Kettesben

Alkotók

Cserépy László rendező
Matolcsy Andor forgatókönyv
Pálmás Olivér zeneszerző
Paul Tibor zenei vezető
Kovách Kálmán dalszöveg

Szereplők

Páger Antal Dr. Pávay Szilárd vezérigazgató 
Simor Erzsi Zsuzsánna
Kovács Károly Tihamér, Zsuzsa vőlegénye 
Kökény Ilona Zsuzsa anyja
Bánky Róbert Zsuzsa apja
Legenyei József dr. rádiószpíker
Makláry János csónakmester
Daniss Jenő csősz bácsi
Tompa Béla kertész-inas
Polgár Margit veszekedős autós hölgy
  idős hölgy
  strandoló lány
  strandoló lány
  strandoló lány
id. Szabó Gyula kompos
  kompos
  fiatalember
Liszy Lajos újságíró
Dobos Vilmos újságíró 
  újságíró
  rikkancs
  kormányos
  gyerek
  sofőr
  forgalmista
Hanzély Gyula gyászban osztozó öregúr
Csendes Kálmán gyászban osztozó öregúr

Technikai stáb

Hegyi Barnabás operatőr
Kereszti Ervin hangmérnök
Tátrai László rendezőasszisztens
Golda József felvételvezető
Nágay Tibor jelmeztervező

Produkciós stáb

Iris Filmgyártó és Kölcsönző Kft. gyártó
Magyar Filmiroda forgalmazó
Bánky Róbert producer
Jenes Nándor gyártásvezető

Gyártási és bemutatási adatok

1943. szeptember 22. előtt forgatás
1943. október 2. (507/1943. szám) cenzúraengedély
1944. július 22. (238/1944. szám) külföldi kiviteli engedély
1943. október 1. Forum, Omnia bemutató
Magyar Filmiroda műterem
Pulvári hangrendszer
Magyar Filmiroda laboratórium

Külső forgatási helyszínek

 • A nyitó helyszín a Hittudományi Főiskola alatti partszakasz egy csónakkölcsönzőjének telepe, mely a valóságban a Győri Textilművek csónakháza volt akkoriban, ma egy horgászegyesület használja.
 • A film harmadik percében Páger csónakra száll a rakparton, elevez a Kossuth-híd alatt, háttérben a Rába és a Mosoni-Duna összefolyása, s a Radó-sziget csúcsán jól látszik a Cziráky-obeliszk is.
 • 11. percben Tihamér és a rendőrök találkozása a Bartók Béla utcában történik, és a futóversey befordul a Csaba utcába. (A  környék csaknem valamennyi háza megsemmisült a bombázás alatt, mindössze csak egy épület, a rendőrök háta mögötti terméskő-lábazatos középrizalistos ház maradt meg.)
 • A 12. percben látható futóverseny helszíne a Bisinger sétány
 • Zsuzsanna szülei villája a Kálóczy téri révfalui csónakház. Ma a Győri Atlétikai Club Birkózó szakosztálya működik benne.
 • A 35. percben a rikkancs a Kisfaludy-szobor előtt áll a Bécsi kapu téren
 • A hajótörött jeleneteket Baktay Ervin indián táborának helyszínén, a Verőcei szigeten forgatták.

Diszkográfia

EZ AZ A PERC
zene: Pálmássy Olivér
vers: Kovách Kálmán
A filmben lemezről éneklő férfi ismeretlen.

 • ODEON, A 198395-a
  Juhász Gyula és Chappy zenekara

Filmtechnikai specifikáció

Eredeti hossza (35 mm) 2128 m
Eredeti hossza (16 mm)  
Előzetes eredeti hossza (35 mm) 71 m
Műsoridő 70 perc
Fennmaradt filmanyag mozikópia
Teljességi állapot 98%
Minőségi állapot 75%
Bemutathatóság bemutatható

Fellelhetőség, források

Filmanyag 35 mm film
Forgatókönyv Filmarchívum (2 db)
Standfotók Filmarchívum (34 db), Hangosfilm (7 db)
Werkfotók Hangosfilm (1 db)
Sillabusz Filmarchívum (1 db)
Nagyplakát OSZK
Rácsplakát OSZK

Bibliográfia

Tartalom

Rövid tartalom:

