LADY VIOLETTE

Lady Violetta (olasz)

Alkotók

Gerőffy I. Béla rendező
Vajda László forgatókönyvíró

Szereplők

Sacy von Blondel Lady Violette
Hajdu József John Richmond, a nagybátyja
Szerémy Zoltán Jack Richmond, a másik nagybátyja
Lukács Pál a rajztanár
Szabados Piroska Fanny
Rózsahegyi Kálmán vasúti kalauz
Oscar Marion Herbert
Posta Pálma Violette gyermeke
Simon Marcsa  
Berczy Géza  
Kürthy György  
Réthey Lajos  

Technikai stáb

Eiben István operatőr
Englmayer Ede díszlettervező

Produkciós stáb

Gerőffy I. Béla producer
Sacy von Blondel producer

Gyártási és bemutatási adatok

Gerőffy-Blondel gyártó
Korona forgalmazó cég
1922. május 13. (Royal-Apolló) bemutató
240/1922, 1613 méter cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 5 felvonásos, hossza a 240/1922 számú O.M.B határozat szerint: 1613 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát OSZK Plakáttár, grafikus: Földes Imre

Bibliográfia

 • Magyar Film, 1922/18-19;
 • Mozihét, 1922/1, 19
 • Mozgófénykép Híradó, 1922/19
 • Képes Mozivilág, 1921/50 Vajda László a filmjéről ,51
 • Színházi Élet, 1922/20
 • Film-Ujság, 1922/11
 • Mozi Ujság (Kecskemét), 1922/30,
 • Színház és Divat, 1922/14
 • Belügyi Közlöny, 1922/29. 1308. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 60. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  360. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 252. p.

Tartalom

Violette nagybátyjai John Richmond és Jack Richmond tudta nélkül hozzámegy egy rajztanárhoz. Hamarosan gyermekük születik. Mikor a rajztanárt váltóhamisítás miatt börtönbe kerül, Violette elfordul tőle, és visszatér nagybátyjaihoz. Egy vasúti kalauz segítségével gyermekét is ide csempészi. A babát egy J. Richmondnak címzett levél kíséretében hozzák a házhoz. Az öregek nem tudják, melyiküknek szól a levél, de a gyereket befogadják. Fanny, a gyermek dadája szintén hozzájuk kerül. Egy ideig boldogan élnek. A két lord unokaöccse, Herbert és  Violette egymásba szeretnek. Ekkor azonban kiszabadul a züllött rajztanár, s zsarolja az asszonyt. Violette, hogy megszabaduljon férjétől Fannyval és gyermekével Münchenbe utazik. Senki sem tudja, hogy hol tartózkodnak, csak Herbert kap az asszonytól minden héten egy lapot londoni bélyegzéssel, melyeken ez a szó áll: „Várjon!” A fiatalember felkutatja szerelmét. Violette ekkor bevallja, hogy férjes asszony, és gyermeke van. Fanny felkeresi a rajztanárt, s megpróbálja rávenni, hogy mondjon le feleségéről. A férfi látszólag beleegyezik, de a megállapodás után mégis Fanny nyomába ered. Amikor a lány észreveszi, hogy a férj követi, kiugrik a vonatból. A férfi utána. (egyes forrásokban: dulakodás közben esnek ki a vonatból.) Fanny valósággal eszét veszti az izgalomtól. A férjet pedig halálra roncsolja egy szembejövő vonat. A megözvegyült Violette Herbert felesége lesz.

Galéria

Vélemények

"Fordulatos, érdekes meséjü film Lady Violette és ennek a mesének egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatokra sem átlátszó. Az utolsó pillanatig fenntartja az érdeklődést maga iránt. Amellett, ami csakis a nagy Spielfilmeknél lehetséges, hatalmas játékra nyújt alkalmat. Így érthető, hogy olyan nagy magyar színészek, mint Rózsahegyi és Szerémy szerepet vállaltak benne." (Színházi Élet, 1922/20)

"A Royal-Apoíló szombati premierjei, melyeknek gazdag és változatos sorait az előkelő mozilátogató publikum annyira megszerette, ma egy újabb rekord műsorral gazdagodnak. Lady Violette,ezen minden izében amerikai stilű kalandor-filmet magyar szimüvészeink legjava és pedig: Szabados Piroska, Simon Marosa, Lukács Pál, Szerémy Zoltán, Rózsahegyi Kálmán, Réthey Lajos, Sacy von Blondel, a kitűnő és bájos filmművésznővel az élükön, játsszák. A film egyes részletei annyira realisztikusak és izgalmasak, hogy szinte páratlanul állanak a magyar filmművészetben." (8 Órai Újság, 1922. május 14. vasárnap)

„Geröffi J. Béla ötfelvonásos szenzációs filmje, a Lady Violette" cimü kalandorfilm lenyűgöző izgalmasságon tul oly pazar miliő-képet ad, aminőt csak az amerikai attrakciókban látni. Külön érdekessége a filmnek, hogy úgy a fő-, mint az epizódszerepeket hírneves magyar színművészeink játszák." (Pesti Napló,  1922. május 16.)