A NŐVÉREK

The Sisters (angol címfordítás), Die Schwestern (osztrák forgalmazási cím), Der Frauenspekulant (német cím)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Rákosi Tibor forgatókönyvíró

Szereplők

Kornay Richárd Brandt gyáros
Peterdy Klára Brandtné
Lucy Wett Margit, Brandtné húga
Dán Norbert Langen titkár
Turán Gusztáv Rudolf

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer
Rákosi Tibor producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1919. március 17. (Corso) bemutató
1920. május 28. (Bécs) bemutató
823/1920, –  16 éven felülieknek cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 5 felvonásos, hossza a 823/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1367 méter, az osztrák forgalmi kópia hossza: 1300 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Földes Imre, Sátori Lipót)

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1919/11
 • Mozihét, 1918/45, 1919/11
 • Képes Mozivilág, 1919/6
 • Mozi-Világ, 1919/11
 • Színház és Divat, 1919/9
 • Színházi Élet, 1919/9
 • Budapesti Hírlap, 1919. március 16.
 • Világ, 1919. március 16.  
 • 8 Órai Újság, 1919. március 16.
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1919. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 134. p.
 • Belügyi Közlöny, 1920. 975. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 95. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  354. p.

Tartalom

„Brandt gyáros és felesége boldog és idillikus életét alaposan megzavarja Brandtné húgának hazaérkezése a zárdából. A világtól eddig elzárt leány tele van pajkos életvidámsággal és bohó könnyelműséggel, ami azután vesztét is okozza. Beleszeret a gyár egyik sötét lelkű alkalmazottjába, Langen titkárba,  aki azután nemcsak főnökét teszi tönkre, de a lányt is örökre boldogtalanná teszi.” (Mozihét, 1919/11)

Galéria

Vélemények

„Mintha csak egy izgalmasan érdekes regény elevenedne meg, úgy élnek és mozognak előttünk a Nővérek című 5 felvonásos Star-dráma szereplői. Az élet mélységeiből merített pompás darab egyike a szezon legszebb filmjeinek. ... A darab tele van a legizgalmasabb részletekkel, amelyek sokszor a könnyekig meghatják a nézőt. Deésy Alfréd művészi rendezése, amely a belső és külső felvételek színpompás harmóniájában nyilvánul meg, szintén nagyban hozzájárul a darab sikeréhez. A gyáros feleségének szerepében Peterdi Klára nagy és őszinte művészi sikert ért el kitűnő drámai játékával, de nagyon tetszett Wett Lucy is, aki Margit szerepét kreálta. A férfiak közül Langen titkár intrikus-szerepében Dán Norbert, a gyáros szerepében Kornay Richard és Rudolf szerepében Turán Gusztáv keltettek nagy feltűnést.” (Mozihét, 1919/11)

„A Star-filmgyár hétről-hétre adja újabb tanújelet nagy produktív képességének. Egytől-egyig színpompás, érdekes meseszövés és szinte látványosság számba menő pazar kiállítás teszi jellegzetessé ezeket a Star újdonságokat, amelyek minden tekintetben megállják a helyüket a külföldi filmek világversenyében is. A Corsoban hétfőn bemutatásra kerülő újdonság a Nővérek című 5 felvonásos dráma. Különösen izgalmas része ennek a nagyszerűen felépített darabnak, amikor Brandt gyárost tőzsdei spekulációja tönkre juttatja, a gyár idegen kézre kerül s a drámai bonyodalom egy szerelmi történet keretében, izgalmas fejleményeken át bogozódik tovább. Deésy Alfréd művészi rendezése, amely a belső és külső felvételek színpompás harmóniájában nyilvánul meg, szintén nagyban hozzájárul a darab Sikeréhez. A két női főszerepét Wett Lucy és Peterdi Klára játsszák tökéletes művészettel, sok finomsággal. Langen titkár intrikus szerepében Dán Norbert, a gyáros szerepében Kornay Richárd és Rudolf szerepében Turán Gusztáv keltettek nagy feltünést.” (Világ, 1919. március 16.)

„A Star filmgyár hétfőn ismét rendkívül érdekes filmdrámát mutat be a Corsoban. Az újdonság a Nővérek cimü 5 felvonásos dráma, amelynek izgalmasan érdekes cselekménye, szép kiállítása és művészi rendezése általános feltűnést fog kelteni. Brandt gyáros feleségének és sógornőjének szomorú drámája vonul végig ebben a nagyszerűen felépített darabban, amelyben megrázó és sokszor kényekig megható részletek járulnak a néző elé. Deésy Alfréd művészi rendezése, amely a belső és külső felvételek szinpompás harmóniájában nyilvánul meg, szintén nagyban hozzájárult a darab sikeréhez.”(8 Órai Újság, 1919. március 16.)