ROMLOTT EMBEREK KÖZÖTT

Among the Wicked People

Alkotók

Illés Jenő rendező
Geguss Dániel forgatókönyv

Szereplők

Somlay Artúr  
Fraknói Ilona Kovácsné
Szemere Gyula  
Verebes Ernő  

Technikai stáb

Bécsi József operatőr
Wastl Béla műszaki vezető

Produkciós stáb

Schwanzenberg Izidor producer
Schwarzenberg Bernát producer
Fröhlich János a Kino-Riport  tulajdonosa
Fodor Aladár a Kino-Riport  tulajdonosa

Gyártási és bemutatási adatok

Schwarzenberg és Társa gyártó cég
Kino-Riport stúdió
Schwarzenberg és Társa forgalmazó
1920. március 19. (Royal-Apolló) bemutató 
56/1920 cenzúra

Külső forgatási helyszínek

  • Budapest utcái
  • Gyermekmenhely
  • Városligeti tó

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, eredeti hossza a korabeli források szerint: 955 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

Mozihét, 1915/27, 31, 32, 35,  38
Mozgófénykép Híradó, 1915/42
Képes Mozivilág, 1920/3, 12
Mozi Élet 1920/3
Belügyi Közlöny, 1920. 806. p.Lajta Andor: A magyar film története II. 110. p., IV. 78-79. p. (Kézirat, MaNDA Könyvtára.)

Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  350 p.
Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Bp. 1966. 314., 325. p.
Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MaNDA Könyvtára.) 156-57. p.
Kőháti Zsolt: Tovamozduló ember tovamozduló világban. Bp. 1996. Magyar Filmintézet, 84. p.

Tartalom

A városligeti tó partján a híd alatt kitett gyermeket talál egy rendőr. Ez a kitett emberpalánta a darab hőse. Az ő szomorú és viszontagságos életét meséli el a film, melynek eredeti célja, hogy a rendőrség társadalom perifériáján élők körében végzett szociális munkáját népszerűsítse. A hős élete során többször kapcsolatba kerül a rendőrséggel, amely nemcsak megtorlóként, hanem segítőként is fellép. A kisfiú először falura kerül gonosz nevelőszülőkhöz, akik ütik-verik.  Majd mikor felcseperedik, az ifjú lélek első felhevülésével beleszeret egy asszonyba, aki miatt ártatlanul börtönbe kerül.  Mikor kiszabadul a rovott múltúakat sújtó társadalmi előítéletek miatt ismét romlott emberek közé sodródik, s bűnbe keveredik.  Odalent a posványban találkozik egykori szerelmével, ki időközben szintén elzüllött. Megrázza lelkét a találkozás, végleg hátat fordít a bűnnek, és új életet kezd.

Érdekességek

  • A rendőrdrámaként hirdetett film a rendőrség munkájának népszerűsítésére készült Schwarzenberg produkcióban Geguss Dániel rendőrfőtanácsos forgatókönyve alapján.
  • Dr. Boda Dezső főkapitány engedélyével a film forgatásában közreműködött a Magyar Királyi Államrendőrség számos tagja.
  • A film néhány jelenetében mintegy 100 lovasrendőr szerepelt. (Mozihét, 1915/31)
  • A forgatás a Kino-Riport Sziget utca és Pannónia utca sarkán lévő műtermében folyt, a Kino-Riport technikai személyzetének közreműködésével.
  • A laboratóriumi munkákat a Kino-Riport laboratóriuma végezte.
  • A filmet elkészülésekor nem mutatták be.

Galéria

Vélemények

„Pár hétig szinte misztikus volt a lapok hasábjain ez a szokatlan, de frappáló erejű cim. Senki sem tudta, hogy mi rejlik mögötte, mig végre kiderült, hogy a Schwarzenberg és Társa uj, az idén készült magyar filmjéről van szó. Már irtunk Geguss Dániel rendőrtanácsos izgalmas érdekességü darabjáról. Megírtuk már, hogy szinte az egész magyar királyi államrendőrség apparátusa segédkezett a filmet minél nagyobb vonalára fejleszteni — és Illés Jenőnek, a kiváló berlini filmrendezőnek magas szakértelmével és fejlett művészi ízlésével sikerült is egy abszolút nivós magyar filmet kihozniok. Legközelebb már a publikumsiker fogja igazolni a jóslásunkat, mert a film megjelenési terminusa egészen közel van.” (Mozihét, 1915/35)

„A szinmű négy felvonásra tagozódik, s annak a példázata, hogy egy akaratán kivül züllésnek indult gyerek miként nem rendelkezik elegendő erővel ahoz, hogy az előítéletekkel küzdjön. Verizmussal telitett, megindító a cselekménye a darabnak, amelynek során rendre felvonulnak előttünk a közrend és az igazságszolgáltatás intézményei, igy a gyermekmenhelyen találjuk magunkat egy helyütt (Szana királyi tanácsos, a lekötelezően szives igazgató maga is belejátszik a darabba), látjuk aztán a gyűjtőfogházat, a rendőrséget, a törvényszéket, az alkoholisták menházát és sok más ilyen intézményt. Közreműködik azonkívül Viclos rendőrfelügyelővel az élén a lovas és gyalogosrendőrök egy csoportja is. A mindenképpen pesti kép egyike a legizgalmasabb menetű drámáknak is. Somlay Artur és Fraknói Ilona játsszák a főszerepet benne, s a többi szereplők közt feltűnően jó Szemere Gyula. A felvétel és rendezés a Berlinből hazatért rendkívül ügyes és avatott rendezőnek, Illés Jenőnek műgondját, kezemunkáját dicséri. A magyar filmek eddigi sorában kiemelkedő jelentőségű lesz ez a darab.” (Mozihét, 1915/32)