LILIOM [befejezetlen]

Alkotók

Kertész Mihály rendező
Molnár Ferenc író (színdarab, 1909)
Vajda László forgatókönyvíró

Szereplők

Csortos Gyula  Liliom
Lenkeffy Ica Julika
Réthey Lajos  
Sarkadi Aladár  
Somogyi Nusi  
Virágh Jenő  

Technikai stáb

Szironthai Lhotka István díszlettervező
Fejős Pál díszlettervező (egyes források szerint)

Produkciós stáb

Ungerleider Mór producer

Gyártási és bemutatási adatok

A film nem készült el.

Külső forgatási helyszínek

Tervezett forgatási helyszín: Népliget

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm

Bibliográfia

 • Mozihét, 1917/9, 19, 22, 27, 28, 29, 30, 31 (eredetileg a Corvin tervezte ennek filmrevitelét Rátkai Mártonnal)
 • Színházi Élet, 1919/21
 • Vörös Film, 1919/11, 12
 • Képes Mozivilág, 1919/12
 • Lajta Andor: A magyar film története III. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 47. p.
 • Csonka Mária: Visszafelé pergetett film. In: Vörös Film, 1919. Bp. 1959. 44. p.
 • Nemeskürty István: A magyar filmesztétikai irodalom 1919-ben. In: Vörös Film, 1919. Bp. 1959. 81. p.
 • Radó István: A magyar Tanácsköztársaság filmélete. Bp. 1959. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 50. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  363. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. 67. p. (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar film kulturális szférája 1896-1919 között. 1975. 53. p. (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

 

Érdekességek

Molnár Ferenc színdarabját eredetileg a Corvin filmgyár akarta megfilmesíteni, Rátkai Mártonnal a címszerepben: 

A Liliom szakmai bemutatójának hirdetése a Mozihét 1917/30. számában„A Liliom filmen. Molnár Ferenc ragyogó költői szépségekben gazdag színműve, a „Liliom" filmre kerül. A címszerepet Rátkai Márton fogja játszani. Alakítása elé a legnagyobb érdeklődéssel nézünk. Bizonyára egészen különös és nagyszerű produkció lesz.” (Mozihét, 1917/9)

 • A Mozihét Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc darabjai a Corvin jövő évi repertoárjában című cikkében olvashatjuk: "Molnár Ferencnek, az illusztris irónak két darabja fog megjelenni a jövő évadban. Az egyik a Liliom, ez a végtelenül finom, előkelő színjáték, amely annak idején a világ valamennyi színpadán komoly elismerést és mély sikert aratott. A másik Molnár Ferencnek az Éhes város című erkölcsrajza, amely izgatóan érdekes filmtéma." (Mozihét, 1917/19)
 • A Mozihét 1917. augusztus 5-i számában már a szakmai bemutató időpontját is kitűzik: "A Corvin filmgyár első országos főpróbáit, a bemutatók általános torlódása következtében kénytelen elhalasztani. Az eddig hirdetett napok helyett tehát a következőképpen állapította meg a gyár vezetősége a bemutatók idejét: Augusztus 24-én a Csaplárosnét és A gólyakalifát, 25-én A csikóst és Szent Péter esernyőjét mutatja be, míg augusztus 30-án a Piros bugyelláris és a Mágia, 31-én pedig a Jaguár és a Liliom van műsorra tűzve." (Mozihét, 1917/31)

 

 

1919 tavaszán a Phönix filmgyár tervei között szerepel a darab megfilmesítése:

 • „Molnár Ferenc Liliomja a filmen. A közeli napokban nagy eseménye lesz a magyar filmszakmának: filmre hozzák Molnár Ferenc egyik legbájosabb színjátékát, a Liliomot. Óriási apparátussal fognak a darab megjátszásához, amelyhez az összes előkészületeket már megtették. A külső felvételek nemsokára megkezdődnek Kertész Mihály nagyszerű rendezése mellett. A Liliom egyébként Kertész Mihály negyedik Molnár-darabja, amelyet ő rendez. Az első filmje volt a Farkas, a második a Doktor ur, a harmadik az Ördög és most következik a Liliom. Kertész nagyszerűen állította össze a darab szereposztását. A főszerepeket a következők fogják játszani: Csortos Gyula, Lenkeffy Ica, Somogyi Nusi, Réthey Lajos, Virágh Jenő és Sarkadi Aladár. A többi szerepek is a legjobb kezekben vannak. A darab érdekessége az, hogy a fölvételek a Népligetben történnek, amelyet erre a célra megfelelően átalakítanak. Szironthai Lhotka iparművész tervei szerint a menyországi részletet nagy technikai apparátussal rendezik meg. Külön vurstli, ringlispiel és fényképező bódék lesznek. A darab szcenáriumát Vajda László írta, akinek alapeszméi után csinálja Szironthai mester a díszleteket. A külső felvételek elkészülése után következnek a belső felvételek, amelyeket a Phönix üzem műtermében fognak fölvenni.” Színházi Élet, 1919/21 május 25-május 31.
 • „Utoljára hagytuk az egyik legérdekesebb ujdonságot: Kertész Mihály rendezése mellett a negyedik Molnár Ferenc film van készülőben, a Liliom. Molnár Ferenc e remekművének filmre való feldolgozására nagy gondot fordít az agilis Kertész Mihály. Főszerepeit kiváló művészek fogják játszani, Csortos Gyula, Lenkeffy Ica, Somogyi Nusi, Rátkai Márton, Virágh Jenő és Sarkadi Aladár. A film különben óriási apparátussal készül. A Népligetben egy erre a célra kijelölt területet a darab intencióinak megfelelően átalakítanak és egy ringlispilt, meg egy fényképészbódét állítanak fel benne. A menyországi jelenet díszleteinek a tervezésével Szironthai-Lhotka István iparművészt bízták meg. Az így külön tervezett díszletek a bájos és megható jelenetek hatását igen erősen fokozzák majd. A Liliom filmen talán még nagyobb sikerű lesz, mint színpadon.” Képes Mozivilág, 1919/12. május 25. 30
 • A filmet Kertész Mihály távozása miatt nem fejezték be. Molnár Ferenc színdarabjának első filmváltozata az USÁ-ban készült 1930-ban Frank Borzage rendezésében, Charles Farrellel a címszerepben. 1934-ben Fritz Lang rendezett a darabból egy francia filmváltozatot, melyben Charles Boyer játszotta a főszerepet, a magyar származású Máté Rudolph volt a film operatőre. 

Galéria