KI A GYŐZTES?

Beck Pál kalandjai I. rész (címváltozat), Who is the Winner? (angol címfordítás),

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Matthias McDonnell Bodkin író (detektívregények: Paul Beck, the rule of thumb detective, 1899; Dora Myrl, The lady Detective, 1900)

Szereplők

Boyda Juci Dóra
Pártos Gusztáv Beck Pál
Hollay Kamilla  
Lukács Pál  
Ritka Ferenc  
Dénes Oszkár  
Szenes Ernő  

Technikai stáb

Bécsi József operatőr

Produkciós stáb

Kiss Jenő producer

Gyártási és bemutatási adatok

Duna Filmgyár gyártó cég
1920. január 4. szakmai bemutató
1920. április 5. (Royal Vio) bemutató
104/1920, 1850 méter cenzúrahatározat

Külső forgatási helyszínek

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, eredeti hossza a 104/1920 számú O.M.B. határozat szerint 1850 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Képes Mozivilág, 1920/1 (január 4, a film utolsó jelenetének forgatásáról);
  • Mozgófénykép Híradó, 1920/1 , 11
  • Belügyi Közlöny, 1920.  1180. p.
  • Pesti Hírlap, 1920. április 4.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  358. p.
  • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Tartalom

A film tartalmáról csak annyit tudunk, hogy detektív történet, melyben egy férfi és egy női detektív szerepel.

Érdekességek

  • A film cenzúrahatározatában gyártó cégként az Omnia-gyár szerepel »Ki a győztes« című vígjátékot, mely az Omnia-gyárban 1920. évben készült s 1850 méter hosszú, (Belügyi Közlöny, 1920/33.), ezért megtörténhet, hogy ez egy  azonos című külföldi film, viszont a Royal Vio hirdetésében magyar filmként említik: "(The Royal Vio) mozgófénykép palota (Városliget) április 5—11-ig Ki a győztes? című nagyszabású magyar filmet adja 4, 6 és 8 órai kezdettel. (Pesti Hírlap, 1920. április 4.)", és azonos című külföldi film bemutatásáról nem találtunk információt. Ezért valószínű, hogy a Belügyi Közlönyben elírták a gyártót. 

Galéria

Vélemények

„Duna-film a márkája a legújabb magyar filmgyárnak, amelynek direktorában Kiss Jenőt, az Apolló-Kabaré egyik vezetőjét üdvözölhetjük. A Duna-film bizonyára méltóan fogja reprezentálni a magyar filmek elsőrangúságát. Az első film, amely a gyárban készül és minden valószínűség szerint már január hónapban megtartják a főpróbát belőle, a Ki a győztes?. című egészen újszerű feldolgozású detektív-film, amelynek szüzséje egy izgalmas tárgyú "amerikai regényből, a Beck Pál-ból való. A filmet Deésy Alfréd rendezi és munkájához nemcsak a technikai apparátus minden nagyszerűsége áll rendelkezésre, hanem kitűnő művész gárda is, amelynek sorából elég néhány főszereplőt megemlítenünk: Hollay Kamillát, Bojda Jucit, Lukács Pált, Pártos Gusztávot, Szenes Ernőt Ritka Ferencet. A Ki a győztes?, amely a maga zsánerében újdonságot jelent a magyar filmek témái terén, előreláthatóan olyan film lesz, amelyről sok szó fog esni.” (Mozihét, 1919/26)

(The Royal Vio) mozgófénykép palota (Városliget) április 5—11-ig Ki a győztes? című nagyszabású magyar filmet adja 4, 6 és 8 órai kezdettel. (Pesti Hírlap, 1920. április 4.)