A CSITRI

The Gamine (angol címfordítás), Das Blitzmädel (német cím), La Gamine (francia)

Alkotók

Josef Stein rendező
Pierre Veber író (színdarag: La Gamine 1911) 
Henry de Gorsse író (színdarag: La Gamine 1911)
Forró Pál forgatókönyv

Szereplők

Lóth Ila Colette
Gál Gyula Maurice Delanoy, festőművész
Kürti Teréz Aglaia Auradeux, Colette nagynénje
Beck Elga Nancy Valier, színésznő
Békeffy László  Aleide, a filozopter

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.  

gyártó cég 
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1918. november 25. (Corso), bemutató
1919. január 12. (Bécs) bemutató
83/1920 cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 83/1920 számú O.M.B. határozat szerint 1280 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozihét, 1918/42, 45, 46
 • Mozgófénykép Híradó, 1918/46, 47, 49
 • Színházi Élet, 1918/47
 • Mozi-Világ, 1918/46
 • Budapesti Hírlap, 1918. november 24.
 • Pesti Hírlap, 1918. november 24.
 • Pesti Napló, 1918. november 24.
 • Világ, 1918. november 24.
 • Magyarország, 1918. november 26.
 • 8 Órai Újság 1918. november 26.
 • Paimann’s Filmlisten, 1919/147
 • Képes Mozivilág, 1923/29
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1919. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 133. p.
 • Star Film katalógus. Bp. 1920-as évek. MNFA könyvtára; Belügyi Közlöny, 1920. 973 p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 97. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  354. p
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 25. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Tartalom

Maurice Delanoy, a híres festő falun tölti a  nyarat a vénkisasszony, Aglaia Auradeux villájában. Megtetszik neki Aglaia 16 éves unokahúga, Colette, a bájos csitri.  A lány szintén szívesen tölti idejét a festő társaságában, noha már vőlegénye is van, a nagynénje által kiszemelt, Aleide, a félszeg filozopter.  Egy napon látogatók érkeznek a faluba, Delanoy barátnője, Nancy Valier, a híres színésznő, és a festő tanítványa, Pierre. Nancy eleinte féltékeny a kis Colette-re, de amikor észreveszi Pierre és a lány kölcsönös vonzalmát, nyugodtan tér vissza Párizsba. Nem sokkal ezután a festőt is a fővárosba hívják megrendelői. Colette a vendégek távozása után még elviselhetetlenebbnek találja unalmas vőlegényét. Úgy dönt, hogy nem várja meg a vészesen közeledő esküvő napját, inkább világgá megy.  A faluban nagy riadalmat kelt eltűnése. Aglaia értesíti a rendőrséget, s kéri, hogy unokahúgát, aki bizonyára Delanoy műtermében rejtőzött el, tartóztassák fel, amíg vőlegénye érte megy. A párizsi rendőrfőnök, ki a festő jó barátja, elmegy a műterembe, s valóban ott találja a lányt. A kis szökevény szepegve jelenti ki, hogy inkább a Szajnába öli magát, de nem megy vissza. A rendőrfőnöknek megesik rajta a szíve, s nem leplezi le. Az időközben felbukkanó Aleidet az Orfeumba küldi. A csalódott vőlegény egy táncosnő társaságában hamar megvigasztalódik. Napokon át felszabadultan mulat, költségeinek fedezésére Aglaiatól kér újabb és újabb összegeket. A gyanútlan vénkisasszony sürgönyileg el is küldi neki a kért pénzt, mert azt hiszi, hogy Aleide elveszett unokahúga keresésére fordítja azt. Eközben Colette kellemesen tölti napjait a festővel, egy napon sírva borul a férfi vállára, s szerelmet vall neki. A festő, ki már régóta vonzódik a lányhoz, boldogan fogadja a vallomást.  Boldogsága azonban nem tart sokáig, mert hamarosan kiderül, hogy Pierre is szerelmes a Colette-be.  Fültanúja lesz, amikor a fiatalember bevallja szerelmét. Delanoy idegesen félbeszakítja a vallomást, s az ifjút valami sürgős munkával bízza meg. Colette, miután tudomást szerez Pierre érzelmeiről, ráébred, hogy az igazi boldogságot csak az ő oldalán találhatja meg. Felkeresi Nancyt, és megkéri, hogy hódítsa vissza a festőt. A színésznő, ki még mindig szereti Delanoy-t, boldogan tesz eleget a kérésnek. Még a rendőrfőnök is közbelép, és megérteti barátjával, hogy nincs joga megakadályozni a fiatalok boldogságát. Delanoy belátja, hogy szerelme elkésett szerelem, áldását adja a fiatalokra, és visszatér a színésznőhöz.

Galéria

Vélemények

„Annak idején, amikor a Csitri Varsányi Irénnel a főszerepben színre került, a premieren és az ezt követő estéken valóságos népáradat töltötte meg a Vígszínház nézőterét. A Csitri azóta bejárta a világ összes színpadait és most viszontlátjuk ezt a bájosan kedves, nagysikerű vígjátékot filmen is. A Star művész gardája és Stein József főrendező mindent elkövetett, hogy a Csitri filmen is meghódítsa a világot. A kis Colette szerepében Lóth Ila, a Star művésznője, igazán nagy és művészi sikert ért el. Játéka és alakítása biztató jelenség arra, hogy amint filmjeink előtt megnyílnak az internacionális vámsorompók, Lóth Ila a legemlegetettebb filmprimadonnája lesz a mozivilágnak. A szerepe rendkívül hálás. A Csitri egy bűbájos 16 éves lányka, teli zengő fiatalsággal, akit aggszűz nagynénje egy félszeg filozopter feleségéül szánt. A nagyszerűen felépített Star darab mindvégig izgalmasan érdekes. Egymást érik benne a leghatásosabb jelenetek, a kiállítása pedig annyira tökéletes és annyira művészi, hogy az ember szinte csodálkozva figyeli meg benne azt a fölényt, amely fokról-fokra jellemzi a Star képek teljesen tökéletes haladását és a jogot, hogy a Star biztos sikerrel veheti fel a harcot a filmek világversenyében. Lóth Ilán kívül ugyancsak hálás és pompás szerep jutott Gál Gyulának, a Nemzeti Szinház kitűnő tagjának, aki az öregedő festőművész szerepében klasszikus alakítást nyújtott. Félszeg szerepében Békeffy László is sok-sok derűs percet szerzett a közönségnek.” (Színházi Élet, 1918/47) 

„Az új kép a Csitri című négyfelvonásos vígjáték, amelynek pazar kiállítása és meséjének rendkívüli érdekessége valósággal elbájolja a mozilátogató publikumot. Egymást érik benne a legizgalmasabb s leghatásosabb jelenetek, úgy, hogy a Star és művészgárdája igazán büszke lehet az elért nagy sikerre.” (Budapesti Hírlap, 1918. november 24.)