Pénz áll a házhoz

Alkotók

Balogh Béla rendező
Siklósi Iván író (novella)
Horváth Jenő forgatókönyv
Mihály Anna zeneszerző
Országh Tivadar zenei vezető
Cz. Nemes Gyula versek

Szereplők

Somogyvári Rudolf Molnár Lajos
Németh Romola Csibe
Bilicsi Tivadar Borsa Tóbiás, feltaláló
Berczy Géza Dezső, lapszerkesztő
Latabár Kálmán Ficek Benő, artista
Kiss Manyi Zöldy Mici, artista
Vaszari Piri Rosalie, artista
Ottrubay Melinda Kádár Vilma, balettprimadonna
Fáy Béla Horváth Ábel, a Tura Utazási Iroda igazgatója
Erdész Irén Décsiné
Kőváry Gyula Pali bácsi
Pethes Sándor Röser Pongrácz, bankigazgató
Misoga László Röser Bonifác, bankigazgató
  Röser Szervác, bankigazgató
Pethes Ferenc Décsiék inasa
Déry Sári énekesnő
Földényi László Demeter Károly
Bánhidy Ilona Demeterné, Júlia
Sugár Lajos Molnár Lajos, névrokon
Kováts Terus Molnárné, a névrokon felesége
Örkényi Éva Pötyi, Molnárék kislánya
Galetta Ferenc szállodaigazgató
Kompóthy Gyula Jenő, nászutas férj
Orsolya Erzsi nászutas feleség
Tímár Kató Décsiék szobalánya
Cserey Irma Décsiék szakácsnője
Szabó Ferenc londiner
Kökény Ilona vendég az eljegyzésen
Eissen Annie  vendég az eljegyzésen
Falussy István vendég az eljegyzésen
Skultéty Dániel vendég az eljegyzésen
Lázár Tihamér  szállodaportás
Hajnal György  János bácsi, a TURA alkalmazottja
Bazsay Lajos Megyeri, Lajos utóda
Pataky Ferenc rikkancs
Tóth-Vásárhelyi József aszfaltbetyár
Pataky Kató  
  szállodainas
  szállodai szobalány
  Vilma szobalánya
  újságírónő

Technikai stáb

Icsey Rudolf operatőr
Kereszti Ervin hang
Bánky Viktor vágó
Simoncsics József díszlettervező
  jelmeztervező
Kassay Elemér rendezőasszisztens

Produkciós stáb

Fono Film Kft. gyártó
  producer
Tasnády Árpád gyártásvezető
Atelier Film Kft. forgalmazó

Gyártási és bemutatási adatok

1939. február-május forgatás
1939. május 13. (190/1939. szám) cenzúraengedély
Forum, Scala, 1939. július 20. bemutató
Magyar Filmiroda Rt. műterem
Pulváry hangrendszer hangfelvételi licensz
Magyar Filmiroda Rt. laboratórium
  nyersanyag

Külső forgatási helyszínek

 • Budapest, X. Üllői út, villamospálya, háttérben a 128/b. számú lakóházak

Diszkográfia

ORGONAVIRÁGOS ÉJ
zene: Mihály Anna
vers: Cz. Nemes Gyula
A filmben énekli: Déry Sári

 • ODEON, A 197815-a (Ho.2096)
  Kalmár Pál és az Odeon tánczenekar

"Jaj, fejem de fő, ám de üsse kő..."
zene: Mihály Anna
vers: Cz. Nemes Gyula
A filmben énekli: Latabár Kálmán, Kiss Manyi

LA GIOCONDA -DANZA DELLE ORE (Órák tánca)
zene: Amilcare Ponchielli
A filmben felvételről hangzik el, táncolja: Ottrubay Melinda

Filmtechnikai specifikáció

Eredeti hossza (35 mm) 2428 m
Eredeti hossza (16 mm) 969 m
Előzetes eredeti hossza (35 mm) 110 m
Előzetes eredeti hossza (16 mm) 41 m
Műsoridő 89 perc
Fennmaradt filmanyag közepes minőségű 35 mm-es mozikópia
Teljességi állapot 95%
Minőségi állapot 80%
Bemutathatóság bemutatható

Fellelhetőség, források

Filmanyag 35 mm (gyengén hiányos, a főcím fele hiányzik)
Forgatókönyv 1 példány a Filmarchívum könyvtárában
Standfotók  
Werkfotók  
Sillabusz 1 példány másolat a Filmarchívumban
Filmplakát  
Rácsplakát  

Bibliográfia

 • Magyar Film, 1939/24. p9.
 • Színházi Magazin, 1939/31. "Merész újítás: Rögtönzés filmen"
 • Eger, 1939/164. p4.
 • Nyírvidék, 1939/103. p10.
 • Pápa és vidéke, 1939/38. p6.
 • Pesti Napló, 1939/47. p20.
 • Népszava, 1939/142. p8.

