WILLY DRILL

Alkotók

Lakner Arthur rendező
Bátori Béla rendező
Lakner Arthur forgatókönyvíró

Szereplők

Molnár József Willy Drill
Heller Gyula (a magyar Fatty)  
Hódossy Erzsi  
Pataki Ferenc  
Salamon Béla  
Charley Grenidge  
Rolly, a törpe bohóc  
Muha Ferenc (Muki, a gumiember)  

Technikai stáb

Eiben István operatőr

Produkciós stáb

Barna Károly producer
Engel Fülöp producer

Gyártási és bemutatási adatok

Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1922. április 17. (Royal Apolló) sajtóbemutató
1922. április 29. (Mozgókép-Otthon, Kamara) bemutató
162/1922, 915 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, három felvonásos, hossza a 162/1922 számú O.M.B. határozat szerint 915 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozihét, 1922/2, 13, 16, 17 (sajtóbemutatóról)
 • Magyar Film, 1922/12, 15
 • Mozgófénykép Híradó, 1922/21
 • Film-Ujság, 1922/51
 • Az Ujság, 1922. áprillis 28.
 • Budapesti Hírlap, 1922. áprillis 28.
 • Nemzeti Ujság, 1922. április 28.
 • Belügyi Közlöny, 1922/23. 1071. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 57. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  360. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 172. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története. Bp. 2003. Palatinus. 265. p.

Tartalom

A film tartalmára vonatkozó információkat nem találtunk.

Vélemények

„A Corvin új filmje, a Willy Drill című komédia, amelyet Lakner Artúr irt és rendezett, az első nagyszabású magyar burleszkfilm, amely teljesen egyenlő az amerikai burleszkekkel. A darab témája kedves, ötletes és lebilincselő, trükkjei meglepőek, a megjátszás és rendezés pedig elsőrendű.” (Mozihét, 1922/13)

„Lakner Artúr írta és rendezte ezt az első magyar burleszket, amely minden izében mulatságos, ötletesen megkomponált és kacagtató trükkökkel felépített darab. Lakner Artúr filmírói és rendezői zsenijéről már több ízben bebizonyosodtunk és minden alkalommal megérdemelt módon méltattuk a kitűnő író- és művészember kvalitásait. E legújabb műve felülmúlja minden eddigit. Csupa derűs, víg, kacagtató helyzetkomikum jellemzi burleszkjét, eredeti hatásokban bővelkedik a film minden jelenete s bátran mondhatjuk, hogy stílusában teljesen azonos a szenzációsan jó amerikai burleszkekhez. Büszke lehet a Corvin-gyár e legújabb alkotására és arra, hogy olyan kiváló írót és rendezőt mondhat magáénak, mint amilyen Lakner Artúr, akinek ezt a legfrissebb sikerét — hisszük és akarjuk hinni — rövidesen még sok más is követni fogja.” (Mozihét, 1922/17)

„Az új magyar 3 felvonásos burleszk, a Willy Drill bámulatos kvalitásaival, szellemes felirataival, főként pedig a magyar Fattynak általános meglepetést keltő felbukkanásával, vagy mondjuk inkább feltömörülésével alaposan meg fogja tépázni a külföldi burleszkkirályok babérjait. — Jóleső dokumentuma ez a film annak, hogy az egész világ balzsama: az ártatlan derű, az ötletes móka olykor üdén és frissen csordulhat ki még a mi megtépett szivünkből is és felejteti és elűzi egy boldog félórára bánatunkat és gondjainkat.” (Színházi Élet, 1922/18)

„A Corvin filmgyár valódi amerikai stílusban készített egy három felvonásos komédiát és beigazolta azt, hogy ezen a szokatlan téren is minden tekintetben versenyképes a magyar. Címe: »Willy Drill«. Lakner Artúr rendezte és írta a komédiát egészen kiváló hozzáértéssel. Művészi kvalitásához hozzájárul, hogy a. film alapos ismerője a rendező-szerző. A bravúros szereplők közül megemlítjük: Hodossv Böskét Molnár Józsefet Salamon Bélát, Patakyt, Heller Gyulát, a magyar Fatty-t és Muha Ferenczet Mindannyian stílusosan és művészettel oldották meg fárasztó, nehéz szerepüket.” (Az Ujság, 1922. áprillis 28.)