LEÁNYVÁSÁR

Alkotók

Forgács Antal rendező
Martos Ferenc író (operett libretto: Leányvásár, 1911)
Bródy Miksa író (operett libretto: Leányvásár, 1911)
Lázár István forgatókönyv
Jacobi Viktor  zeneszerző (operett: Leányvásár, 1911) 

Szereplők

Szalkay Lajos Harrison, börzekirály
Károlyi Leóna Mrs. Harrison, a felesége
Andorffy Ida Lucy, a lányuk
Király Ernő Tom Migless/ Tom Fleetwood
Vándory Gusztáv Rottenberg gróf
Erdélyi Géza Frici, Rottenberg gróf fia
Mányoky Gizi Bessy, a szobalány
Szőke Sándor kocsmáros

Technikai stáb

Zsitkovszky Béla operatőr

Produkciós stáb

Forgács Antal producer

Gyártási és bemutatási adatok

Glória Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Glória Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazócég
1919. február 17.(Mozgókép-Otthon) bemutató
92/1920 cenzúrahatározat

Külső forgatási helyszínek

 • Római fürdő (cowboy jelenet)
 • Duna, a Budapest-Dömös kirándulóhajó fedélzete (tengeri felvételek)
 • lipótmezei elmegyógyintézet parkja

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 92/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 1300 méter.

Fellelhetőség, források

kópia MNFA (100 méter, töredék, virazsírozott, inzert nélküli)
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Pálla Jenő) ♦ BTM Plakáttár (1 db, grafikus: Pálla Jenő) ♦ MNFA, Plakáttár (1 db, szöveges 5 fotóval)

Bibliográfia

 • Színházi Élet, 1919/2
 • Mozi-Világ, 1919/7 (szereposztás), 51, 52
 • Mozgókép-Otthon, Műsorfüzet, 191. február 17.
 • Budapesti Hírlap, 1919. február 16., 18.
 • Az Újság, 1919. február 18.
 • 8 Órai Újság, 1919. február 19.
 • Pesti Hírlap, 1919. február 18.
 • Pesti Napló 1919. február 18.
 • Az Újság, 1919. február 18.
 • Filmművészeti Évkönyv, 1920. (Szerk: Lajta Andor) 75. p.;
 • Belügyi Közlöny, 1920. 1174. p.
 • Vándory Gusztáv: Visszaemlékezések. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 8. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 111. p.
 • Pánczél Lajos: Pereg a film. Bp. é.n. [1920 körül] 113. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  356. p.
 • Murai János: Magyar Filmográfia I. (Kézirat. OSZK.) 73. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 243. p.

Tartalom

A San Francisco környéki faluban “leányvásár”-t tartanak. A milliomos Harrison lányával, Lucyval szintén részt vesz a mulatságon, melynek szabálya szerint azt a lányt, aki mindenkinek kosarat ad, tréfából hozzáadják a falu legszegényebb legényéhez. Mivel Lucy mindenkinek kosarat adott, előáll Tom Migless, a falu csavargója, és “feleségül veszi”. Mivel a fiatalember előzőleg megvesztegette a seriffet, hogy az esketési szertartáson ne a tréfás, hanem a törvényes szöveget mondja, a házasság érvényes. Harrisonék hiába könyörögnek a csavargónak, hogy mondjon le Lucyról és adják be a válópert, Tomot sem a könyörgés, sem a felajánlott pénz nem hatja meg. Harrison, hogy Tom Miglesstől megszabaduljon, jachtján járja a tengert feleségével és lányával. Velük tart Rottenberg gróf, és könnyelmű fia, Fritz, aki – bár a család Lucynak szánja – a csinos szobalány, Bessy iránt érdeklődik. A békés hajózást a kazánfűtőnek öltözött Tom felbukkanása zavarja meg. A milliomos lányának egyre jobban megtetszik a leleményes fiatalember. Harrison és Rottenberg frakkba öltöztetik és estélyre invitálják Tomot. Azt remélik, rosszul áll majd neki az elegáns öltözet, s ez kiábrándítja Lucyt. A fiatalember, akin remekül áll a frakk, az estélyen felfedi kilétét. Elmeséli egykor jómódú családja hanyatlásának történetét. Kiderül, hogy apját Harrison tőzsdespekulációja forgatta ki vagyonából, ezért akart bosszút állni. Lucy megtudván, hogy csak bosszúból vették feleségül, visszadobja a gyűrűjét és bejelenti, hogy hozzámegy a fiatal Rottenberghez. Döntése nem túlságosan lelkesíti Fritzet, aki három nappal ezelőtt titokban nőül vette Bessyt. Persze a titok rövidesen lelepleződik, mint ahogy az is, hogy Tom bosszúvágyát már rég legyőzte a szerelem.