Tartalom

Rövid tartalom:
Molnár Lajos, a TURA utazási iroda tisztviselője szerelmes Csibébe, aki teljes mértékben viszonozza is Lajos érzelmeit. Ezt a ragaszkodást azonban nem nézi jó szemmel Décsiné, Marika nagyravágyó nagynénje, aki ügyes intrikával úgy irányítja az eseményeket, hogy végül Lajos főnöke, Horváth igazgató jegyezze el Csibét. A csalódott szerelmes ezt számonkéri főnökénél, aki elbocsátja az álásából a fiatalembert.
A csalódott Lajost két jó barátja, a feltaláló Tóbiás és az újságíró Dezső próbálja felvidítani. Elhíresztelik, hogy Lajos Argentínába szakadt rokonától milliókat örökölt. Azt  akarják elérni, hogy Csibe nagyra­vágyó nénje hozzájáruljon ahhoz, hogy a fiatalok kibékül­jenek, és Lajos visszanyerje elvesztett egzisztenciáját.
Tóbiás és Dezső terve nem úgy sikerül, mint azt elgondolták. A hazugság miatt rengeteg komikus bonyodalom támad, amelyek során azonban minden jóra fordul, mert bár kiderül, hogy Lajos nem örökölt, a TURA iroda tulajdonosai őt teszik meg igazgatóvá, ahonnan közben a gonosz igazgatót elbocsájtották. Lajos és Marika is egymásra találnak.

Részletes tartalom:
[A tartalmi leírás a film és forgatókönyv alapján készült. A filmből hiányzó részek 50%-os szürkével jelölve!]

Játszódik Budapesten a harmincas években.

00 00 17 Főcím

00 00 58 A TURA Utazási Rt. ületében nászútra készülődő házaspár utazási ajánlatokat válogat, János bácsi, az altiszt foglalkozik velük. Az iroda alkalmazottja, Molnár Lajos érkezik nagy lendülettel. Az irodában dolgozó kisasszony meg is jegyzi, hogy ma milyen korán érkezett be az üzletbe. Mindezek ellenére Horváth, a főnöke leteremti, hogy inkább az ügyfelekkel foglalkozzon. Lajos a nászutasokhoz fordul, hogy kiszolgálja őket, amikor megcsörren a telefon és Csibi keresi. Lajos ellágyultan beszél meg vele randevút 6-ra a szokott helyen.

00 02 40 Décsiék szalonjában Csibi a telefonnál kedvesen cseveg Lajossal, amikor belép az ajtón Décsiné, a nagynénje. Míg a lány telefonál, kérdőre vonja hogy már megint azzal az éhenkórásszal beszélget-e. Csibe és nagynénje között éles vita alakul ki, amelyben a lány bátran megvédi a fiút. Décsiné próbálja rábeszélni, hogy gondoljon a jövőjére és inkább hagyja, hogy Lajos főnöke, a gazdag Horváth udvaroljon neki, de a lány hajthatatlan.

00 02 49 A TURA üzletében ezalatt Horváth észreveszi, hogy Lajos nem a munkájával foglalkozik, hanem önfeledten telefonál. Amikor főnöke rámordul, azt hazudja hogy a nagymamájával beszélt. Lajos visszatér a nászutasokhoz, akik nagyon határozatlanok.

00 03 07 Décsiék szalonjában ezalatt tovább folyik a vita. Décsiné ragaszkodik elképzeléséhez, hogy boldoggá teszi Csibikét azzal, hogy Horváth igazgatóhoz adja feleségül, de a lány hallani sem akar róla, inkább kiszalad a szobából. Décsiné haragosan tárcsáz egy számot a telefonon, majd alaposan leteremti azt, aki a vonal másik végén felvette a telefont.

00 04 24 A TURA irodájában Horváth az, aki a szidalmakat hallgatja. Indulatosan kikéri magának az ingerült hangot.

00 04 39 Décsiné és Horváth telefonbeszélgetése összekopírozott jelenetben folytatódik. Tisztázzák a félreértést, ugyanakkor a nő az igazgatót okolja, amiért Csibének Molnár udvarol és nem az igazgató. Décsiné azt hazudja, hogy az unokahúga valójában az igazgatót szereti és csak bosszúból engedi közel magához Molnárt. Kitervelik, hogy megakadályozzák az aznapi randevút és Horváth azt is megígéri, hogy kirúgja Lajost az irodából.

00 04 56 A TURA irodájában Lajos még mindig a nászutasokkal foglalkozik. Utakat ajánl nekik, amikor hirtelen észbe kap, hogy Csibével van randevúja.

00 05 40 Az utcán egy rádióüzlet előtt Csibe izgatottan vár Lajosra.

00 06 14 A TURA irodájában Lajos ezalatt még mindig a nászutasokkal foglalkozik.

00 06 39 Az igazgatói szobában Horváth idegesen várja Vilmát. Amikor a nő megérkezik, nagy örömmel fogadja, de előre küldi a Colibri cukrászdába, amíg a dolgát elintézi.

00 07 08 A TURA irodájában Lajos egyre idegesebben szolgálja ki a nászutas ügyfeleket. Már éppen végzett a prospektusokkal, amikor Horváth lép hozzá és arra kéri, hogy kísérje el Vilmát a Colibri cukrászdába, amíg ő a dolgotá elintézi. Lemondóan lép vissza az ügyfelekhez, akik végül a Margitszigetet választják nászútjuk céljául.

00 08 16 Az utcán Csibe csalódottan indulni készül, amikor Horváth köszön rá. Mézes-mázos a lánnyal, de az elutasító, mondván, hogy éppen Horváth miatt nem tudott Lajos eljönni a randevúra, mert biztosan nem engedte el a munkahelyéről. Horváth látva a lány ellenállását, aljas módon csapdába csalja a lányt és megkéri, menjen el vele a Colibri cukrászdába, ahol Lajos éppen Vilmával flörtöl.