Szilárd, a jómódú igazgató, megundo­rodva a társadalmi élettől elhatározza, hogy néhány nap szabadságra a győri Dunaág elhagyott szigetvilágába utazik kis ka­jakjával. Ugyanekkor a kissé ügyefogyott Tihamér szép menyasszonyával, Zsuzsannával, motorcsónakba száll, hogy kirán­dulást tegyen a Dunán. Éppen motorhibával kínlódik a part sekély vizében, amikor kétségbeesett erőlködés után berántja a motort, s az, mint egy megvadult paripa elszáguld a rémült Zsuzsannával. Szilárd eközben kiköt, boldogan nyújtózva örül a csendes magánynak. Megdöbbenve riad fel, amikor a csendet motorberregés veri fel és a száguldó motoro­son Zsuzsanna egyenesen kajakjának száguld, összetörve azt. Szilárd elkeseredetten emeli ki az ájult Zsuzsannát, aki ezzel máris tönkretette hétvégi pihenőjét. Haragosan támad az ébredező lányra, de a hely­zeten segíteni nem lehet, a kajak eltörött, a motorcsó­nak elúszott, kettesben maradtak a parton. Fogalmuk sincs róla, hol vannak, fárasztó gyaloglás után derül csak ki, hogy egy lakatlan szigetre vetődtek. Az ügyetlen férfi és az elkényeztetett városi kisasszony robinsoni életre kárhoztatik. Minden jóval fel vannak szerelve, csak éppen használni nem tudják. Szilárd, aki nagy hangon kijelenti, hogy képes leküzdeni az akadályokat, mindenben felsül, a talpraesett Zsuzsanna viszont azonnal feltalálja magát. Míg a férfi eredménytelenül halászik, vadászik, Zsuzsanna felfedezi a sziget csőszét és titokban minden élelemet beszerez. Zsuzsanna családja ezalatt gyászba öltözik és elsiratja az elveszettnek hitt menyasszonyt. Szilárd kezd kibékülni a helyzettel, nemcsak azért, mert Zsuzsanna ügyessége révén megtalálja azt a ké­nyelmet és nyugalmat, amit a kirándulástól remélt, hanem azért is, mert ellenállhatatlanul megtetszik neki a csinos lány. Zsuzsanna, aki eddig könnyen vette az életet és a család unszolására unatkozó egykedvűséggel lett Tihamér jegyese, szintén vonzódni kezd Szilárdhoz. Fordulatot a sziget csősze hoz, aki újságból érte­sülve az esetről, tájékoztatja a gyászoló családot, hogy a fiatalok a szigeten vannak. A család megjelenik sátruknál és Zsuzsannát magukkal vi­szik. A lány ekkor még nem képes dönteni sorsáról. Az utazás hazafelé nagyon kalandos, autódefekt miatt egy rozoga kordén vágtatnak, hogy elérjék a csatlakozó vonatot. Utolsó pillanatban futnak be az ál­lomásra, s Szilárd fájó szívvel nézi, amint a jegyespár vonatra száll. Már-már indulni készül, ami­kor a vágány túlsó oldalán megpillantja szerelmét, aki a túloldalon leszállt a vonatról. Hetekkel később a fiatal pár nászútján felkeresi a kedves szigetet, ahol szerelmük kezdődött, s megcsókolják egymást.

Részletes tartalom:

Játszódik Győrben és a Duna egy lakatlan szigetén a negyvenes évek elején.

00 00 12 Főcím

00 01 10 Az evezős klubház előtt a csónakmester egy kajakot készít elő egy túrához, amikor megérkezik a szandálos tréningruhás utas. Civilben igazgató, aki arra kéri az alkalmazottat, hogy utazását kezelje bizalmasan és senkinek se szóljon arról, hogy ő most elutazik. Távol akar lenni a világ zajától, emberektől és főleg a nőktől.

00 02 28 Kajakja siklik a vízen, a szomszéd kajakokból vidám lányok mosolyognak rá, ő azonban elfordul és gyorsan evez tovább.

00 03 34 A Duna partján cvikkeres, ódivatúan öltözött férfi csónakjának motorját szereli. Mellette gyönyörű nő, a menyasszonya napozik és halálosan unja magát. Beleköt a fiatalemberbe, aki mereven és idegesen utasítja el a lány vidám ugratását. Tihamér azon idegeskedik, hogy vajon meg tudja-e szerelni a motort, hogy időben hazajussanak, Zsuzsanna azonban épp annak örülne, ha végre valami izgalmas kalandban lenne részük. Míg a férfi derékig áll a Dunában és a nyílt vízre húzza a csónakot, a csónakban a lány az egekhez fohászkodik, hogy bárcsak történne velük valami izgalmas végre. Tihamér nagy nehezen berántja a motort, amely nélküle, nagy lendülettel vágtatni kezd a folyó közepe felé. Izgatott kiabálás, sikoltozás kezdődik, a vezető nélküli motorcsónak többször majdnem nekimegy nagyobb hajóknak és uszályoknak, végül épp azon a helyen ér partot, ahol az igazgató kötötte ki csónakját épp az imént.

00 06 52 Az országúton ez alatt Tihamér egy szál ingben baktat hazafelé. Egy arra haladó autóból meg is szólják hiányos öltözéke miatt, mire leveszi ingét és fürdőtrikóban megy tovább.

00 07 10 A parton az igazgató kiemeli az ájult lányt a csónakból. Tankönyveiből épp az újraélesztést tanulmányozza, amikor Zsuzsanna csónakja egy arra járó uszály keltette hullámok miatt észrevétlenül elúszik a vízen. Hozzáértés nélkül fog hozzá az elsősegélynyújtáshoz, amikor a lány egyszerre felébred. Vitatkozni kezdenek, de a lány megnyugtatja, hogy apja vezérigazgató és majd megtéríti a fiatalember kárát. Épp indulni készülnek, amikor észreveszik, hogy a lány hajója már a messzi vizeken himbálózik. Térképet vesznek elő, amelyről megállapítják, hogy az utolsó komppal még hazaérhetnek. A férfi nem túlságosan kedves a lányhoz, amikor azonban kiderül, hogy annak vőlegénye van, felkapja a fejét. Zsuzsanna ezt észreveszi és megpróbálja féltékennyé tenni azzal, hogy Tihamért délceg, csinos embernek festi le az igazgató előtt.

00 10 13 Győr egy utcáján elcsigázottan ballag Tihamér. Két csendőr vészjóslóan közeledik felé, szerencsére azonban atléták futóbajnokai húznak el mellette, épp olyan sporttrikóban, mint amilyen Tihaméron van. Becsatlakozik az élbolyba, és ő is futásnak ered.

