TLÁNI

Elvarázsolt hercegasszony (alcím), Tlani (címváltozat), Tiani (címváltozat, forgatási cím), Ezeréves szépség (forgatási cím)

Alkotók

Lajthay Károly rendező
Kertész Kálmán forgatókönyvíró
Korcsmáros Nándor forgatókönyvíró

Szereplők

Gombaszögi Frida Tláni, az ezeréves hercegnő 
Balassa Jenő öreg tudós
Tanay Frigyes  
Törzs Jenő  
Lukács Pál  

Technikai stáb

Bécsi József operatőr (egyes források szerint)
Gasser Lajos operatőr (más források szerint)
Fejős Pál díszlettervező

Produkciós stáb

Lajthay Károly producer
Zehetner Frigyes producer
Heltai Jenő producer

Gyártási és bemutatási adatok

Triumph Filmvállalat gyártó cég (egyes források szerint)
Astra Filmgyár és Filmkölcsönző Rt. gyártó cég (más források és az O.M.B. határozat szerint)
Phönix műterem forgatási helyszín
Phönix laboratórium laborálás
Adria Filmforgalmi Rt. forgalmazó cég
1920. augusztus 5. (Tivoli) bemutató
104/1920, – 16 éven felülieknek, 2144 méter cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 104/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 2144 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozihét, 1920/30, 31
 • Mozgófénykép Híradó 1920/30 (Tláni Elvarázsolt hercegasszony címen hirdeti)
 • Képes Mozivilág, 1919/23, 1920/7
 • Színházi Élet, 1919/50
 • Színház és Divat, 1919/42
 • Népszava, 1920. augusztus 5.
 • Magyarország, 1920. augusztus 6.
 • Az Ujság, 1920. augusztus 6.
 • Ország-Világ, 1920/29
 • Délmagyarország, 1920. szeptember 19.  
 • Belügyi Közlöny, 1920/33. 1183. p.
 • Nyírvidék, 1921. szeptember 28.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 84. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 247. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története. Bp. 2003. Palatinus. 206. p.

Tartalom

Alkalmazkodva a mai igényekhez, egy kalandortörténet alkotja a darab tárgyát. Minden részletében érdekfeszítő mese keretében egy dúsgazdag öreg tudóssal ismerkedünk meg, aki kalandorok hálójába kerül, avval férkőznek hozzá, hogy bemutatják neki a szíriai ásatások alkalmával napfényre került s csodálatosan épségben maradt királyleány múmiáját. A múmia életre kel, amiből azután változatokban gazdag és izgalmas események fejlődnek.” (Ország-Világ, 1920/29)

 

Érdekességek

 • A film egyes jelenetei az ókori Rómában, „pazar fényű termekben, dús ornamentikájú márványpadozatos, szökőkutas interieurökben” játszódnak.
 • Gombaszögi Fridának az ellene elkövetett merénylet óta ez az első filmszerepe.
 • Magyar Bálint még úgy vélte, hogy a filmet valószínüleg nem fejezték be. Ezt a feltételezést korabeli bemutató előadások hirdetése megcáfolják.

Galéria

Vélemények

Új filmvállalat Triumph címen új filmvállalat létesült Lajthay Károly és Zehetner Frigyes társulásában Lajthay Károly, aki a múlt évben a Rex-filmekkel (Gombaszögi-sorozat) ért el osztatlan elismerést a szakmában. A vállalat első filmjének Kertész Kálmán és Korcsmáros Nándor az „Ezeréves szépség" című amerikai érdekességű izgalmas sujetjének felvételei már megkezdődtek, a főszerepeket Gombaszögi Frida, Tanay Frigyes, Törzs Jenő és Lukács Pál játszák, a rendezést pedig Lajthay Károly, aki a gyár főrendezője is, látja el, ismert kitűnő művészi kvalitásaival. A káprázatos pompájú díszleteket pedig, amelyek között pazar fényű római termek, gazdag és dús ornamentikájú márványpadozatos, szökőkutas interieurők fordulnak elő, a szcenikai személyzet, Fejős Pál a gyár szcenikai főnökének vezetésével készíti. A film fotografálását Bécsi József végzi. Az interieurök a Phönix-műtermében készülnek, míg a film kidolgozása ugyancsak a Phönix-laboratórium munkája." (Színházi Élet, 1919/50)

Tláni cimen egy rendkívüli- klasszisú magyar filmújdonságot hoz forgalomba a most alakult Adria filmforgalmi r.-t. A kiválóan érdekes cselekményű attrakcionális produktum, amelyet Lajthay Károly rendezett, Lukács Pál, Balassa Jenő, Tanay Frigyes és Gombaszögi Frida ismert művészetének megnyilatkozására ad pompás alkalmat és biztosra vesszük, hogy ez a különleges filmújdonság a jövő szezon kimagasló eseménye lesz." (Mozihét, 1920/31)

Gombaszögi Frida új filmszerepében lép fel csütörtöktől kezdve a Tivoli-mozgóban. A kiváló művésznő, aki felgyógyulása után most működik közre elsőizben filmen, a „Tlani" (Az elvarázsolt hercegasszony) című filmdráma címszerepét alakítja. A kép szenzációs témája méltó keretül szolgál a művésznő nagyszerű egyéniségéhez. Partnerei ezúttal is a legkiválóbb művészek, úgymint: Lukács Pál, Tanay Frigyes Balassa Jenő és mások. "(Népszava, 1920. augusztus 5.)