00 08 47 A Colibri cukrászda előtt egy taxiból Csibe is látja a kirakatüvegen keresztül a jelenetet. Egészen addig azt hiszi, hogy félreértés, amíg azt nem látja, hogy odabent a fiatalok csókolóznak.

00 09 19 A Colibriban Lajos egészen közel hajolva Vilma arcához egy kis bogarat szed ki a lány szeméből. Vilmának megtetszik a fiú és flörtöl vele. Lajos azonban egyre idegesebb és arra való hivatkozással, hogy elrohan telefonálni a főnökének, faképnél hagyja a lányt.

00 10 01 A Colibriból kilépve taxit int le és a rádióbolt elé siet. Csalódottan látja, hogy Csibe már nem várja. Belép a telefonfülkébe és felhívja Décsiék lakását.

00 10 48 Décsiék szalonjában Décsiné veszi fel a kagylót. Diadalittasan közli a fiúval, hogy Csibe Horváth igazgatóhoz megy feleségül, épp most tartják a kézfogót. A háttérben lógó tükörben ezalatt Horváth udvarlása látszik, Décsiné pedig lecsapja a kagylót.

00 11 02 A telefonfülkében Lajos a megszakadt telefonvonalon bosszankodik, amikor egy artista pár (Rosalia és Ficek) érkezik a fülke elé. Azon vitatkoznak, hogy ki kinek legyen a partnere, amikor Lajos dühöngve lép ki a fülkéből. Szitkozódását a nő magára veszi és pofonüti a fiatalembert. Lajos felindultan elrohan, az artisták tovább veszekednek.

00 11 43 Horváth irodájában az igazgató leszidja Lajost, aki azonban nem hagyja magát és éles hangon gratulál főnökének az eljegyzéséhez. Horváth kirobbanó indulattal reagál és azonnali hatállyal elbocsátja alkalmazottját. Lajos büszkén távozik.

00 12 24 Décsiék szalonjában Csibe nagynénjének tesz szemrehányást, amiért anyagi megfontolásból hozzá akarja kényszeríteni az igazgatóhoz. Bár szeretné elfelejteni Lajost, nem képes rá és mininkább többet gondol rá.

00 13 11 Tóbiás lakásában berendezett kémiai laboratóriumában pezsgőn habzó anyaggal kísérletezik, amikor a bánatos Lajos megérkezik. Tóbiás lelkendezve magyarázza, hogy sikerült feltalálnia a könnyfakasztó pezsgőt, aminek hatására az is sírni kezd, aki nem szeretne. Hogy kipróbálja a hatást, fel is hajt egy pohárral belőle. Lajost nem nagyon érdekli barátja telálmánya, indulatosan mutatja Tóbiásnak Csibe és Horváth eljegyzési meghívóját, amiből Tóbiás is kapott egyet. Tóbiás a hír hallatán, illetve a pezsgő hatására sírva fakad. Újságíró barátjuk, Dezső lép be az ajtón, aki már hallotta a hírt, mivel neki is küldtek meghívót a szerkesztőségbe. A süket Pali bácsi lép be az ajtón. Mindent félreért abból, amit a jóbarátok beszélgetnek. Elhatározzák, hogy elmennek az eljegyzésre, sőt a sükat Pali bácsit is magukkal viszok, hogy még nagyobb legyen a botrány.

00 16 48 Décsiék szalonjában Horváth hálálkodik Décsinének, amiért nem engedi Csibéhez közel a szerelmével még mindig a lányt ostromló Molnárt. Mindketten úgy tudják, hogy Lajos nem kapott meghívót az eljegyzésre.

00 17 12 Vilma a szobájában döbbenettel értesül a lapokból, hogy az igazgató eljegyezte Csibikét. Éppen barátnője, Mici van nála, aki próbálja nyugtatgatni, Vilma azonban nagyon felindult és bosszút forralva elhatározza, hogy ott lesz az eljegyzésen, ahol nagy lesz a sírás.

00 17 38 Tóbiás a lakásán ládába csomagolja a könnyfakasztó pezsgő palckjait, miközben Dezsőnek meséli, hogy úgy áll majd bosszút a barátjáért, hogy egy egész ládával küld belőle az eljegyzésre.

00 17 49 Décsiék lakásán a konyhában éppen kipakolják a láda pezsgőt, amiből az inas és a szobalány egy üveggel elcsennek. Megszólal a csengő, Molnár érkezik meg. A meglepett inas először tiltakozik, majd kénytelen bejelenteni a vendéget. Décsiné szemrehányóan kérdi a tükör előtt ruháját igazító Csibét, hogy ő küldte-e Molnárnak a meghívót. Csibe büszként vallja be, hogy ő küldte, mert elégtételt akar kapni. Csibe az előszobába lépve találkozik egykori szerelmével, aki szeretné megmagyarázni a történteket, de erre nincs módja, mert Horváth oldalán Décsiné lép be. Mindenki kérdőn fordul Lajos felé, hogy miért mert eljönni, de mivel Csibe letagadja, hogy ő küldte a meghívót, Lajos sértődötten távozik.