00 10 38 A Duna-parton ezalatt Zsuzsanna és az igazgató keresik a kompot, amit már régen el kellett volna érniük.

00 11 42 A győri városháza előtt rádiószpíker közvetíti a futóversenyt, amikor váratlan gyorsasággal célba ér az első futóversenyző, aki nem más, mint Tihamér. A tömeg lelkesen a vállára veszi, nyakába teszik a győztesnek járó hatalmas koszorút, s amikor a mikrofon elé viszik, nem tud mást mondani, csak azt, hogy a menyasszonya eltűnt a motorcsónakkal.

00 12 39 A sziget csúcsán Szilárd és Zsuzsanna a bokrok között keresik a kivezető utat, de hiába: a térképen rosszul határozták meg a helyüket, így hamar kiderül, hogy egy szigetre kerültek. Rozzant kompkikötőben ez alatt két kompkezelő megtalálja Zsuzsanna elúszott csónakját, benne Tihamér nevével.

00 13 44 Tihamér, Zsuzsannáék villája elé érve hiába próbálja meg elmondani menyasszonya szüleinek a történteket, azok nem hallgatják meg és elrohannak autójukon, azt gondolván, hogy semmi komolyabb baj nem történt, csak egy újabb összeveszésről van szó a fiatalok között.

00 14 39 A szigeten ezalatt Szilárd a térképet böngészi. Nagy nehézségek árán végre megtalálja a helyet, ahová a végzet sodorta őket: egy lakatlan szigetet. Zsuzsanna nem figyel az eseményekre, nem veszi észre a férfi rémületét, amint az zavartan vetkőzni kezd a parton. Mivel nem jó úszó, abban bízik, hogy majd a lány kiúszik segítségért, amikor azonban Zsuzsanna megtudja, hogy lakatlan szigetre vetette őket a sors, hirtelen nagyon boldog lesz, hiszen végre valami izgalmas dolog történik vele. A férfi izgatottan és kétségbeesetten tervezi a megmenekülésüket, amikor hirtelen motorcsónak zaját hallják. A csónakban sikló fiatalemberek visszaintegetnek nekik, azt hiszik, ők is nyaralók. A férfi egyre unszolja a lányt, hogy nincsen más választásuk, Zsuzsannának át kell úsznia a partra. Fürdőruha hiányában azonban ez a terv sem sikerül és félve néznek a szigeten való éjszakázás elé. A lány abban bízik, hogy vőlegénye addig úgyis megtalálja őket.

00 18 46 Zsuzsannáék villájának teraszán megszólal a telefon. A révház jelenti, hogy megtalálták a motorcsónakot.

00 19 20 A szigeten ezalatt Zsuzsanna felveri a sátrat, amit Szilárd értetlenkedve figyel. A férfi egyre idegesebb és idegességében minduntalan beleköt a lányba. Így ülnek le vacsorázni a sátor mellett megterített pokrócra. A szardíniakonzerv kulcsa elveszett, ezért Szilárd hatalmas bicskával majd kalapáccsal ügyetlenkedik, de sehogyan sem sikerül kinyitnia a dobozt. Egyre idegesebb, látva, hogy kifogott rajta ez a kis feladat is. Kiszolgáltatottnak érzi magát, ezért addig ügyetlenkedik, amíg az olajos hal szaftja az arcába nem spriccel. Zsuzsanna kineveti, pedig az elveszett kulcs ott hever a csónak mellett a parton. Egymás kezéből kapkodják ki az ennivalót. Mindketten éhesek, de gondolva a reggelre, nem eszik meg az összes készletüket. A dugóhúzó is elveszett, a lány azonban hamar feltalálja magát és a kalapács nyelével benyomja a dugót a borospalackba. Szilárd ámultan nézi, majd ő is iszik a palackból. Vízcsobogásra lesznek figyelmesek, azt gondolják, hogy Zsuzsanna vőlegénye úszik a sziget felé, de csak egy kis kutya tévedt oda hozzájuk. Míg a parton arról beszélgetnek, hogyan fognak berendezkedni a nomád életre, a kutya felfalja mindenüket a pokrócról. Egy kis pogácsájuk maradt csupán, amit turistadobozban egy faágra tesznek fel, nehogy valami kóbor állat megdézsmálja az éjszaka.

00 23 55 Zsuzsannáék villájának teraszán ezalatt összesereglett újságírók előtt Tihamér a baleset körülményeit ismerteti, majd átad nekik egy képet Zsuzsannáról.

00 24 22 A szigeten ez alatt már csaknem besötétedett. Szilárd egy gumimatracon fekszik és a civilizációtól távol élő, természetben boldoguló ember életmódjáról ábrándozik, moralizál. Zsuzsanna mellette ül és a matrac szelepét babrálja. Szilárd bort iszik a palackból és egyre fáradtabban beszél, egyszer csak el is alszik, a matrac pedig hangosan leereszt. Zsuzsanna, miután észreveszi, hogy a férfi elaludt, gondosan betakargatja, majd óvatos léptekkel bemegy a sátorba. Az alkonyatban lágy zene szól a gramofonból, egy férfi hangján megszólal az Ez az a perc című keringő, amely a vihar előtti csendről szól. A lány pakolászik, a párnáját igazgatja, azután elkezdi levetni a ruháját miközben letekeri a petróleumlámpa fényét. Miután végzett, ő is nyugovóra tér. Kint gyülekeznek a sötét felhők. Mire a számnak vége, dörren az első villám és lecsap a vihar.

