APHRODITE LEÁNYA / HALCYONE

Halcione (címváltozat), Die Tochter der Aphrodite (osztrák cím), Halcyone (német cím)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Elinor Glyn író (regény: Halcyone, 1912)
Forró Pál forgatókönyvíró

Szereplők

Hollay Kamilla Halcyone
Garamszeghy Sándor John Derringham
Rigócz Mariska Mrs. Cecil Cyklander
Margittay Gyula Carlton professzor
Laky Betty Arabella Clinker
Erdődy Elemér  

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelemi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelemi Rt. forgalmazó cég
1919. november 17. (Corso) bemutató
1920. november 19. (Bécs) bemutató
73/1920, 1900 méter cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 73/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1900 méter, az osztrák forgalmi kópia hossza: 1700 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Képes Mozivilág, 1919/22, 1920/7
 • Mozgófénykép Híradó, 1919/17
 • Budapesti Hírlap, 1919. november 16.
 • Pesti Hírlap, 1919. november 16., 18., 21.
 • Népszava, 1919. december 4.
 • Esztergom és Vidéke, 1920. január 18.
 • Nyírvidék, 1920. április 24., 25.
 • Dunántúl, 1920. szeptember 19., 24.  
 • Paimann’s Filmlisten, 1920/231;
 • Filmművészeti Évkönyv, 1920. (Szerk: Lajta Andor) 67. p.
 • Star Film katalógus. Bp. 1920-as évek. MNFA könyvtára
 • Belügyi Közlöny, 1920/27. 953. p.
 • Radó István: A magyar Tanácsköztársaság filmélete. Bp. 1959. (Kézirat, MNFA Könyvtára.)  40., 66. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Tartalom

Az ártatlan Halcyone gondtalanul éldegél öreg nagynénjei, Charlotte és Roberta Sarthe-i kastélyában, gyerekekkel és állatokkal játszadozik. Erdei kószálása közben megismeri Carlton professzort, aki tudományos kutatásokat folytat egy elhagyott kunyhóban. Halcyone hálából azért, hogy a professzor megmutatta tudományos eszközeit, elmeséli, hogy éjszakánként kioson a parkba, ahol a tündérek körtáncot járnak. Néhány héttel később vendég érkezik a professzorhoz, az elegáns 22 éves John Derringham személyében, aki figyelemre sem méltatja a kis bakfist. Halcyone-ra viszont mély benyomást tesz a fiatalember megjelenése. John Derringham a dúsgazdag londoni özvegynek Mrs. Cecil Cyklandernek udvarol, aki azonban más urakkal is frivol játékot űz. Kacérsága áldozatai közé tartozik egyebek között John politikai ellenfele, Hambury képviselő. John Derringham távozása után Halcyone olyan mély melankóliába esik, hogy a nagynénik komolyan aggódnak érte. Estélyt rendeznek, hogy felvidítsák, s a társaságban a professzor kíséretében John is megjelenik. A férfi ezúttal felfigyel Halcyone-ra, és nagyon megtetszik neki a tisztaszívű kedves lány. Mrs. Cyklander, aki ezt a nyarat Sarthe-ban tölti el, észreveszi John és Halcyone kezdődő vonzalmát, ami arra készteti, hogy hálóját annál buzgóbban vesse ki a fiatalemberre. Flörtölni kezd Hambury képviselővel, hogy John féltékenységét felébressze. Halcyone bevallja Johnnak szerelmét, s a fiatalember elhatározza, hogy megszökteti és titokban feleségül veszi. A házasságot azért kell titokban tartaniuk, mert a hitelezők és a politikai karrier gazdag házasságot követelnek John  Derringhamtól. John, mikor Halcyone-t elszöktetni indul, mély gödörbe esik, és súlyosan megsebesül. A munkások, akik rátalálnak, a Cyklander villába viszik. Halcyone hiába várja szerelmét. Azt hiszi, hogy John megbánta házassági ígéretét, és ez mély fájdalommal tölti el. Lady Cyklander, aki közben a fiatalembert ápolja, egyre szorosabbra szövi köré a hálóját. John felépülése után megjelenik az újságokban Lady Cyklanderrel való eljegyzésének híre. Amikor azonban Hambury nyeri meg a választást John Derringhammal szemben, a Ladyt John riválisának karjába hajtja a becsvágy. Cecil azonnal kiadja vőlegénye útját, mikor kiderül, hogy nem ő lesz az államtitkár. John boldog, hogy visszakapta a szabadságát, visszatér Halcyone-hoz, és őt veszi nőül.

Érdekességek

 • A filmet a Tanácsköztársaság idején forgatták.
 • A filmben szereplő Laky Betty Hollay Kamilla édesanyja.

Galéria

Vélemények

„(Aphrodité leánya.) A Star-filmgyár légsikerültebb, alkotásai közé tartozik az Aphrodité leánya négy felvonásos dráma, amelyet Deésy elismert kitűnő rendezésében hétfőtől kezdve mutat be a Corso. A népszerű Glyn regényéből, a Halcyone-ból készült filmdráma főszerepét Hollay Kamilla látsza igen sok bájjal és művészi készséggel.” (Budapesti Hírlap, 1919. november 16.)

„(Aphrodité leánya.) A Corso hétfőtől kezdve két kitűnő Star-filmet mutat be. Az egyiket, a négyfelvonásos Aphrodité leányát, mely Glyn Elinornak Halcyone cimű regényéből készült, — Deésy Alfréd rendezte, ami már magában is a siker garanciája, de a darab technikai kivitele is meglepő és művészi. A címszerepet Hollay Camilla játssza művészettel és egyéniségének minden qualitásával, mellette Garamszeghy S. és Margiltay pompás alakításai érdemelnek említést.” (Pesti Hírlap, 1919. november 16.)

„(Aphrodité leánya) A Corso mozgóban őszinte nagy sikert aratott a legjobb Starfilm, az -Aphrodité leánya című 4 felvonásos dráma. A darab mély drámaisága és művészi stílusa nagy hatással volt a közönségre, amelyet különösen Hollay Kamilla egyre érettebb és fejlődöttebb művészi produkciója hódított meg. A műsor másik száma a Milliárdos kisasszony című kétfelvonásos kalandortörténet.” (Pesti Hírlap, 1919. november 18.)