00 19 58 Décsiék ebédlőjében tortával ünneplik a jegyespárt. A szalonban zenészek muzsikálnak, a dizőz szomorú keringőt énekel: "Orgonavirágos éj, szívem csupa szenvedély..." A szám végén a társaság vacsorázni kezd. Csibe kedvetlen, Pali bácsi minden szót félreéert, Tóbiás és Dezső pedig izgatottan várják a pezsgő felszolgálását. A konyhában az inas sírástól zokogva tölti poharakba az italt. Felszolgálják a pezsgőt, majd Dezső szólásra emelkedik és tósztot mond az ifjú pár egészségére. Mindenki jóízűen kortyolja a pezsgőt, csak Csibe és Pali bácsi nem iszik. Az öreg megint félreérti a szavakat és amikor szólásra emelkedik, keresztelői beszédet mond, majd ő is iszik és sírva ül a helyére. Szavait sűrű zokogás kíséri, majd a társaság zavarodottan néz össze. Mindenki zokogva sír, még a zenekar tagjai is könnyek között húzzák, egyedül csak a dobra festett bohócfej vigyorog egy darabig, majd ő is sírva fakad.

00 27 07 Csibe a szobájában az ágyon fekszik és keservesen sír.

00 27 21 Tóbiás szobájában Lajos szomorúan jár-kel, míg barátai, Dezső és Tóbiás aggódva nézik a fiút. Törik a fejüket, mit lehetne kitalálni annak érdekében, hogy megmentsék barátjukat. Végül egy blöfföt eszelnek ki, mely szerint Lajosnak van egy milliomos nagybátyja Argentínában.

00 28 11 Horváth igazgató irodájában Vilma botrányos körülmények között kéri számon az igazgatótól a történteket. Megfenyegeti, hogy botrányt csinál az esküvőjén, hiszen az eljegyzésen a színpadi fellépése miatt nem lehetett jelen. A férfi szóvá teszi, hogy Vilma nyilván csak a pénze miatt ragaszkodik hozzá, mire a nő megsértődik, végül mégis lelépési díjat kér.

00 28 46 Tóbiás szobájában Lajos és barátai kirobbanó örömmel nézegetik a sürgönyt, amely tudatja, hogy Argentinában meghalt Lajos nagybácsija, aki ötmilliós vagyonát ráhagyta. Elhatározzák, hogy az örökség megszerzésében Dezső bankár rokonainak segítségét kérik, akiktől kölcsönt vesznek fel az örökségre és addig amíg ez elintéződik, beköltöznek egy előkelő szállodába.

00 29 30 A szálloda halljában Tóbiás menedzserként foglal le egy előkelő lakosztályt Lajos részére. Beszédében hangsúlyozza, hogy képviseltje az argentín milliók örököse. Meghallja ezt a szálloda igazgatója és személyesen is üdvözli őket.

00 30 25 A szálloda folyosóján az igazgató a legszebb lakosztályba vezeti a vendégeket. Lajosék elképedve lépkednek a szobákban, de eljátszák a titokzatos gazdag ember szerepét az igazgató előtt. Tóbiás arra kéri az igazgatót, hogy diszkréten kezeljék Lajos terveit, mely szerint itt szeretné elkölteni a millióit. Az igazgató diszkréciójáról biztosítja a vendégeket. Amikor kilép a szobából, a két jó barát újjongva ugrik egymás nyakába.

00 31 38 A szálloda folyosóján a londinerek irigykedve cipelik a vendégek bőröndjét és Lajos ötmilliós örökségéről beszélgetnek.

00 31 47 A szálloda halljában a portás már 10 milliós örökségről beszél egy asszonynak.

00 31 50 A szálloda irodájában az igazgató telefonon tájékoztat egy újságírót, akit 15 milliós örökségről tájékoztat.

00 32 00 Egy szerkesztőségi szobában a titkárnő már 20 milliós örökségről beszél egy újságíróval a telefonban, majd amikor leteszi a kagylót, 25 milliót üt le az írógépén.

00 32 09 Nyomdai gépsoron újságok példányainak tömege úszik. Az utcán, a villamosmegállóban rikkancs hirdeti a szenzációs hírt, mint állástalan fiatalember 25 milliós szerencséjét.

00 32 25 Décsiné a szalojában döbbenten olvassa az újságban Lajos meggazdagodásának hírét. A pénzsóvár asszony szemrehányást tesz Csibéek, amiért csúnyán bánt a fiatalemberrel. Csibe értetlenül nézi nagynénje pálfordulását és azt, ahogyan a saját hibáját a lánynak próbálja felróni.

00 32 58 Vilma a szobájában Micivel együtt olvassa a hírt az újságban. Elhatározzák, hogy Mici, akit Lajos nem ismer, megkörnyékezi a fiatalembert, és egy régi randevúra hivatkozva pénzt fog kizsarolni belőle.

00 33 42 A Molnár-család szerény berendezésű ebédlőjében ötgyerekes, középkorú házaspár ebédel. Az apa az újságban olvassa a hírt, aminek feleségével nagyon megörülnek, hiszen a férfit is Molnár Lajosnak hívják, és abban reménykednek, hogy nekik is leesik majd valami.