00 27 28 Szilárd kint alszik a sátor előtt, esik rá az eső. Törölgeti az arcát, azután felriad, kis habozás után bemászik a sátorba a gumimatraccal együtt, amire Zsuzsanna ijedten felkel. A nő, mivel csak kombiné van rajta, orráig húzza a pokrócot. A sátor két sarkába húzódnak. Szilárd fúj néhányat a matracba, de nem találja a dugót, így tovább fészkelődik és aludni kezd a folyamatosan eresztő matracon. A nő hirtelen felkiált, mert eszébe jut a kint felejtett pogácsa. Szívesen kimenne érte, de hiányos ruházata miatt nem képes rá. Szilárd határozottan lemond a pogácsáról. Jó éjszakát kívánnak egymásnak és nyugovóra térnek.

00 29 57 Szép, nyugodt reggelre ébrednek. A sátorban egész közel vannak egymáshoz. Szilárd hirtelen felkel, meglátja Zsuzsanna be nem takart lábait, szégyenlősen elfordítja a fejét, majd betakarja a nőt. Közben Zsuzsanna álmában felnyög. Szilárd kimászik a sátorból egy shorttal és inggel a kezében. A sátor előtt leveszi a tréningruhát, majd elkezd tornázni, de hamar meggondolja magát. Zsuzsanna is ébredezik, felül, mosolyogva körülnéz és visszafekszik, lábfejeit kidugja a sátorból. Puskájának tisztítása közben ezt észreveszi Szilárd, a puska tisztítópálcájával megböki a talpát. A puskacsövén át meglátja a pogácsákat a fán. Odamegy, hogy leemelje a dobozt, de víz ömlik a fejére és az ázott pogácsák. Felszedi a földről a darabokat, legyalogol a Duna-partra, hogy vízbe hajítsa a pogácsákat, de hirtelen meggondolja magát és kifacsar egy párat és kiteszi száradni egy kőre. Zsuzsanna ezalatt nyújtózkodva kibújik a sátorból a férfi mackóruhájában, élvezi a csodálatos reggelt. Keresi a pogácsákat a fán, de nem találja, ijedten fut a part felé.

00 33 57 A sziget sűrűjében Szilárd, vadászni próbál. Észrevesz egy nagy vízimadarat az ágak között, célba veszi, de véletlenül lehajlik a puskacső. Megigazítja, majd újból célba veszi a madarat és lő. Elsőre nem sikerül, még egyszer lő. Egy faág esik a fejére.

00 34 23 Az utcán egy rikkancs harsányan kiabálja a szenzációs hírt az elszabadult motorcsónakról és Zsuzsanna tragikus haláláról. A sziget partján ezalatt Zsuzsanna félmeztelenül rohan a vízbe, örömtelien pancsol. Arra halad egy evezős nyolcas, a lány megörül nekik és megszólítja őket, hátha segítenének, de fedetlen teste miatt hirtelen meggondolja magát, és inkább elmerül a vízben. A nyolcas tagjai ámulattal nézik a lányt, csónakjuk hulláma elmossa a száradó pogácsákat is.

00 35 10 Zsuzsannáék villája teraszán a szülők és Tihamér gyászos hangulatban reggeliznek. Az inas átadja a kegyelmes úr táviratát Tihamérnek, aki ezután a finom pogácsás tálból vesz.

00 36 07 Szilárd és Zsuzsanna egymás mellett állnak a parton és szomorúan nézik az elázott pogácsákat. A férfi ugyan lőtt egy madarat, de szerinte a "Corvus Tropicus" csak véletlenül került a szigetre, amelyen amúgy is alig van rendes, vadászható madár. A közelben felröppen néhány vadkacsa. Zsuzsanna örülne, ha a férfi lőne néhányat, de mentve a helyzetet azt hazudja, hogy nem éhes. Szilárd zavartan mellébeszél, és lemondanak az ebédről. Végül úgy döntenek, hogy teát főznek a Duna vizéből.

00 36 52 A sátor és a part között táborhelyet alakítanak ki, ahol Szilárd, az éhségtől ingerülten egy kézikönyvi minta alapján máglyát rak. Próbálkozik az öngyújtóval, ami nem akar működni, végül ingerülten eldobja. Nekiáll két fadarabbal tüzet csiholni, közben nem veszi észre, hogy az eldobott öngyújtó működésbe lépett és lángra kapott egy fűcsomó. Zsuzsanna jön a partról vízzel teli teáskannával, meglátja a tüzet és eloltja, azután felveszi az öngyújtót. Szilárd tovább próbálkozik a tűz csiholással, Zsuzsanna felajánlja az öngyújtót, amitől a férfi csak egyre idegesebb lesz. Csúnyán összevesznek, és egymást vádolják a történtek miatt. A lány végül sírva fakad, pofon vágja a férfit, majd eszelősen a vízbe rohan. Szilárd kétségbeesetten fut utána.

00 39 12 A révkikötőnél a stégen Zsuzsanna szülei és Tihamér gyászruhában mennek, mögöttük a kompos. A stég végén egy búvár várja őket, akit megkérnek, hogy alaposan kutassa át a Duna fenekét. Az anya nagyon aggódik, az apa viszont nem kételkedik lánya ügyességében. Tihamér a kompostól érdeklődik, hogy a vízi hullákat hány nap múlva veti fel a víz.

