NEW-YORK EXPRESS KÁBEL

New York, expresszkábel /A new-yorki express (címváltozatok), New York, Express Cable (angol),

Alkotók

Garas Márton rendező
ifj. Radó Antal forgatókönyvíró

Szereplők

Z. Molnár László  
Czartoriszky Mária Golgowska grófnő 
Dénes Oszkár  
Lukács Pál Fred Harton, amerikai riporter
Fábián Béla Fred Harton, amerikai riporter, Lukács Pál betegsége idején
Gaál Franciska Maud Carty, riporternő
Balassa Jenő  
Vándory Gusztáv  
Horthy Sándor  
Thury Elemér  
Sugár Károly  
Ihász Lajos  
Bihari  

Technikai stáb

Eiben István operatőr

Produkciós stáb

Barna Károly  
Engel Fülöp  

Gyártási és bemutatási adatok

Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1921. október 18. (Egyetem-mozgó, Kolozsvár) bemutató
1921. november 16. (Mozgókép-Otthon) bemutató
218/1921, 1980 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 7 felvonásos, hossza a 218/1921 számú O.M.B. határozat szerint 1980 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Magyar Film, 1921/17
 • Színházi Élet, 1921/7 (forgatásról)
 • Mozihét, 1921/35
 • Film-Ujság, 1921/17
 • Ellenzék (Kolozsvár), 1921. október 16.
 • Belügyi Közlöny, 1921/52. 2305. p.
 • Filmművészeti Évkönyv, 1922. (Szerk: Lajta Andor) 70. p.
 • Pánczél lajos: Egy szerep – két szereplő In: P.L.: Pereg a film. Bp. é.n. [1920 körül] 92. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 57. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  359. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 218. p.

Tartalom

Fred Harton riporter megismerkedik Tob Barberrel, a híres londoni detektívvel, s együtt elfognak egy veszedelmes betörőbandát. A banda egyik tagja, a Fremond márki név alatt működő szálhámos azonban kicsúszik a kezük közül. Fremond a radsah gyémántjait készül elrabolni, társnője, Golgowska grófnő pedig egy fontos diplomáciai iratot akar megszerezni, de tevékenységét eleinte sorozatosan kudarcok kísérik. Sikerül belopóznia az ékszerboltba, de a gyémántokkal díszített korona eltűnt. Kísérletet tesz az okmány megszerzésére is, de ez sem sikerül. Be akar törni egy kasszába, de a kezét megrázza a villanyáram. Másnap megérkezik a nagykövet rezidenciájára megérkezik a fejedelem az adjutánsával. A nagykövet átadja neki a fontos okmányt. Alighogy eltávoznak, jelentik a nagykövetnek, hogy e percben futott be a fejedelem különvonata. A nagykövet szédülve kap a fejéhez: kinek adta oda az okmányt?  Természetesen nem másnak, mint Fremondnak, akit végül sikeresen letartóztatnak, és börtönbe juttatnak.  Fred riportot akar csinálni a szélhámossal, ezért riportertársával /, a szép Maud Cartyval???/ bemegy hozzá a börtönbe, s döbbenten látja, hogy az nem más, mint Tom Barber.  A szélhámos elmondja a riportereknek, hogy hogyan csinálta végig az egész történetet, hol mint detektív, hol mint radsah, mint ékszerész, rendőrfőnök és fejedelem. A két riporter rohan a sürgönyhivatalba, de közben feledik Tom Barber szélhámosságait és feladják a legnagyobb szenzációt: „Newyork express-kábel. Fred Harton eljegyezte Maud Cartyt.”

Érdekességek

 • Lukács Pál megbetegedett a forgatás során, s helyette Fábián Béla, a Renaissance Színház tagja játszotta a hátralévő néhány jelenetet, a kamerának háttal állva.

Galéria

Vélemények

„A holnapi, pénteki premier nagy részét újból egy kiváló Corvin-film foglalja le, cime: New-York Express Kábel, irta ifj. dr. Radó Antal, rendezte Garas Márton. A film elkészítésének érdekes háttere van. Ugyanis felszólítást kapott a Corvin- filmgyár arra, hogy amerikai stílusú művet készítsen - Amerika számára! Mi, akiknek módunkban állott a New-York Express Kabel-t azintim házi bemutatón látni, leszögezzük, hogy ha nem ismertünk volna a szereplőkben Budapest közismert kedvenceire és ha nem tudnók azt, hogy lehetetlenség ennyi szereplőnek Amerikába kimenni szerepeik megjátszására, egy nagystílű, minden ízében amerikai filmnek hittük volna. Bizonyosak vágyunk benne, hogy a nagyközönség szóról-szóra igazolni fogja ezt a kritikánkat. A szereplők közül megemlítjük Czartoriszky Máriát, Gál Franciskát, Z. Molnár Lászlót, Lukács Pált, Dénes Oszkárt stb. Mindnyájan bravúrosat alkottak. egyénenként művészit produkáltak, összjátékuk pedig perdül, mint a karikacsapás. Ifj. dr. Radó Antal zseniálisan komponálta meg a minden képzeletet felülmúló, érdekfeszitő müvet, Garas Márton pedig méltó versenytársa az amerikai híres rendezőknek. A nagyszerű filmnek nemcsak nálunk, de külföldön is páratlan sikere lesz.” (Világ, 1921. november 15.)