VIGYÁZZ A CSÓKRA!

Alkotók

Márkus László rendező
Mihály István forgatókönyvíró
Losonczy Dezső zeneszerző

Szereplők

Aggházy Melinda Lucy (filmen és a színpadon)
D'Arrigó Kornél Tamás (filmen és a színpadon)
Forgách Anna Mari, a szobalány (filmen és a színpadon)
Szántó Rezső Dr. Csinos, a félszeg szerelmes (filmen és színpadon
Gáspár Zsiga gazdag nagybácsi (csak filmen)
Székely Lajos csak filmen
Győri Matild csak filmen
Zöld Marci csak filmen
Asztalos Imre csak filmen
Mezei Böske csak filmen
Harmat Ilona csak filmen
Shimmy Jazz Band  a film és színházi rész zenei kísérőzenéjét játszotta

Technikai stáb

Escher Károly operatőr

Produkciós stáb

Neumann József producer
Braun Károly producer

Gyártási és bemutatási adatok

Mobile Kulturális Film Rt.  gyártó cég 
Mobile Kulturális Film Rt.  forgalmazó cég
1922. április 3.(Renaissance)  sajtóbemutató 
1922. május 8. (Tivoli) bemutató
162/1922, 774 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

3 némafilm és 3 színpadi részből álló moziszkeccs, a filmrész hossza a 162/1922 számú O.M.B. határozat szerint 774 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozihét, 1922/12, 14, 15 (sajtóbemutatóról)
  • Mozgófénykép Híradó, 1922/15, 18
  • Magyar Film, 1922/9 (március 20-ra hírdeti, Fővárosi Nagymozgó), 13 (április 3-ra hirdeti), 14
  • Belügyi Közlöny, 1922/23. 1070. p.
  • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 86. p.

Tartalom

„Az ötletes és gördülékeny mese érdekes, finom szerelmi történetet hoz. Dabasy Tamás, a Nőhódítók Országos Egyesülete részéről azt a feladatot kapja, hogy hódítsa meg Kovács Lucyt, akire sok százezres dollár-örökség vár. De csak abban az esetben, ha egy éven belül nem csókolja meg a férfi. Ha sikerül álhatatosnak maradni - megkapja a dáriusi vagyont, ha nem – akkor a Nőhódítók Országos Egyesületére száll az örökség. Ily körülmények között a derék nőhódítók ugyancsak nekilátnak, hogy azt a bizonyos csókot lelopját a szép Lucy ajkáról. Dabasy Tamás a világfi blazirtságával közeledik a leányhoz, Lucy amikor megismeri őszintén beleszeret. Sok bonyodalom, érdekes fordulat következik, végül is Tamás leküzdi a sok akadályt s feleségül veszi Lucyt.” (Magyar Film, 1922/14, 6. p.)

„Igen érdekes alapötletből indul kis a Vigyázz a csókra!” cselekménye. Kovács Lucy sok ezer dollárt örököl, de  a dáriusi vagyont csak akkor kapja meg, ha egy éven belül nem csókolja meg férfi. Ha e kikötést nem tudja betartani az örökös, akkor a vagyon a Nőhódítók Országos egyesületét illeti. A végrendelet nyilvánosságra hozatala után a N. O. E. legjobb tagjait állítja starthoz, csakhogy megszerezzék azt a bizonyos csókot s ezzzel a nagy vagyont. A hódítás a N.O.E. legideálisabb tagjára, Dabasy Tamásra vár, aki sok érdekes fordulat után – menthetetlenül beleszeret a szép Lucyba s így a kalandnak induló flirt házassággal ér véget.” (Mozgófénykép Híradó, 1922/15. április 9.)

Galéria

Vélemények

„Nagysikerű főpróba-előadás zajlott le április 3-án délután a Renaissance-Szinházban, ahol a Mobile-film rt. mutatta be meghivott szakközönség előtt második szkecscsét, a Vigyázz a csókra! cimü 3 szinpadi és 3 filmrészből álló operett-szkeccset. A tágas premiérszinház szinültig megtelt érdeklődőkkel, akik nagy tetszéssel fogadták a kitűnő újdonságot és nem egyszer nyíltszíni tapssal honorálták a szerzők és a közreműködők sikerült munkáját." (Mozihét, 1922/15)