00 40 02 Szilárd a parton kifacsarja a vizet a ruhájából, közben gyöngéd hangon mondja a napozó Zsuzsannának, hogy ezt ne csinálja többé. Elhatározza, hogy elmegy horgászni, és halakról, tűzgyújtásról és az ebédről álmodoznak.

00 41 04 Egy falusi toronyban delet harangoznak, a falu népe és a jószágok is ebédelnek. Egy ponty a horogról majszolja a csalit. Szilárd a parton ül, horgászik, de nem figyel, mert a Robinsont olvassa. A nagy hal helyett egy parányi méretűt emel ki a vízből. Észreveszi a folyón elhaladó uszályokat, segítségért kiált, de hiába, nem hallja senki a kiáltozását. Távcsövön át követi az uszályt és egy ladikot, amelyben egy szalonnát falatozó ember ül. Szilárd vágyakozva néz a szalonnázó után, majd lemondóan folytatja a horgászatot. Zsuzsanna a parton észreveszi a szétázott pogácsákat, az egyiket kézbe is veszi, de az szétomlik a tenyerében. A parton Szilárd továbbra is a horgászattal próbálkozik, de sehogyan sem sikerül neki. Idegesen csapkod a botjával, majd végül földhöz vágja. Visszaül a part szélére és a vizet bámulva finom ételekről álmodozik. Egyszercsak valódi kacsák úsznak el mellette. Befut a vízbe és ráveteti magát az egyikre. Próbálja elkapni a víz alatt, de a kacsa ügyesebb. Lemondóan ül vissza a partra és tovább olvassa a könyvet, amely vízióként elevenedik meg előtte.

00 45 00 Robinsonként jelenik meg, amint egy kecskegödölyével tér haza. Otthon Zsuzsanna, Péntek képében várja egy gőzölgő bogrács mellett. Átnyújtja a fakanalat Robinsonnak, aki megkóstolja a főztet, majd örömében rikolt egyet. Szilárd feldúltan beledobja a könyvet is a Dunába.

00 45 39 Zsuzsanna a parton észreveszi a kutyát, aki korábban megette az ételeiket. Magához próbálja csalogatni, de a kutya elfut. Zsuzsanna követi és egészen egy csőszkunyhóig jutnak el, ahol egy öreg csőszbácsi éppen kis bográcsában ebédet főz magának. Beszédbe elegyedik vele és kiderül, a csősz a kutyájával, Makunyival, egyedül él a szigeten. Zsuzsanna nagy nehezen réveszi az öreget, hogy jegygyűrűjéért csarébe adjon neki tojást és más élelmiszereket.

00 47 54 A táborhelyen tűz fölött sül már a rántotta, Zsuzsanna csirkét süt. Szilárd üres kézzel érkezik haza és meglepődve fogadja a látványt. Zsuzsanna nem mondja el a férfinak az igazat, hogy honnan van mindez, és azt sem, hogy valójában nem a lőtt madarat süti, hanem a csősz csirkéjét. Szilárd biztos abban, hogy a vadon szerzett tojásokat eszik és a tüzet az ő távcsövének lencséjével gyújtotta Zsuzsanna. A lány mindent ráhagy a férfira, aki büszke magára az ötletek miatt és egyre kedvesebb is a lányhoz.

00 49 35 A parton a csőszbácsi nagy halat vesz át az unokájától, aki mielőtt elmenne egy újságot is átad neki. Meghökken, mikor meglátja benne Zsuzsanna fényképét a "Szörnyű katasztrófa a Dunán" cím alatt. Eközben Szilárd és Zsuzsanna a part közelében kipihenik az ebédet. Mialatt Szilárd filozofál, a lány elalszik és újra elhalad előttük a reggeli evezős nyolcas. Hogy Zsuzsanna ne ébredjen fel, a férfi halkan próbál jelezni az evezősöknek, akik azonban kedvesen visszaintegetnek neki. Szilárd mosolyogva nézi a szunyókáló lányt, egy fűszállal cirógatni kezdi az arcát. A lány valójában nem is aludt, csak elbóbiskolt. Hirtelen eszébe jut, hogy el kell mennie a halért a csőszhöz. Szilárd nem érti, hogy miért a nőnek kell mennie halért, hiszen az ő dolga lenne az élelem megszerzése.

00 52 04 Szép nagy pontyot kap Zsuzsanna a csősztől, aki az újságot is felajánlja, de a lány nem kéri. A csőszbácsi azt hiszi, hogy a lány egyedül van a szigeten, de Zsuzsanna azt hazudja, hogy a férjével van együtt. A csősz értetlenkedve hallgatja a lány szavait, mert más áll az újságban. Véletlenül elszólja magát és keresztnevén szólítja a lányt, akiben ez gyanút ébreszt.

