LIDÉRCNYOMÁS

Jóslat (munkacím), The Nightmare (angol)

Alkotók

Fejős Pál rendező
Oscar Wilde író (novella)
Fejős Pál forgatókönyv
Halász György forgatókönyv

Szereplők

Bárdi Ödön  
Gellért Lajos Blecher
Lux Margit  
Pártos Gusztáv   

Technikai stáb

Karbán József operatőr
Kató-Kiszly István díszlettervező

Produkciós stáb

Neumann József producer
Braun Károly producer

Gyártási és bemutatási adatok

Mobile Kulturális Film Rt. gyártó cég
Mobile Kulturális Film Rt. forgalmazó cég
a Sziget utcai Phönix filmgyárban forgatás
1920. július 31.  (Omnia) sajtóbemutató
1921 február 14. (Omnia) bemutató 

185/1920, – 16 éven felülieknek, 1439 méter

 cenzúra

Külső forgatási helyszínek

  • Sziget utcai Phönix filmgyárban

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 6 felvonásos, a 185/1920 számú O.M.B. határozat szerint 1439 méter. 

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozihét, 1920/30, 32, 42, 47, 1921/3
  • Mozgófénykép Híradó, 1920/31
  • Az Ujság, 1920. augusztus 3. (A sajtóbemutatóról)
  • Belügyi Közlöny, 1920/49. 1912. p.
  • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 58. p.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  359. p.

Tartalom

„A darab hőse, Arthur-Fayerle találkozik egy Blecher nevű gnómszerű anthropológussal, aki szavainak szuggesztív erejével elhiteti Arthurral, hogy hajlamos a gyilkosságra. Arthur tétován támolyog ki az utcára, lelkén kegyetlen lidércnyomás ül s az ópium mámorába menekül. Az ópium bódító füstjében képzeletében különös történeteket él át. Folytonosan gyilkossági kísérleteket tesz míg súlyos lidércnyomásának okozóját,  Blechert végül meg is öli. Amikor az ópium mámora elszáll, Arthur megkönnyebülten ébred fel, hogy minden rossz csak álom volt, s ekkor legnagyobb csodálkozására Blechert tényleg holtan találja. Kiderül azonban, hogy a tudós önként menekült a halálba s így a lidércnyomás végleg elszáll Arthur lelkéről.”  Mozgófénykép Híradó 1920/31.

Oscar Wilde novellájában Arthurnak a társaság felkapott jövendőmondója megjósolja, hogy gyilkolni fog. Arthur, aki vőlegény úgy érzi, lelkiismeretlenség lenne menyasszonyával szemben, ha ezek után elvenné. Arthur erkölcsi érzékével sincs minden rendben, ahogy ez Oscar Wilde hőseinél gyakran megesik.

Érdekességek

  • „Impozáns érdeklődés előzte meg a mostanában reorganizált Mobile filmgyár első főpróbáját, amely rendkívül nagy siker mellett zajlott le múlt hét vasárnapján az Omniában. A színültig megtelt mozgóképszínháznak különös fényt kölcsönzött az a körülmény, hogy a meghívottak között fenséges vendégek is voltak, akiket Neumann József igazgató fogadott. József főherceg és Auguszta főhercegasszony megjelenésükkel tüntették ki a Mobile bemutatkozását s őszinte tetszésüknek adtak kifejezést a látottak fölött.” (Mozihét, 1920/32)

Galéria

Vélemények

„A főpróba első filmje volt a Lidércnyomás című hat felvonásos fantasztikus történet, amely, teljesen újszerű szüzséjében mindvégig fordulatos, érdekes és izgalmas. A Lidércnyomás ama kevés filmek közé tartozik, amely elsősorban különleges cselekményével fog igen erős hatást gyakorolni a publikumra. Meglepően ötletes a darab szövegkönyve, amelyet a rendező: Fejős Pál igazi slágerré avatott. A film közreműködői, közöttük elsősorban Gellért Lajos, olyan bravúros művészi munkát produkálnak, mind a legjobb külföldi mozistarok. Lux Margit, Bárdi Ödön és Pártos Gusztáv a többi szerepekben elsőrangúak.” (Mozihét, 1920/32)