00 34 20 Csibe a szobájában levelet ír Lajosnak, akinek őszinte szívvel gratulál a meggazdagodásához. Nagynénje zavarja meg, aki éppen arra szeretné rávenni, hogy írjon Lajosnak levelet. Csibe büszkeséget tettetve letagadja, hogy már megírta, de a beérkező szobalányon keresztül nagynénje leleplezi.

00 35 36 A Röser bankház igazgatói irodájában a három Röser testvér egyforma íróasztal mellett újságot olvasnak. Pongrác leteszi a lapot és kikéri testvéreinek véleményét az ügyről, amelyben ők, mint fővállalkozók érintettek, hiszen a Tura Utazási Iroda a Röser bankház alvállalata. Elítélőleg nyilatkoznak Horváthról, aki a milliomos fiatalembert kidobta az állásából. Elhatározzák, hogy mivel Molnár jó reklámot jelentene a Turának, megpróbálják visszaszerezni, Horváthot pedig kidobják. Egyszerre nyúlnak a telefonhoz, hogy intézkedjenek.

00 36 30 A Tura igazgatói irodájában Horváth Röserékkel beszél, megígéri, hogy zárás után ott lesz náluk. Csibe szobalánya lép be az ajtón, aki pénzért cserébe az igazgatónak adja át a Lajosnak szóló levelet. Horváth a borítékot bontatlanul irattárcájába teszi.

00 37 18 A hotelszobában Tóbiás lombikok erdejében reggelizik. Dezső lép be az ajtón és szomorúan újságolja, hogy nagy a baj, megérkezett az első heti hotelszámla, amit nem tudnak kifizetni. Ekkor lép be az ajtón Pali bácsi, aki pénzt jött kérni a fiúktól, de mivel nekik nincs, váratlan fordulatta ő ad kölcsön nekik.

00 37 55 A szálloda halljában a névrokon Molnár Lajos népes családjával a milliomos Molnárt szeretné meglátogatni, mondván, ők a legközelebbi rokonai. A portás feltelefonál.

00 38 06 A hotelszobában Lajos és Dezső a telefonnál hezitálnak, hogy vajon kik lehetnek a váratlan látogatók. Lajos közben észreveszi Dezső kezében a köteg pénzt, amire az azt hazudja, hogy újabb, az örökségre felvett hitel. Izgatottan átszalad Tóbiáshoz és segítséget kér tőle, de már késő, a népes álrokonság betódul a lakosztályra. A szülők Lajos nyakába borulnak és a gyerekek is ellepik és különböző kívánságaikat sorolják. A kis Pötyi ki is kotyogja, hogy szülei legjobban azt szeretnék, ha Lajos egy összeget bankba tenne nekik. De a papa ennél is tlehetetlenebb: az örökségnek a felét akarja. Ebben a pillanatban hatalmas robbanás hallatszik a szomszéd szobából és Tóbiás kormos ábrázattal lép a szobába. Molnárék telhetetlenségét látva mérgesen elzavarja őket. A vendégek ijedten menekülek, csak a kis Pötyi bújt el a szekrénybe. Amikor előmerészkedik, Tóbiás egy üveg pezsgőt nyom a kezébe és a családja után küldi.

00 41 30 A szálloda halljában Ficek és Rosalie azon töprengenek, miként lehetne pénzt kicsalni Molnárból. Megbeszélik, hogy az ajtaja előtt megvárják, míg kilép és Ficek egy pofont ken le Rosalienek, mire majd Molnár megsajnálja őket. Elindulnak az emeletre.

00 42 28 A Röser Bankház igazgatói irodájában az igazgató testvérek előtt Horváth van raporton. Felettesei keményen leteremtik, amiért kidobta Molnárt az állásából. Az igazgató szabadkozik, de a főnökei kíméletlenül közlik vele, hogy ki van rúgva. Amint kilép az irodából, mindhárman a telefon után nyúlnak.

00 42 56 A hotelszobában épp a robbanás után takarítanak, amikor Lajos örömmel közli barátaival, hogy Röserék felajánlották neki a Tura iroda igazgatói állását. Tóbiás együtt örül barátjával, Dezső rosszat sejtve elvonul.

00 43 28 A szállodafolyosón Rosalie és Benő megtalálják Lajosék ajtaját és lesben állnak, a pofonra felkészülve. Megbeszélik, ha nyílik az ajtó, a férfi pofon üti partnernőjét. Nyílik az ajtó, a pofon elcsattan, de csak a szobalány lép ki a szobából. A második ajtónyitásra is csattan a pofon, de csak az inas lép ki az ajtón. Ficek élvezi a helyzetet és szemtelenkedik partnerével, mire Rosalie is pofon vágja. E pillanatban lép ki rajta Lajos, akiben a nő felismeri a telefonos embert, és Lajos is látva a goromba nőt, behívja Benőt a szobájába, mondván, ő majd megvédi.

00 44 38 A szállodai szobában Benő elpanaszolja, hogy nem tud megszabadulni volt partnernőjétől, mire Lajos állást ajánl neki: felkéri, hogy legyen a titkárja. Örömmel megy a másik szobába elújságolni barátainak, hogy megvan az új titkár, de Dezső egyre gondterheltebb a további kölcsönök megszerzése miatt.