00 53 09 A parton Szilárd egy segélykérő cédulát mutat Zsuzsannának, majd egy palackba bedugaszolja, és a vízbe veti. Kedvesen beszélgetnek, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de amikor Szilárd megcsókolná Zsuzsannát egy hajó kürtje megzavarja őket. Meggyőződésük, hogy úgysem vennék észre őket, ezért nem is próbálkoznak a jelzéssel. Feltűnik egy pillanatra Makunyi az egyik sötét bokor mögött, Zsuzsanna ijedtében Szilárdhoz bújik. A férfi nyugtatgatja Zsuzsannát, hogy nincs mitől félniük, hiszen rajtuk kívül nincs más a szigeten. Zsuzsanna továbbra is hallgat a csőszről. Beesteledik, a sátor előtt Szilárd együtt alszik a puskájával, miközben arra téved Makunyi, és nyalogatni kezdi az arcát.

00 55 46 A villa kertjében a csőszbácsi találkozik Tihamérral, aki azt hiszi, hogy részvétét akarja kifejezni halott menyasszonya miatt. A csősz megmutatja neki a gyűrűt és elmondja, hogy Zsuzsanna él, de többet nem mond, mert nem Tihamérre tartozik. Tihamért jobban aggasztja a hamis gyász kínossága, mint a jövendőbelijének élete.

00 57 21 A sziget partján Szilárd készített egy napórát, ott megbeszélik, hogy ki, mivel fog foglalkozni szigeten való raboskodás elkövetkezendő idejében. Szeretnének úszni, azonban Zsuzsannának nincs fürdőruhája, Szilárd zsebkendőiből oldják meg a problémát. Bemennek a vízbe, pancsolnak, örömtelien fröcskölik egymást, azonban hirtelen kioldódnak a zsebkendők. Zsuzsanna arra kéri Szilárdot, hogy forduljon el addig, amíg kimegy a partra, hogy eltakarhassa magát. Kiülnek a partra és a férfi zavarodottan udvarolni kezd. Tetszik nekik ez a szigeti élet és azt kívánják, hogy bárcsak ne érne véget.

00 59 41 Az országúton egy luxusautó rohan, benne sofőr, mellette a csőszbácsi, a kocsi hátuljában pedig Zsuzsanna szülei és Tihamér talpig fehérben. A túlsó parton az autóból átszállnak egy bárkába. A sziget partján Szilárd és Zsuzsanna tovább beszélgetnek. Szilárd bókolni kezd, hogy ügyes és jó feleség válna belőle. Keserűen szóba hozza, hogy már vágyódik a jegyes után, de Zsuzsanna szerelmesen megvallja, hogy nem igazán, neki itt is nagyon jó. Közel hajolnak egymáshoz, a férfi már majdnem megcsókolja, amikor félbeszakítja őket Tihamér kiabálása.

01 01 06 Tihamérék megtalálják a táborhelyet, Tihamér Zsuzsanna ruháját és Szilárd nadrágját hozza ki a sátorból gyanítva, hogy a lány egy másik férfival tölti a hétvégét. Zsuzsanna szülei kizártnak tartják a szituációt. Szilárd és Zsuzsanna bánatosan ballagnak a táborhelyre, de a lány boldog, amikor meglátja szüleit. Tihamért nem köszönti kitörő örömmel, azért sem, mert az féltékenykedni kezd Szilárd láttán. Zsuzsanna hosszú magyarázatba kezd, közben a napórán múlik az időKésőbb márcsak a tábor helye van ott.

01 02 22 A Duna-parti úton Zsuzsannáék autóba szállnak. Szilárd és Zsuzsanna érzelmesen búcsúzkodnak, Tihamér ingerülten sürgeti menyasszonyát, hogy szálljon be, és a sofőrt, hogy induljon már. Szilárdot nem engedik az autóba, ott marad a csőszbácsival az út szélén. Az autó egyszer csak leáll az országúton. A sofőr szerszámok után megy, Tihamér idegesen utána. Zsuzsanna kiszáll, hogy nyújtózkodjon és titokban belepiszkál a motorba, majd elindul virágot szedni. Az országút egy másik szakaszán Szilárd egy egylovas kordét hajt. Utoléri az autót és újra találkozik Zsuzsannával. Tihamér kétségbeesetten kéri Szilárdot, hogy vigye el az állomásra, de ő olyan módon utasítja vissza a kérést, ahogy azelőtt Tihamér tette vele az autónál, Zsuzsanna kedvéért viszont elviszi a párt. 

01 05 45 Az úton hárman a kordén utaznak, mellettük elszáguld a vonat. Először a vonat, utána ők is beérkeznek az állomásra. Tihamér Zsuzsannát vonszolva igyekszik elérni a vonatot. Szilárd észreveszi, hogy a kordén maradt a Zsuzsanna virágcsokra, és utána megy, hogy visszaadja neki. A vonat elindul, Tihamér megköszöni Szilárdnak, amit tett. Szilárd csalódottan éppen indulni készül, amikor megpillantja a sínpár túlsó oldalán álló Zsuzsannát. Sétálgatni kezdenek a síneken, de a forgalmista felszólítja őket, hogy álljanak félre, mert érkezik a győri vonat. Ekkor derül ki, hogy Tihamér az ellenkező irányba indult. A peronon Szilárd megkéri Zsuzsanna kezét, Zsuzsanna boldogan mond igent. Már majdnem megcsókolják egymást, amikor a vonat füttye zavarja meg őket.

01 09 05 A Dunán egy virágokkal feldíszített motorcsónak száguld. Szilárd és Zsuzsanna esküvői ruhában keresik a szigetüket. Amikor partra szállnak, megtalálják  volt táborhelyüket, majd végre megcsókolják egymást.

