A KÉKHAJÚ FANTOM I-II.

Alkotók

Garas Márton rendező
Lázár István író (detektívregény: A kékhajú fantom, 1915)
Lázár István forgatókönyvíró

Szereplők

Rita Lessing Ilus, a kalandornő, a kékhajú fantom
Ódry Árpád Barlay detektív
Kertész Dezső „Sárga báró”

Technikai stáb

Raymond Pellerin operatőr

Produkciós stáb

Klein Sándor producer
Radó Jenő producer
Klopfer Mór producer

Gyártási és bemutatási adatok

Hungária Filmgyár és Forgalmi Rt. gyártó cég
Hungária Filmgyár és Forgalmi Rt. forgalmazó cég

1917. szeptember 4. (Mozgókép-Otthon)

sajtóbemutató
1917. december bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 2 részes, 8 felvonásos, eredeti hosszát nem ismerjük.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozgófénykép Híradó, 1917/27, 28, 29, 34, 36, 37
  • Színházi Élet, 1916/37 (a sajtóbemutatóról)
  • Mozi-Világ, 1917/30, 36, 37
  • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1918. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 145. p.

Tartalom

A történet Barlay, a híres detektív és a tolvaj világban „Sárga báró” néven ismert betörő küzdelmét állítja középpontba. Nyolc felvonáson keresztül folyik a vad hajsza, míg végül a bűnös szeretője, Ilus közreműködésével a detektív elfogja a betörőt. Ilus, miután csábítóját halállal bünteti a sors, megtalálja a boldogságot a detektív oldalán.

Érdekességek

(A kékhaju fantom.) E cimmel Lázár István nagyszabású detektívregényt irt. A kékhaju fantom-ot a Gegus Dániel. Gábor Béla és Laky Imre szerkesztette Rendőrségi Lapok adta ki, Márton Ferenc művészi címlapjával. Kapható minden könyvkereskedésben. Ara három korona. (Budapesti Hírlap, 1915. december 23.)

Galéria

Vélemények

„A Hungária filmgyár e héten tartotta első bemutatóját, amelyen magyar és külföldi attrakciókat mutatott be. Természetesen az érdeklődés főleg a gyár magyar filmjei felé fordult és előre bocsáthatjuk, e filmek minden tekintetben kielégítették az irántuk megnyilvánult érdeklődést. Szerdán mutatta be a gyár A kékhajú fantomot, Lázár István izgalmasan érdekfeszítő detektív regényét, amely nyolc felvonáson át állandóan lekötötte a közönség figyelmét rendkívül érdekes cselekményével, nagyszerű témájával és pompás felvételeivel. A film női főszerepét Rita Lessing játssza, akiben egy új csillagot volt alkalma megismerni a közönségnek. Szépsége és erőteljes drámai játéka egyaránt predesztinálja azzá, hogy filmstar legyen belőle." (Színházi Élet, 1917/37)

„Kékhaju fantom. A könyvolvasó közönség bizonnyal élénken emlékszik arra az irodalmi szenzációra, amelyet kiváló kriminál regényírónk Lázár István pompás detektív regénye: A Kékhajú fantom megjelenése a könyvpiacon előidézett. A „Hungária filmgyár" amelynek filmjei (pl. Három hét!) művészi tökéletesség tekintetében a versenyző magyar filmipar élén haladnak, — megfilmesítette ezt nagyszerű és a filmre szinte kívánkozó regényt. A szereplők a magyar művészvilág színe-javából kerültek össze, a főszerepben a Nyíregyházán is előnyösen ismert Odry Árpáddal Ezt a kolosszális magyar filmet, a mely 8 felvonásból, 200 képből áll az Apolló fogja színre hozni 2 részben. És pedig az első részt decz. 29. és 30 án, szombaton és vasárnap, a második részt hétfőn és kedden, megelőzve a fővárosi megjelenést is. Jegyekről célszerű előre gondoskodni.” (Nyírvidék, 1918. december 30.)

"A kékhajú fantom" volt az elő magyar bűnűgyi történet, melynek népszerűségét már megalapozta könyvalakban való megjelenése, amikor a szalon-detektív-regények krónikájában páratlanul álló sikert tudott felmutatni." (Mozgófénykép Híradó 1917/37.)