00 45 40 Csibe szobájában Décsiné jelenti unokahúgának, hogy Horváth, akit kidobtak az állásából, szeretne beszélni vele. A pénzsóvár nagynéni azt javasolja, hogy dobja ki, de Csibe hallani sem akar erről. Jellemtelenség lenne, ha éppen most hagyná faképnél. Ezért kimegy hozzá a szalonba és arról biztosítja a fiatalembert, hogy minden marad a régiben. Horváth boldogan kérdi, hogy tehát őt szereti-e, de Csibe nem felel. Mire a férfi, hogy leleplezze a lány igazi érzelmeit, előveszi a Lajosnak írt levelet. Csibe dühösen csattan fel és visszaadja a jegygyűrűt volt vőlegényének, aki faképnél hagy.

00 47 06 A szálloda recepciójánál Rosalie éppen elmenni készül, amikor eszébe jut valami és a portással felhívatja a szobát.

00 47 16 A hotelszobában Benő, már mint titkár veszi fel a kagylót. Amikor megtudja hogy Rosalie keresi, kétségbeesik, azt gondolva, hogy a nő visszajön. De az ajtón nem ő, hanem Mici lép be, aki az első pillanatban azt hiszi Ficekről, hogy ő Molnár. Rá is zendít a betanult szövegre, amellyel tőrbe akarja csalni a férfit. Benő belemegy a játékba és ő is nagy étvággyal csókolgajta a nőt, ám amikor kiderül, hogy ő csak a titkár, Mici menni akar. Ekkor véletlenül megtudja, hogy Benő valójában artista, és felcsillan a szeme. Elárulja, hogy ő is az, táncosnő, aki épp partnert keres. Benő is nagyon lelkes lesz és elárulja, hogy ő valójában "táncbűvész", s hogy ezt bebizonyítsa, máris eltünteti Mici kalapját, majd a szekrényből elővarázsolja.

00 51 15 A Röser bankház igazgatói irodájában még mindig folyik a megbeszélés az új igazgatóval. Lajos lelekesen mesél a terveiről, hogyan akarja nyaraltatni majd a kisemberek tömegeit részletre.

00 51 35 Vilma szalonjában Mici beszámol a történtekről és Benővel közös terveiről barátnőjének.

00 52 33 Demeter az irodájában az újsághírt böngészgeti. Az Argentínát megjárt ember feleségével arra gyanakszik, hogy a hírben szereplők szélhámosok, mivel ők jól ismerték az állítólagos Buenos Aires-i rokont, aki pénztelen, szegény ember volt. Demeter elhatározza, hogy felkeresi az álörökösöket.

00 53 09 A hotelszobában Benő önfeledten szivarozik és iszogat, amikor Demetert, mint az örökhagyó egykori ismerősét váratlanul bejelenti a hotelportás. Dezső és Tóbiás izgatottan néznek elébe a találkozásnak. Benő a vendég kalapját és botját a ruhatrába varázsolja, majd beereszti a szalonba. A fiúk zavartan forgadják, de Demeter is gyanakodva figyeli őket. Hamarosan lehull a lepel, Demeter elárulja, hogy sejti a szélhámosságot, a fiúk pedig azt, hogy barátjuk könnyebb boldogulása miatt találták ki ezt a hazugságot.

00 56 43 A Tura irodájában Lajos utóda, az öreg Megyeri és a hivatalszolga, János bácsi Molnár gyors karrierjéről beszélgetnek. Nyílik az ajtó és Lajos lép be rajta, aki pontosan érkezett az irodába és mindenkihez van egy kedves szava.

00 57 44 A hotelszobában Demeter a fiúktól búcsúzkodik. Megígéri, hogy nem leplezi le őket, amíg a szándékuk becsületes. De a lelkükre köti, hogy ha sikeres lesz a tervük, akkor küldjenek egy kis pénzt Argentínába a szegény "örökhagyó" farmernek. Ficek elővarázsolja Demeter kalapját és kabátját, de a következő trükkje már nem sikerül és a vendég csuromvizesen távozik.

00 58 46 Décsiné a szalonjában kártyával jósol Csibének, akit arra bíztat, hogy keresse fel Lajost. Csibe hajthatatlan, még akkor is, amikor nagynénje Lajos időközben érkezett leveleit mutatja. Csibe nem szertné azt a látszatot kelteni, hogy érdekből közeledik a férfi felé.

00 59 20 A hotelszobában Mici és Benő éppen táncot tanulnak be, amikor Lajos hazaérkezik. Benő bemutatja új partnerét, majd tovább próbálnak. Tóbiás a hotelszobájában arról beszélget Dezsővel, hogy ki kell költözniük. Lajos lép be az ajtón és örömmel mesél kinevezéséről. A fiúk gratulálnak neki, majd töredelmesen bevallják neki hazugságukat. Lajos összetörten hallgajta, de nem haragszik barátaira, akik csak jót akartak neki. Röserékhez indul, hogy mindent bevalljon. Szomorúan ballag az ajtó felé, majd amikor az becsapódik mögötte, Mici és Benő gramofonzenére énekli és táncolja a "Jaj, fejem de fő, ám de üsse kő..." című foxtrotot.

01 04 27 A szálloda folyosóján Rosalie közeleg. Az ajtóhoz érve hallgatózik.