01 10 03 Vége

Kimaradt jelenetek

47. kép (Sziget) [00 40 00 után]
Szilárd kihúzza a vízből Zsuzsannát. Mindketten teljesen felöltözve, teljesen átázva. Szilárd ijedt, szinte gyöngéd. Zsuzsanna alálten, bár nyitott szemmel.
Szilárd leteszi a lányt a földre, óvatosan, vigyázva igazít rajta.

52. Kép (Táborhely) [00 42 28 után]
Zsuzsanna átöltözött saját ruhájába. Nézegeti a szardíniás dobozokat. A z egyiket két kő között már eglszen laposra verte. A varjú is ott fekszik. Zsuzsanna felkel, ődöngve indul, a szardíniás dobozokat felrakja a fára, ahol a pogácsák voltak.

70. kép (A parton) [00 59 41 után]
Szilárd és Zsuzsanna a parton napozik, miközben egy fiatalember evez el melletük, Zsuzsannára mosolyogva. Szilárd ingerülten méltatja fiatalember lányra vetett tekintetét. Zsuzsanna kérdésére, hogy miért nem szólt neki, hogy a szigeten ragadtak, azt feleli, hogy ilyen pimasz embertől ő nem kér szivességet.

Érdekességek

 • Ez volt az első teljes hosszban külsőben készült film, amelynek egyetlen jelenete sem készült filmgyári díszletek között.
 • Szilárd szerepét a forgatókönyv első lapja szerint eredetileg Hajmássy Miklósnak szánták.
 • A forgatókönyv szerint a csónakmester neve Józsi, ez azonban sehol sem hangzik el a filmben.
 • A 3. percben Makláry János a csónakkölcsönző naplójába ír, ahol a kölcsönzők nevei között olvasható „Matolcsy”, „Cserépy”, „Hegyi B.” és „Tátrai L.”, mely nevek a film alkotóira utalnak.
 • A "Nem vesztem el fejemet!" című könyv, amelyben Szilárd az újraélesztést tanulmányozza, egy gyermekmese szöveges részének és egy elsősegély-ábrának összemontírozott változata.
 • Győrben 1943. július 18-20. között forgatott a stáb, azonban 19-én hétfőn a borús időjárás miatt nem lehetett felvételt készíteni.
 • 1943. július 20-án, kedden a nyers felvételeket az Aranykert moziban nézte meg a rendező és Bánky Róbert.
 • A filmben szereplő futókat a Győri ETO távfutói alakították, az evezős hölgyek szintén az ETO sportolói voltak.
 • Daniss Jenő a film egyik jelenetében a Győri Nemzeti Hírlapot olvassa.
 • Koller Jenő győri polgármester egyben a Magyar Evezős Szövetség alelnöke is volt ebben az időben, így elképzelhető, hogy az evezős jelenetekben gazdag film helyszínválasztásában a polgármester szövetségen keresztüli lobbija is szerepet játszott.
 • A vőlegényt alakító Kovács Károly és a Zsuzsannát játszó Simor Erzsi a film forgatását megelőzően néhány nappal kötöttek házasságot, s az ifjú pár tulajdonképpen a mézeshetei alatt forgatta a filmet.
 • Bánkyt az Igazolóbizottság a második világháború után ugyan örökre eltiltotta a színpadtól, ám 1952-1956 között Szolnokon már felléphetett, s 1956-1962 között a győri színházban dolgozott színészként.
 • A forgatókönyv szerint a szigetre tévedt kutyát, aki elemózsiájukat felfalja, Makunyinak hívják.
 • Tihamér az újságíróknak Simor Erzsi a Csiszár és Sárdi műtermében készült reklámképeslapját adja át.
 • Az újságírók játékán érezhető, hogy nem színészek, hanem civil statiszták.
 • Miközben Szilárd vadászik, véletlenül előrenyílik a puskacső.
 • A 36. percben Szilárd az általa levadászott madarat latinul nevezi meg: corvus tropicus, amely valójában a Hawaii holló másik latin neve. Ez a madárfaj vadon kihalt.
 • A film egyes jeleneteit Baktay Ervin indián táborában forgatták.
 • A Sporthírlap 1943/75. számában Tompa Béla (a kertész és az inas szerepében) neve helyett Tompa Pufit írtak.
 • 1943 októberében, Budapesten a Kettesben mellett még két másik magyar filmet mutattak be (Megálmodtalak, Sziámi macska).
 • Páger Antal és Simor Erzsi korábban A Szűcs Mara házassága című filmben alakítottak együtt szerelmespárt.
 • Simor Erzsi a Kettesben előtt egy olasz filmben vendégszerepelt.
 • Simor Erzsi esküvői ruháját és fürdőruháját Nagay Tibor divattervező szállította.
 • Szilárd lakcíme, amely a film végén a vasútállomáson elhangzik, azonos Páger Antal valóságos lakcímével: Tamás utca 40.
 • A forgatókönyv 42. oldalán (33. kép), annál a jelenetnél, amikor a szigeten a vihar után Szilárd felébred és a mellete alvó Zsuzsannára néz (30. percnél) ez olvasható: "A cenzúra által megengedhető legnagyobb rész látszik meztelen combocskájából, a térd alatti hajlás környékéből."
 • A forgatókönyv a rikkancs jelenetét Budapestre és nem Győrbe helyezte.
 • A palackposta vízbedobásának jeleneténél a rossz helyre bevágott csobbanás zöreje miatt a palack kétszer esik bele a folyóba.
 • Páger 1943-ban csak két filmszerepet vállalt, mondván, hogy a forgatókönyvek, amelyeket kapott "nívótlanok, irodalmiatlanok és általában rosszak". A másik film Az aranypáva volt, amelyet ugyancsak Cserépy László rendezett.
 • A filmet sok helyütt A Kalota partján című rövidfilmmel együtt tűzték műsorra.
 • A filmet Pécsett így reklámozták: "Egy modern nőgyűlölő Robinson vidám kalandjai a Senki szigetén"

