KI Ő?

Who is he? (angol címfordítás)

Alkotók

Rudolf Winterri rendező
Rudolf Winterri forgatókönyvíró

Szereplők

Csáthy N. Paula Waltenau
Rudolf Winterri Paula szerelme, később férje / a titokzatos ismeretlen
Fehér Arthur Kurt Waltenau, Paula öccse
  Clarisse, Kurt felesége
Adolf Sieder cégjegyző
Frank  
Senta  
Eckhardt  
Ferenczi  
Ferenczi  
Fehér Gyula  
Rácz Klárika  
Nademlengsky Gyuszi  

Technikai stáb

Halbritter József operatőr

Produkciós stáb

Rudolf Winterri producer

Gyártási és bemutatási adatok

Winterri Film gyártó cég 
Winterri Rudolf és Nademlegnsky Béla Filmvállalat forgalmazó cég 
1918. április 5. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, eredeti hossza a korabeli források szerint: 1800 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozihét, 1918/13, 14
  • Mozi-Világ, 1918/10, 11, 13
  • Színházi Élet, 1918/16

Tartalom

Paula, Waltenau acélgyáros lánya beleszeret egy művészbe. Apja és fivére, Kurt azonban nem egyeznek bele, hogy hozzámenjen, ezért megszökik otthonról. Atyja halála után a gyár vezetését Kurt veszi át, aki időközben megházasodott. Könnyelmű és kacér felesége, Clarisse hamarosan a tönk szélére juttatja. Egy titokzatos idegen azonban segítségére siet, s egyúttal meggyőzi őt felesége hűtlenségéről. Kurt elválik az asszonytól, de nem marad egyedül, mert a titokzatos idegenről kiderül, hogy nővérének a férje. Paula miután a gyárat megmentette, férjével együtt visszaköltözik a szülői házba Kurthoz, és boldog családi életet élnek.

Érdekességek

  • 27 pazar interiőrben forgatták, 31 színész és 100-nál több statiszta közreműködésével.

Galéria

Vélemények

„Az új Winterri-film. Pénteken délelőtt a Mozgókép-Otthonban tartotta meg előkelő és diszes meghívott szakközönség jelenlétében Winterri Rudolf, a híres hipnotizőr és gondolatolvasó első filmjének főpróbáját. A rendkívül érdekfeszítő szüzséjü, meglepő fordulatokban felette gazdag filmdarab címe: Ki ő? Egy előjáték és négy felvonáson keresztül frappáns változatait ismerjük meg egy nagyszerű fantáziával megkomponált és mesteri hozzáértéssel, filmszerűen felépített rejtelmes történetnek, amely végül, sok izgalmas fordulat után, tisztán áll előttünk. A szakbemutató publikuma figyelmes érdeklődéssel nézte a különleges és eredeti cselekmény minden fázisát s mindenkit megleptek a bravúros fejlemények. A végső megoldás egyenesen bámulatba ejtette a nézőket. A szép sikert aratott filmújdonságot Winterri Rudolf rendezte jeles művészi érzékkel és igen sok ötlettel. Ö játssza egyúttal a darab egyik főszerepét s kiváló és speciális egyénisége ez alkalommal is nagyszerűen érvényesül. Minden mozdulata a kiforrott, átértő és átérző művészre vall, munkája pedig fölötte meglepő és nüanszírozott. Kitűnő filmexteriőrje ezúttal is fényesen hatott. A közönség feszült figyelemmel nézte Winterri legkisebb arcrándulását is. Fehér Arthur a Vígszínház kedvelt tagja alakítja a darab másik főszerepét nagy intelligenciával és tökéletes művészettel. Játéka a legjobb külföldi filmszínészekre emlékeztet. A többi szereplők is egytől-egyig elsőrendűek. A film technikai szempontból is megállja a kritikát. Mindent egybevetve: nagy sikerről számolhatunk be.” (Mozihét, 1918/14)

„A darab múltheti bemutatóján elsősorban Winterri utolérhetetlen művészi játéka keltett nagy érdeklődést, amit a közönség nagy tapssal honorált. A darab egyik főszerepét Fehér Artúr, a Víg- és Városi Színház kitűnő művésze játszotta, aki bebizonyította, hogy a filmen is éppen olyan jó színész, mint a színpadon. Kitűnő volt még Senta, Frank, Siedler Adolf, Eckhard és Csáthy N. Mint értesülünk Winterri a darabot csak a jövő szezonban fogja előadatni.” (Színházi Élet, 1918/16)