LUXEMBURG GRÓFJA

The Count of Luxemburg (angol címfordítás), Der Graf von Luxemburg (német)

Alkotók

Forgács Antal rendező
Alfred Maria Willner író (operett librettó: Der Graf von Luxemburg, 1909) 
Robert Bodansky író (operett librettó: Der Graf von Luxemburg, 1909)
Lehár Ferenc zeneszerző (operett: Der Graf von Luxemburg, 1909)
Lázár István forgatókönyvíró

Szereplők

Király Ernő René festőművész, Luxemburg grófja
Bánhidy Ilona Angèle Didier, énekesnő
Z. Molnár László Bazil Bazilovics herceg, Ugaranda kormányzója
Vándory Gusztáv Brissard, René barátja
Solthy Hermin Juliette, modell
Károlyi Leona Kokozov grófnő
Szőke Sándor Pavlovics tanácsos
Szalkay Lajos Pelegrin jegyző

Technikai stáb

Arany Ferenc operatőr

Produkciós stáb

Forgács Antal producer

Gyártási és bemutatási adatok

Glória Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Glória Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1919. február 24. (Mozgókép-Otthon) bemutató
74/1922 cenzúrahatározat

Külső forgatási helyszínek

 • Lipótmező, Elmegyógyintézet parkja

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, eredeti hosszát nem ismerjük, csak a 3 felvonásos szkeccsváltozatét, mely a 74/1922 számú O.M.B. határozat szerint: 514 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

BTM, Plakáttár (1 db, grafikus: Pálla Jenő) ♦ MNFA, Plakáttár (1 db, grafikus: Pálla Jenő; 1 db, szöveges 6 fotóval) 

Bibliográfia

 • Mozi-Világ, 1918/51, 52, 1919/8
 • Színházi Élet, 1918/52, 1919/2
 • Magyarország, 1919. február 25. 1922. március 5.
 • Pesti Hírlap, 1919. február 23.
 • Pesti Napló, 1919. február 25.
 • Világ, 1919. február 23.
 • Filmművészeti Évkönyv, 1920. (Szerk: Lajta Andor) 75. p.
 • Vándory Gusztáv: Visszaemlékezések. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 8. p.
 • Belügyi Közlöny, 1922. 649. p., Szöveges plakát (MNFA plakáttár)
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 112. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  356. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 178. p.
 • Murai János: Magyar Filmográfia I. (Kézirat. OSZK.) 79. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 243. p.

Tartalom

Bazil Brazilovics herceg szerelmes Angèle Didierbe, az Opera ünnepelt énekesnőjébe. Feleségül is venné, ámde a társadalmi törvényekre is tekintettel kell lennie — nem házasodhat rangján alul. Ezért egy arisztokratát keres, aki hajlandó Angèlevel rövid ideig tartó látszatházasságra lépni, hogy majdan előre megállapodott válásuk után ő kössön házasságot a színház csillagával. E célra kiválóan alkalmas René, Luxemburg grófja, aki félmillióért vállalkozik arra, hogy Angèlet látatlanban feleségül vegye. René belemegy az alkuba. A szertartás Bazil herceg jelenlétében játszódik le, a feleket spanyolfal választja el. René Angèlenek csak az egyik kezét látja, ujjára karikagyűrűt húz, majd ünnepélyesen kezet csókol. Az egymást nem ismerő s már válófélben lévő házastársakat a véletlen összehozza. René, mikor megtudja, hogy Angèlet vette el, szemrehányást tesz neki a látszatházasság miatt. Távozni akar, azonban Angèle nem engedi, hiszen hivatalosan még egy napig a férje. A párizsi Grand Hotel előcsarnokában René megismerkedik Kokozov grófnővel, aki Bazil régi szerelme és kideríti, hogy már jegyesek. A grófnő egy paraván mögé bújik. René, amikor Bazil befut, a paraván felé mutat, hogy ott találja áhított Angèlejét. Bazil azonban Kokozov grófnőt találja ott. Rémülten látja a cserét, de még mielőtt menekülni próbálna a grófnő zsákmányának tekinti a tanácstalan herceget és elvonszolja, ezáltal szabad utat engedve René és Angèle számára, akik most már véglegesen egymáséi lehetnek.

Érdekességek

 • A filmet 1922. március 6-án az Emke-mozgóban szkeccs változatban mutatták be:„Luxemburg grófja. Lehár-operett filmszkeccsnek főszereplői: Király, Solti filmen. Pilinszky, Kovács Margit, Gy. Orbán Iby, Bende, Radócz színpadon. Március. 6-tól az Emke-mozgóban.” (8 Órai Újság, 1922. március 5.)

Galéria

Vélemények

„A Luxemburg grófja és a Leányvásár a filmen. Két híres operett került mostanában filmre és pedig mint egy magyar gyár produktuma. Mindkét filmet a Glória filmgyár készítette el. A Glória tavaly a Tatárjárással és a Jehovával aratott nagy sikert, az idén pedig négy hatalmas filmalkotással lépett a nyilvánosság elé. A Luxemburg grófjában és a Leányvásárban Király Ernő játssza a főszerepet, fölösleges is hangoztatni, hogy milyen sikerrel. A Leányvásár többi főszerepeit Vándory Gusztáv, Szalkay Lajos, dr. Erdélyi Géza, Szőke Lajos, a nők közül pedig Andorffy Ida, Mányoki Giza és Károlyi Leona játsszák. A Luxemburg grófjában föllépnek Vándory Gusztáv, Z. Molnár László, Bánhidy Ilona, Solti Hermin és Károlyi Leona. Mindkét darabot Forgács Antal rendezte igazi művészi hozzáértéssel. A fényképek és fölvételek elsőrangúak és nagyban emelik a filmek irodalmi értékét; Zsitkovszky Béla és Arany Ferenc művészi munkái. A Leányvásárt február havában fogja egyik nagy fővárosi mozgószínház játszani.” (Színházi Élet, 1919/2)

„A »Leányvásár« ellenben ma kerül utoljára bemutatásra. Király Ernő kedvelőinek azonban szintén örömet szerez a Mozgókép-Otthon azzal, hogy a Leányvásár helyébe egy másik, ugyancsak világhírű operettet vesz fel műsorába: »Luxemburg grófjá«-t, melynek főszerepét szintén Király Ernő játssza, míg az egyik női főszerepben Solti Hermin mutatkozik be mint filmművésznő. A gyönyörű Bánhidy Ilona, továbbá Z. Molnár László és Vándory Gusztáv játsszák a többi főszerepeket a »Luxemburg grófjá«-ban, melyet a Glória-filmgyár készített Forgács Antal rendezésében, Lázár István szcenáriuma alapján.” (Az Újság, 1919. február 23.)