Galéria

Vélemények

Csupa ötlet és milyen jó ötlet! Akad köztük szép számmal új, de régiek is teljesen újszerűen hatnak. Mindez a sok ötlet Matolcsy Andor fejében született meg. Pompás, szellemes, kacagtató mesét írt, de biztos, hogy ezek az ötletek nem sültek volna olyan jól el, ha nem az ügyeskezű Cserépy László rendezi a filmet. (...) Páger kacagtatóan szánalmas s sokszor jutott eszünkbe, hogy ha a magyar Chaplint kellene kiválasztani, akkor erre a címre Páger lenne a legméltóbb. Lehet, hogy elfogultak vagyunk, amikor azt mondjuk, hogy Páger egyik-másik jelenetben még a nagy Chaplint is lepipálja. És Simor! Méltó társa Págernak ezzel már mindent meg is mondtunk. (...) A sajtóbemutató után hallottunk olyan hangot is, amely szerint az év legjobb magyar filmjét láttuk. (...) Egyszerűn állapítsuk meg, hogy ezt a magyar filmet, amelynek minden jelenetét szabadban forgatták, kitűnő bohózat.
Nemzeti Sport, 1943.

A „Kettesben" című megújhodottfilm legnagyobb „gag"-je, ötlete is az, hogy a főszereplő, Simor Erzsi, ismételten mutatkozik ruhátlanul, csupán majdnem lehulló takaróval, vagy dunai hullámokkal, vagy két tenyerével fedetten. Ez nagyon kedves látvány, de kevés arra. hogy filmet építsenek köréje. Bajta kívül látunk sok dunai felvételt, Páger Antalt fürdőnadrágban és kövérkésen és egy felboruló borosüveget, amely a következő jelenetre titokzatosan, önmagától ismét felegyenesedik. (...) Tetszést aratott egy mulatságos feketeszőrű kutya és a szép, forró nyári napsütés, amely olyan erős afilm szerint, hogy a vízből kilépő fürdőzők már a partraérés pillanatában teljesen szárazak.
Népszava, 1943.

Vígjáték ez a film, amelyben nincs egyetlen „jó bemondás“ sem és én mégis a legmulatságosabb vígjátéknak tartom.
Páger Antal, 1943. (FSZI, 1943/29.)

Végre egy magyar film, amitől nem robban darabokra az ember, hanem egy kis jóakarattal még azt is elmondhatja a „vég“-et jelző feliratnál, hogy: „Na, egészen jól szórakoztam!“ [...] A rendezés igen ügyes. Cserépynek van érzéke a szituációk iránt, a „Hedy Kiesler“-jelenetben még stílus is van, — általában kedélyes, ügyes kis film ez a „Kettesben“ című robinsoniáda. [...] A film nemcsak kibírható, de egyenesen élvezhető is. Semmiféle mámortúltengés és vadszamári túlokoskodás nincs a filmben, egyszerű, egyenes, és elfogadható az egész. Bár ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy megnyerné a hollywoodi nagydíjat, vagy a velencei Biennálét. Valószínűleg azért nem kellett ezzel a filmmel gorombáskodnunk a kritikában, mert Matolcsy Andor szövegkönyve is formás, ökonomikus és tehetséges, kitűnő a zenekíséret is Pálmás Olivér munkája. Bizony Isten úgy örülök ilyenkor, mintha egy piculát találtam tolna az asztalon. Mégis: nem „Ópiumos hölgy“, „Szerencsés flótás“, „Makrancos keringő“ és a hóhér tudja, hogy hívják nzokat a szörnyűségeket, amiket most már az utóbbi időben végig kellett néznünk ...
Film, Színház, Irodalom, 1943

Sajnos, a film ennek ellenére is groteszk maradt, egyetlen városi vezérről sem tételezzük fel, hogy ennyire gyámoltalanul viselkedik — vadevezős létére — a Dunán s annyi balfogást csinál Budapesttől nyolcvan kilométernyire. Págernek sok egyforma, unalmas mozdulata volt, Simor Erzsi csak szépségével hatott, egyébként — bármennyire látszott is róla a jóindulat s a mindenáron való „látszani akarás“ — játéka fabábszerű. S ugyanezt lehet mondani a gyászoló szülők teljesen elrajzolt alakjáról is. A film eltérése a többiektől azért adódott, mert a környezet, a helyrajz szokatlan, szabadtéri. A szereplők azonban itt is ugyanazok maradtak, akik műtermi díszletek között játsszák megszokott önmagukat. Nevetni azonban sokat lehet a filmen, bár nem értjük, miként tűrhette Páger, hogy Simor percekig vájkáljon meztelen talpával az arcában, örvendetes, hogy a jószemű rendező — Cserépy László — újra észrevett egy várost, amelyet kulisszául használt, Győrt. Ne csak örökké Pestet fényképezzük.
Forrás, 1943.