VÁLJUNK EL!

A válóok / Házasság és viszonybontó iroda (címváltozatok), Let’s Get a Divorce (angol címfordítás), Divorçons (francia)

Alkotók

  rendező
Victorian Sardou író (színdarab: Divorçons, 1880)
Émile de Najac író (színdarab: Divorçons, 1880)

Szereplők

Gerőffy Aranka  
F. Szalontay Ferike  
Szőke Sándor  
Galetta Ferenc  

Produkciós stáb

Goldenweiser Ernő producer
Gerőffy Aranka producer

Gyártási és bemutatási adatok

Mobil Filmvállalat gyártó cég
Goldenweisen Ernő forgalmazó
1916. március 2. sajtóbemutató
1916. április-május bemutató
198/ 1920, 16 éven felülieknek   cenzúra határozat 

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 3 felvonásos, hossza a 198/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1423 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozihét, 1916/10
  • Mozgófénykép Híradó, 1916/10
  • Pesti Hírlap, 1916. június 19.
  • Az Est, 1916. június 20.
  • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 121, 122. p.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 41, 351, 363. p.
  • Murai János: Magyar Filmográfia I. (Kézirat. OSZK.) 135. p.
  • Kőháti Zsolt: Tovamozduló ember tovamozduló világban. Bp. 1996. Magyar Filmintézet, 60. p.

Tartalom

Nem egészen tisztességes módszerekkel dolgozik Budapesten egy házasságbontó iroda. Ha valamelyik házas fél megunja társát, az irodához fordul, mely kiküldi egyik férfi vagy nőtagját, hogy a megunt házastársat hitvesi hűségében megingassa, s ezáltal válóokot produkáljon. Az iroda nélkülözhetetlen munkatársa Anna, a primadonna és vőlegénye, Kerekes, a hősszerelmes. Annát Dóra asszony kérésére, az őt elhanyagoló tudós férj elcsábítására rendelik ki. Kerekest egy vidéki kastélyba küldik, hol az öreg gróf, ki szakácsnéját vette el, szeretné jóvá tenni e ballépését. Munkához látnak mindketten. Anna egyre merészebb fogásokra kényszerül, mivel a tudós szereti a feleségét. Kerekes pedig nagyon pórul jár, mert a szakácsné titkos szeretője, egy fiatal béreslegény alaposan helyben hagyja. Bekötözött sebekkel keresi fel menyasszonyát, Annát, ki szobalányként teljesíti megbízatását a tudós házában. Dóra asszonynak nagyon megtetszik a csinos Kerekes, s meghívja teára. Anna gyanútlanul viszi be a teát, s megdöbbenve látja, hogy vőlegénye szerelmet vall az asszonynak. A féltékeny Annának sikerül elhitetni Dórával, hogy Kerekest férje bérelte fel, hogy válóokra tegyen szert. Titokban találkozik a tudóssal, aki jobban szereti a feleségét, mint valaha, s 2000 koronát ajánl a primadonnának, ha segít visszahódítani az asszonyt. Hosszas bonyodalmak után ez sikerül. Mindenki nagyon elégedett, csak a tudós nagybácsija, a groteszk öreg gigerli boldogtalan, mert reménytelenül beleszeretett a primadonnába. Anna és Kerekes önállósítják magukat, s megalapítják a konkurens házasságbontó irodát – „tisztességes alapon“.

Érdekességek

  • A film rendezőjének neve ismeretlen. A Moziriport 1916/1 száma arról tudósit, hogy a Mobil cég egy francia rendezőt szerződtetett, a háború miatt Bécsbe internált Maurice Mondet személyében. Ha ez tényleg így van, akkor lehetséges, hogy ezt a filmet ő rendezte.
  • A Mozihét 1916/10. számában a Goldenweiser cég által forgalmazott filmek bemutatójáról készült cikkben Zsitkovszky Bélát említik operatőrként, de ezt a következő számban helyesbítik: "A Mobil filmgyár filmujdonságairól lapunkban megjelent múltheti beszámolónkba tévedésből csúszott be Zitkovszky Béla neve. A film fotográfiáit nem ő készítette." MH 1916/11

Galéria