon recovers. When Alea learns that Raymond was poisoned by Lord Archibald, she attracts him to Mount Lebanon. The Lord finds the treasure in the bottom of a deep cave, but he meets there his fate, the collapsing cave buries him, and he dies among the treasures. And at last Raymond reciprocates Marta’s love.

Vélemények

„Júdás fiai c. 6 felvonásos, aCorvin gyárműterméből. A rendezés és a szcenárium ifj.Uher Ödön,a díszletezés és a beállításFerenczy Sándorműve. Eza legújabb Corvin-mű elgondolásában és kivitelében messze elüt az eddig látott Corvin-filmekből. Sőt több tekintetben felül is múlja azokat Sajátos miszticizmus vonul rajta végig különlegesitő ízzel és erővel. A görög mithosból és a kereszténység kezdő történetéből veszi alapmotívumait ámde ötletes fogások révén, úgy, hogyahat felvonásbél öt a legmodernebb korban játszik. Az izgalmasabbnál izgalmasabb részletek egymást követik benne.M. Makay Margit, Igalits Sandy, Törzs, Fenyvesi Emil, Z. Molnárés a filmen először és kitűnően jelentkezőZátony Kálmánjátsszák a főszerepeket.” (Pesti Hírlap, 1920. december 30.)

„Újév első napján Judás fiaicímmel először mutatják be Corvin-film gyár új remekét, a mely messze felülmúlja a filmgyár összes eddigi műveit. A rendezés és szcenárium ifj. Uher Ödön, a korhű díszletek és beállítás pedig Ferenczi Sándor mesterműve. […] A misztikus film évezreddel lapoz vissza a görög mítosz és a kereszténység keletkezésiének korába, de a hat felvonásból több mint öt felvonás a legmodernebb korban játszik. A meseszövés olyan zseniális, hogy lélegzet fojtva fogja mindenki nézni a mozgókép-művészetnek ezt az izgalmas standard-művét.” (Budapesti Hírlap, 1920. december 30.)