PROF. NICK PACCER

Karikatúra trükkfilm (címváltozat, melyen együtt forgalmazták a Burzsuj bácsi szenvedései a kommunizmus alatt című filmmel)

Alkotók

Pán József rendező
Kató-Kiszli István rendező
Karinthy Frigyes író 
Kővári Gyula író
Harmath Imre író
Sas Ede író 
Pán József rajzoló 
Kató-Kiszli István rajzoló 

Technikai stáb

Arany Ferenc operatőr

Produkciós stáb

Uher Ödön producer

Gyártási és bemutatási adatok

Uher Filmgyár Rt. gyártó cég
Uher Filmgyár Rt. forgalmazó cég
1919. október 21. (Omnia) szakmai bemutató
nem maradt fenn cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, eredeti hosszát nem ismerjük, de valószínű, hogy rövidfilm.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozi-Világ, 1919/41, 45
  • Mozihét, 1919/16, 17, 18 1920/18
  • Budapesti Hírlap, 1919. október 22.

Tartalom

Prof. Nick Paccer detektívsorozat 3 részben: 

  • Bimbila és Bambila a nyam-nyam királykisasszonyok
  • Münchausen báró legújabb kalandjai
  • Don Quihotte

Érdekességek

  • A Mozihét 1919/16. számában Karikatúra trükkfilmként hirdetik, amelyet Pán József rajzolt, s amelynek a bemutatója 1919. október 21-én lesz
  • Mozihét 1919/17. számában alkotóként Kató-Kiszly Istvánt is feltüntetik, és itt már két külön filmként említik, a hirdetés szerint a Prof. Nick Paccer bemutatója október 21-én, a Burzsuj bácsi szenvedései a kommunizmus alatt  bemutatója október 22-én lesz.

 

Galéria

Vélemények

Az október 21-i szakmai bemutatóról írják: „Az első, Pán Józsefnek és Kató-Kiszlynek Prof. Nick Paccer című karikatúra trükkfümje, amelynek mulatságos képei harsogó kacajokat fakasztottak a közönségből.” (Budapesti Hírlap, 1919. október 22.)

Az Uher-filmgyár e heti kétnapos főpróbája keretében bemutatásra került két úgynevezett karikatúra-trükkfilm, amelyek meglepetésként hatottak a szakközönség előtt. A filmezésnek ez a zsánere külföldön — mint ezt néhány alkalommal már tapasztalhattuk — igen nagy fejlődési fokot ért el, nálunk azonban a rendkívüli türelmet, sok-sok ötletet és fáradságos munkát igénylő filmműfajjal eddig még senki sem foglalkozott. (Az árnyékképeket természetesen nem lehet ideszámítani.) Két fiatal festőművész, Pán József és Kató-Kiszli István vállalkoztak arra, hogy megcsinálják az első magyar karikatúra-trükkfilmet. Sietünk idejegyezni, hogy merész ötletük várakozáson felüli sikert aratott. Mi, akik láttuk ezeknek a filmeknek a készítését, különösképpen nagyra becsüljük úgy a rajzoló művészek, mint az operatőr, Arany Ferenc munkáját. Szinte hihetetlennek tűnik, micsoda nyugalmat, türelmet, időt, fáradságot, bosszúságot, invenciót, speciális rajztudást és még speciálisabb filmoptikai készséget igényel az ilyen trükkfilmek előállítása. Az első film a Prof. Nick Paccer címet viseli és ez a kis história mindvégig figyelmet lekötő. A második trükkfilm, Burzsuj bácsi élete, kalandjai és halála címet viseli és lepereg rajta a diktatúra legnagyobb áldozatának, egy burzsujnak minden szenvedése és küzdelme a veszedelmes terrorral szemben. Szakkörökben a legnagyobb feltűnést keltette e két trükkfilm, amelyek kísérletnek indultak ugyan, de máris meglepően kész kvalitásokat mutattak be, a jövőre nézve pedig a legnagyobb perspektívát nyújtották. Megjegyezzük végül, hogy a rendkívül kacagtató filmek sorozatosan fognak megjelenni s azokat az  Uher cég hozza forgalomba." (Mozihét, 1919/18)