01 04 36 A hotelszobában Mici és Benő szerelmesen enyelegnek, majd a lánynak hirtelen melege lesz és kihajol az ablakon, de hirtelen megszédül a magasságtól. Amikor épp újból a táncpróbához fognának, Rosalie tör rájuk. Ijedtükben mindketten kiugranak az ablakon, Rosalie pedig ájultan rogy a fotelbe. Kiderül azonban, hogy a táncospár csak az erkélyre ugrott ki és egy másik szoba ajtaján újra bejönnek az épületbe. A nagy lármára érkező Tóbiás és Dezső kinevetik a közben elalélt Rosalie-t, majd egy vázából vizet locsolnak az arcára.

01 05 49 A szálloda halljából Ficek és Mici tovább menekülnek.

01 06 00 A Colibiri cukrászda elé érve Mici és Benő örülnek, hogy sikerült megmenekülniük és boldogan ülnek be a cukrászdába.

01 06 30 A Röser bankház igazgatói irodájában Lajos bevallja feletteseinek, hogy hazugság volt az örökségről szóló mese. Röserék azonban nem engedik, mert fantáziadús, kreatív embert látnak benne, aki tehetségét a cégvezetés terén is kamatoztathatja majd. Azt azonban megígértetik vele, hogy az igazat senkinek se mondja el, mert a cégnek szüksége van arra a reklámra, amit Lajos neve jelent.

01 08 00 Vilma lakásába a szobalány vezeti be Horváthot, aki megvárja, míg a művésznő táncpróbája véget ér. Vilma egy másik helyiségben növények árnyképei között próbálja táncdarabját. A szalonban Horváth türelmetlenül várja a meglepetten érkező lányt. Vilma számonkérő hangjára Horváth megbánóan reagál és megkéri a lányt, kezdjenek mindent újra elölről. Vilma boldogan és szerelemesen néz a férfira és elhatározzák, hogy elmennek a cukrászdába.

01 10 46 A Colibri cukrászdában Mici és Benő szerelmesen enyelegnek. Benő folyton ugratja a lányt, aki mindig bedől neki.

01 13 30 Tóbiás a szobájában elégedetten nézegeti a falra kiragasztott reklámplakátot, amely a TURA iroda részletfizetéses utazásait hirdeti.

01 13 50 A TURA üzlethelyiségében tolonganak az ügyfelek. Az embereket a részletfizetési lehetőség hozta ilyen lázba. Dezső érkezik és bemegy Lajoshoz az irodába. Lajos örömmel mutatja barátjának Mici és Benő Paksról küldött képeslapját, amelyen szép sikereikről számolnak be, a hátoldalán fényképükkkel: "Mici és Pici - táncvilágattrakció". Dezső is örül, de szeretné, ha barátja még boldogabb lenne azzal, hogy megnősül. Lajos azonban hallani sem akar erről.

01 14 49 Décsiné szalonjában Csibe a postát bontja és döbbenettel olvassa a meghívót, amely tudatja vele, hogy Lajos egy bizonyos Virágh Erzsikét jegyez el. Décsiné is elolvassa a meghívót, amelyet Csibe arcátlanságnak tart, de mivel annak idején ő is küldött Lajosnak meghívót, elhatározza, hogy erre az alkalomra ő is el fog menni.

01 15 36 Dezsőék lakására Csibi érkezik, aki az eljegyzésre jött. Indulatosan ront a szobába, ahol Lajos a pamlagon hever. A lány azonnal látja, hogy tréfa áldozata lett, ezért mérgesen beszél az értetlenkedő Lajossal. Egyedül a szmokingba öltözött Dezső és Tóbiás mosolyognak, mint akik a tréfa kieszelői. Kiderül, hogy ezt a tréfát Dezső eszelte ki, Lajos pedig a jegygyűrűkről gondoskodott. Gramofonról szól a nászinduló dallama, amikor Csibe és Lajos egymás ujjára húzzák a gyűrűt. Tóbiás már készíti is az erre az alkalomra fejlesztett kacagó-pezsgőt, Lajosnak pedig már az irodája által szervezett külföldi nászút jár a fejében. Csibe azonban lehűti, hogy inkább a Margitszigetre menne. Már éppen majdnem összecsókolóznak, amikor Tóbiás lombikja felrobban és szomorúan közli: vége.

