A VÉGRENDELET

The Testament (angol címfordítás)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Pakots József forgatókönyvíró

Szereplők

Hollay Kamilla Betty
Fáy Szeréna Raden grófnő 
Pool André  Richard gróf / Ottó gróf 
Kornay Richárd Beer báró 
Virágh Ferenc öreg lakáj 
Andorffy Péter szénégető (egyes források szerint)
Ujváry Miklós szénégető (más források szerint)
Breznay Anna  a szénégető felesége

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1919. március 24. (Corso) bemutató
61/1920 cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 61/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1268 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Képes Mozivilág, 1919/1, 3
 • Mozgófénykép Híradó, 1919/11, 12
 • Mozihét, 1918/45, 1919/12
 • Mozi-Világ, 1919/12
 • Pesti Napló, 1919. március 23.
 • Világ, 1919. március 23.
 • Budapesti Hírlap, 1919. március 23.
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1919. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 134. p.
 • Szöveges plakát 1918-ból, (OSZK plakáttára)
 • Belügyi Közlöny, 1920. 840. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. 96. p., III. 46. p. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  354. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 25. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története. Bp. 2003. Palatinus. 163. p.

Tartalom

Raden grófnő bárgyú és félkegyelmű fiára, Ottóra  sokmilliós örökség vár, ha teljesíti az örökhagyó feltételét, és azonnal megházasodik. Máskülönben jótékony célra kell fordítani a milliókat. A család a szép árvalányt, Bettyt szemeli ki feleségnek. A lány azonban Raden grófnő másik fiához, a derék és férfias Richardhoz vonzódik, ezért az esküvő napján elszökik a bányavasút sodronykötelén. Az izgalmas hajsza során sikerül megmenekülnie üldözői elől. Sok veszélyes kaland és viszontagság után a két szerelmes, Richard és Betty végül egymáséi lesznek. A bányák titkos és rejtelmes világa, a gyártelepek és üzemóriások kolosszusa, a délvidéki tengerpart legcsudálatosabb panorámája szolgál az izgalmas film keretéül.

Érdekességek

 • A Mozihét 1919/12. számában közölt kritika szerint a szénégető szerepét Ujváry Miklós alakítja, az ugyanebben a számban megjelent Star hirdetés szereposztása szerint Andorffy Péter játssza ezt a szerepet.

Galéria

Vélemények

„Tartalomban és kiállításban egyaránt gazdag drámát mutat be hétfőn a Star a Corsoban. Egy sokmilliós örökségről van szó „A végrendelet" című darabban, amelyet az örökhagyó csakis azzal a feltétellel hagy örökösére, egy bárgyú és félkegyelmű grófra, ha azonnal megházasodik, mert máskülönben jótékony célra kell fordítani a milliókat. A család Bettyt egy igazán jobb sorsra érdemes grófi árvaleányt szemeli ki feleségének; Az esküvő napján a megrémült leány a bányavasut sodronykötelén menekül. Izgalmas hajsza indul meg a szökevény után. A bányák titkos és rejtelmes világa, a gyártelepek és üzemóriások kolosszusai, a délvidéki tengerpart legcsodásabb panorámája szolgál az izgalmas filmdráma keretéül. A csodálatosan szép és érdekes filmet Pakots József írta és Deésy Alfréd rendezte. A kis Betty szerepében pompás alakítást produkált Hollay Camilla, akinek nagyszerű játéka, művészi alakítása szinte fénypontja a darabnak. Raden grófnő intrikus szerepét Fáy Szeréna a Nemzeti Színház művésznője. Beer báró szerepét Kornay Richárd, a fiatal gróf szerepét kettős alakításban Pool André, a szénégető és felesége szerepét pedig Újvári Miklós és Breznai Anna játsszák, akik grandiózus játékukkal az idei szezon legszenzációsabb sikerévé avatták a darabot. (Mozihét, 1919/12)

„A hazai filmgyártás egyik legérdekesebb és legszebb filmjét mutatja be a Star hétfőn a Korzó-ban. Akár csak egy pazar szépségű olasz filmet látna viszont a közönség, úgy hat meséjének érdekessége és szinte látványosságba illő felvételeivel ez a Star-kép. amelynek tartalomdús szcenárium Pakots József és ötletes színpompás rendezése Deésy Alfréd főrendező érdemeit dicséri. A végrendelet című 4 felvonásos dráma egy milliós hagyaték körül keletkezeit bonyodalmakat tár a néző elé s a szebbnél-szebb jelenetek keretében ott látjuk magunk előtt a bányák rejtelmes világát, a hatalmas gyártelepeket s végül a délvidéki tengerpart csodálatos panorámáját. A kis Betty szerepében pompás alakítást produkál Hollay Kamilla, akinek nagyszerű játéka, művészi alakítása szinte fénypontja a darabnak. Raden grófnő intrikus szerepét Fáy Szeréna, a Nemzeti Színház művésznője. Beer báró szerepét a kitűnő Kornay Richard, a fiatal gróf kettős szerepét Pool André, a szénégető és felesége szerepében pedig Újváry Miklós és Breznay Anna avatták nagyszerű játékukkal az idei szezon legszenzációsabb sikerévé a darabot.” (Budapesti Hírlap, 1919. március 23.)