Short English content: A girls’ fair is held in a village near San Francisco. According to the old tradition of the fair, the girl who refuses everybody will be married to the „last” lad of the village. The mock marriage, of course, is not valid, yet the girl has to dance with the lad all night long. The daughter of the millionaire Harrison, Lucy, also takes part in the fair and as she refuses everybody, she is married to the vagabond of the neighbourhood, Tom Migless. Tom is the son of the once distinguished Fleetwood family. Harrison ruined his father. He bribes the sheriff as a revenge, and the mock wedding ends up in a real and valid marriage. Although the Harrisons try to get rid of the unwanted son-in-law, the two young people fall in love and stay together.

Galéria

Vélemények

„Egy rég nem hallott operett bájos melódiái csendültek fel a Leányvásár előadása alkalmával. Bródy, Martos, Jacobi az egész világot bejárt kitűnő operettje a filmen is nagy sikert aratott. Az érdekes és mulatságos cselekmény felvidította a közönséget. A vezető szerepben Király Ernő művészetét ünnepelte a közönség, de elismeréséből kijutott Andorffy Idának, Mányoky Gizinek, Vándorynak, Erdélyinek és a többi szereplőknek, valamint Forgács Antal rendezőnek is.” (8 Órai Újság, 1919. február 19.) 

„Másik szenzációs filmje a Mozgókép-Otthon új műsorának Bródy. Martos. Jakobi világhírű operettje, a Leányvásár, melyről köztudomású, hogy az egész világ operett színpadait bejárta, sőt még a háború alatt is Amerikában állandóan műsoron volt. A kitűnően sikerült filmet Forgács Antal rendezte, a főszerepben pedig a főváros ünnepelt művészének, Király Ernőnek volt őszinte, nagy sikere. Andorffy Ida, Mányoky Gizi, Vándory Gusztáv és Erdélyi Géza dr. is nagyban hozzájárulnak a film sikeréhez. Mint értesülünk, a filmet nemsokára külföldön is bemutatják. Meg kell még jegyezni, hogy a Leányvásár eredeti kísérőzenével kerül bemutatásra.” (Budapesti Hírlap, 1919. február 18.) 

„Nagy érdeklődést keltett és nagy sikert aratott a Mozgókép-Otthon új műsorának másik filmje, a „Leányvásár” is. Bródy, Martos, Jacobi e világhírű operettje a háború tartama alatt sem szakította félbe diadalútját a külföldi színpadokon. Az operett minden érdekessége kitűnően érvényesül a Forgács Antal által dicséretreméltóan rendezett filmen is, melynek főszerepét a főváros ünnepelt művésze, Tom Miggles színpadi kreálója, Király Ernő játssza bravúros művészettel. Mellette Andorffy Ida, Mányoki Gizi, Károlyi Leóna, dr. Erdélyi Géza, Vándory Gusztáv és Szalkay produkálnak jó alakításokat. Igen sok szép külső felvétel van a filmben, melyet az eredeti kísérőzenével mutat be a Mozgókép-Otthon, úgy halljuk, hogy a „Leányvásár“-t is lekötötték már külföldön.” (Világ, 1919. február 18.)