44 VAGY 47

Ámor (címváltozat), 44 or 47 / Cupid (angol címfodítás)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Falk Richárd forgatókönyvíró 

Szereplők

Horváth Zoltán Lucas Talbot
Hollay Kamilla Gilbert, Talbot leánya
Bérczy Ernő Edgár Warker
Margittay Gyula Guyard
Erdődy Elemér  
Dezseffy Flóri  
   

Technikai stáb

Freund Marcell operatőr

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazási cég
1920. január 14. (Royal-Apolló) szakmai bemutató
1920. január 19. (Corso) bemutató
73/1920, 1713 méter cenzúrahatározat

Külső forgatási helyszínek

 • Tata

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 73/1920 számú OMB határozat szerint: 1713 méter, az osztrák forgalmi kópia hossza: 1540 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Pesti Hírlap, 1920. január 15., 18.
 • Mozihét, 1920/3
 • Képes Mozivilág, 1920/3
 • Színház és Divat, 1920/4
 • Vörös Film, 1919/12, 36
 • Mozgófénykép Híradó, 1920/2, 3 (a sajtóbemutatóról)
 • Deésy Alfréd: Porondon, deszkán, mozivásznon. (Visszaemlékezések.) Bp. 1992. 138-139. p.
 • Belügyi Közlöny, 1920/27. 953. p.
 • Star Film katalógus. Bp. 1920-as évek. MNFA könyvtára
 • Csonka Mária: Visszafelé pergetett film. In: Vörös Film, 1919. Bp. 1959. 36. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  357. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 215. p.

Tartalom

Edgár Warker hazatér külföldi tanulmányútjáról. Útközben első pillantásra beleszeret egy ismeretlen lányba.  Megérkezésekor sógora és sógornője a szakállas komoly emberben alig ismernek rá az egykor simára borotvált, elegáns, és örökké vidám Edgárra. A fiatalember azonban csak külsőleg változott meg, kedélyessége a régi, s már az első napon vidám tréfát ötöl ki. Megborotválkozik, majd átveszi a fiákert a kocsistól, és amikor az estélyről az utasát elszállítja, előre mulat azon, hogy mit fog szólni a sógornő az előkelő kocsishoz. Ekkor Edgár legnagyobb meglepetésére, egy hölgy ugrik ki a kocsiból, aki nem a sógornője. A hölgy segítségért kiált, s az odasiető rendőrnek sírva panaszolja be a kocsist, akit csábítónak vél, mivel ismeretlen helyre hozta. Edgár utasában boldogan ismeri fel a lányt, akibe beleszeretett. A rendőrségen kiderül, mindössze arról van szó, hogy a 44-es és a 47-es számú fiákert véletlenül összecserélték. A hölgy megnyugszik, s mivel éppen lovászra van szüksége, alkalmazza az identitását még mindig titokban tartó Edgárt. Ezen a módon a fiatalember imádottja, Gilbert Talbot közelébe jut. A lányt apja, Lucas Talbot gyárigazgató a gazdag Guyardnak szánja, de Gilbert nem szereti udvarlóját, s visszautasítja házassági ajánlatát. Az elutasított kérő, bosszúból felvásárolja az apa váltóit, hogy a lányt apja anyagi tönkretétele által kényszerítse az előnyös házasságra. Mikor a könnyelmű Talbot már egészen a tönk szélére kerül,  Guyard rábeszéli, hogy lopja el a gyár egy híres termékének gyártási leírását, melyért ő kész kifizetni adósságait. Időközben Edgar buzgón gyakorolja új hivatását, és úrnőjét egy alkalommal saját sógornőjéhez szállítja. Ahol Gilbert megpillantva Edgár fényképeit, megtudja, hogy ki is valójában a kocsisa. Ettől a pillanattól kezdve a legabszurdabb módon kínozza a fiatalembert szeszélyeivel. Edgár egy idő után már nem képes elviselni a sok megaláztatást, és felmond. Közben Guyard fenyegetésekkel próbálja rávenni Gilbertet, hogy a felesége legyen. Ámde a lány még akkor is ellenáll, amikor Guyard azzal zsarolja, hogy feljelenti apját a tervek ellopása miatt. Edgár, a kínos jelenet tanúja, titokban elrendezi Talbot tartozásait. Gilbert megsejti, hogy csak Edgár hozhatta érte ezt a nagylelkű áldozatot, és bevallja neki, hogy már régóta rájött kilétére, és viszonozza szerelmét, amelynek olyan kemény próbákat kellett kiállnia.

Érdekességek

 • A Tanácsköztársaság idején készült.

Galéria

Vélemények

„Az idegeket megfeszitő dráma után kellemes változatossággal hatott a másik bemutatott darab, a 44 vagy 47 vidámsága. Deésy Alfred mint rendező itt egész találékonyságát latba vetette, hogy az amerikaisan szinte túlötletes mindenfele trükkökkel bővelkedő darabot meg tarkábbá es kacagtatóbbá tegye. Ez a hatása meg is volt a darabnak teljes mértékben. A főszerepet Hollay Kamilla játssza, tanúságot teve arról, hogy kiforrott művészi egyénisége a már majdnem bohózatszerűen mulatságos és sokszor szinte groteszk helyzetekben is feltalálja magát. A Star műterme a költségekkel egyáltalán nem törődve gondoskodott arról, hogy a darab hatását remek felvételekkel gyarapítsa.” (Mozihét, 1920/3)

„(Két új Star film.) A Royal-Apollóban tegnap mutatták be az illetékes szakköröknek a Star Filmgyár két újdonságát, a Nantas című drámát és a 44 vagy 47 című romantikus szerelmi játékot. Az őszinte siker, amelyet a két Star-darab már a bemutatón elért, igazolta anagy várakozást. A Nantas című négyfelvonásos filmdráma, mely Zola hasonló című regényéből készült, már cselekményénél fogva is a legérdekesebbek közé tartozik. Megkap, mindvégig fogva tart nagy koncepciójával ez az izgalma dráma, amelyben a főszerepeket Németh Juliska és Fenyő Emil művészettel játsszák. A darabot Balogh Béla írta át filmre és rendezte és a Star filmgyár szolgáltatta hozzá a legjobbat, amit csak egy a kor színvonalán álló atelier produkálni képes. A Star technikai fejlettségéről tanúskodik a másik bemutatott darab, a 44 vagy 47 is, amelyet Deésy Alfréd rendezett amerikai ötletességgel. A főszerep Hollay Kamillának jutott, aki talentumát a mindvégig kacagtató, sokszor groteszk jelenetekben új oldalról mutatja be.” (Pesti Hírlap, 1920. január 15.)

„Mulatságos, kacagtató helyzetekben gazdag a 44 vagy 47 című romantikus szerelmi játék, amelyet Deésy Alfréd szakavatott rendezésében mutat be hétfőtől kezdve a Corso. A darab sikere, miután a Star műterméből került ki. remek képsorozatával akkor is biztosítva volna, ha nem Hollay Kamilla játszaná a főszerepet, akinek megjelenése a képen, temperamentumának egyéni vonásaival ezúttal is bódító." (Pesti Hírlap, 1920. január 18. vasárnap)