01 17 54 VÉGE

Érdekességek

 • A film kópiájának külföldi kivitelei engedélyét a Cenzúrabizottság 1939. augusztusában megadta.
 • Az eredeti főcím hiányos.
 • A fennmaradt forgatókönyvnek sok lapja a régi helyére utólag beragasztott gépelt oldal, ami arra utal, hogy számos jelenetét utólag átírták. Néhány jelenet két változatban, egymás után fűzve szerepel. A forgatókönyvnek korábbi változata nem maradt fenn, így a kimaradt jelenetek nem ismertek.
 • A forgatókönyv egyik ilyen utólag beilleszett lapján a szerepköri nevek helyére tévedésből a színészek valódi neve (Kővári, Berczy) került, ami nyilván a gyorsan készült módosításokra utal.
 • Pali bácsi figurája a forgatókönyvben nem a filmbéli kölcsönkérő karakter, hanem épp ellenkezőleg: a fiatalok állandó hitelezője és mecénása.
 • A dizőz dala az eredeti forgatókönyvben: "Kérj valami mást"
 • Vilma az igazgatóhoz intézett fenyegetése "Az esküvődön én is ott leszek", a korszak egyik híres műdalának címét idézi.
 • Az utcai rikkancs hangja utószinkronnal készült.
 • Az utcai rikkancs jelente az Üllői úton készült, az 52-es villamos megállójában, ahol ma már nem közlekedik villamos.
 • Az a jelenet, amelyben Décsiné az újságból megtudja, hogy Molnár gazdag ember, a forgatókönyv szerint sokkal rövidebb. A bővítés oka az lehetett, hogy még jobban kihangsúlyozzák az érdekember nagynéni pénzsóvárgását, ahogyan unokahúgára rákeni a fiatalember elutasításának tettét.
 • A forgatókönyvben a Molnár család ebédlő-jelentében, az újságot ebédelés közben a feleség olvassa és nem a férj.
 • A három Röser testvér, akinek maszkja és irodai környezete egymáshoz van igazítva, akik egyformán gondolkodnak és egyformán cselekszenek, nem egyforma újságot olvasnak.
 • A három Röser-testvér a forgatókönyv szerint felfelé csavart bajuszt és Van Dyke szakállt visel. Ez a túlzottan hangsúlyos maszk végül elmarat és csak az elegáns bajusz maradt.
 • Vilma szobájának falán Greta Garbo hatalmas portrérajza látható.
 • A Vilma szerepét alakító operaházi táncosnő, Ottrubay Melinda játékán jól megfigyelhető fejlett mozgáskultúrája és gesztusainak széles skálája, ami filmvásznon kissé furcsán hat ugyan, de életrajzát ismerve mindenképpen érdekes jelenség.
 • A Népszava szerint a Mici és Benő táncszámát lezáró közjáték, amikor belenéznek a kamerába és azt mondják, hogy "jaj, nem szabad leskelődni, mert akkor nem csinálunk semmit!" egyszerű improvizáció, ami újítás a magyar filben.
 • A forgatókönyv szerint Mici és Benő, amikor kigranak a hotelszoba ablakán, nem egy erkélyre, hanem egy csigarendszeren mozgatható állványzatra érkeznek és végül vidáman érnek földet.
 • A Mici és benő általtal Paksról küldött levelezőlapra a bélyegzőt kézzel rajzolták rá.
 • Mici és Benő képeslapján 1938-as dátum szerepel, de a következő jelenetben Lajos álmeghívóján már a forgatás valódi dátuma: 1939 április.
 • Lajosék lakása a történet szerint Budapesten, a Szondy utca 6. szám alatt, a II. emeleten van.
 • Csibe történet szerinti igazi neve: végpusztai Varga Mária.
 • A film forgatása és bemutatója idején a film címével azonos, az államsorsjegyet népszerűsítő reklámkampány futott a lapokban.

Galéria

Vélemények

A stop-trükk technikán alapuló bűvésztrükkök már 1939-ben is meglehetősen ódivatú ötletnek tűnhettek.
Hangosfilm, 2016.

Ami a film meséjét és rendezését illeti, az átlag magyar filmek színvonalán mozog.  Harsogó kacagást keltett néhány jó ötlet, Bilicsi Tivadar és Latábár  Kálmán életrevaló játéka s Latabár és Kiss Manyi kettősének néhány részlete. Ami ezenkívül látható, természetesen Kováts Terus, Pethes és Vaszary Piroska kivételével, — bosszantó színpadi laposság a mesében, elöregedett kulisszatrükkök a rendezésben és egy olyan  harmadosztályú színészgárda  szerepeltetése,  hogy a néző  csodálkozni  kénytelen. Legtöbbjük ijesztő kezdeti nehézségekkel küzd.  Kiss  Manyi  színésznő-kollégáját pedig  csak a legvaskosabb rendezői tévedés állíthatta a lámpák elé.
Eger, 1939.

Most mutatták be szakmabeliek előtt a Pénz áll a házihoz című legújabb sütetű magyar filmet, amelyről eredetileg kevés biztató hang szivárgott ki a műterem környékéről. A bemutatón kiderült, hogy a film színvonala nem csapkod ugyan az egekig s nincs is egyéb célja a mulattatásnál, azonban erre alkailmas, mert derülni lehet rajita. [...] Úgy halljuk egyébként, hogy az Atelier filmvállalat, amelynek rendelésére készült ez a film, az ugyancsak birtokában levő Bors Istvánnak nagy sikere után nem óhajt ilyen gyengébb filmmel foglalkozni és átadja ezt a műalkotást egy kisebb igényű vállalatnak.
Nyírvidék, 1939.

Nem akarjuk agyondicsérni a filmet, de annyit azért elmondhatunk, hogy az új magyar filmek egyik legjobbika. Budapesten is sikert aratott.
Pápa és vidéke, 1939.

Talán először fordul elő a filmvilág történetében, hogy rögtönzést örökít meg a filmszalag. A „Pénz áll a házhoz!" című magyar fllmburlcszk forgatókönyvében az írók szabadon hagyták Latabár Kálmán és Kiss Manyi párjelenteit. Mindketten híresek ugyanis szellemes rögtönzéseikről. Ott az egész stúdió szemeláttára, fülehallatára és hangos derültségére alakultak ki a vidám párbeszédek.
Népszava, 1939.