KESERŰ SZERELEM

Hunyadi János (címváltozat), La purge (francia forgalmazási cím), Bitter Love (angol címfordítás), Bittere Liebe (német címfordítás),

Alkotók

Góth Sándor  rendező
Pásztor Árpád író

Szereplők

Vendrey Ferenc öreg kérő
Lenkeffy Ica az imádott lány
Makay Margit a lány húga
Tihanyi Miklós a lányok apja

Technikai stáb

M. Simone operatőr

Produkciós stáb

Faludi Miklós producer
Erényi Béla producer

Gyártási és bemutatási adatok

Hunnia Biográf gyártó cég 
1912. április 18. sajtóbemutató
1912. május 28 (Est), május 29. (Mozgókép-Otthon, Fővárosi Nagymozgó) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm

Fellelhetőség, források

Fennmaradt 35 mm-es kópia virazsírozott, inzert nélküli, 200 méter

Bibliográfia

  • Mozgófénykép Híradó, 1912. április 21.
  • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat. Magyar Nemzeti Filmarchívum Könyvtára.) 5-6. p.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  345 p.;
  • Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). Bp. 1965. 25.p.
  • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Bp. 1966. 252-253.p.
  • Gaál Éva: A magyar film kulturális szférája 1896-1919 között. Bp. 1975. (Kézirat. Magyar Nemzeti Filmarchívum Könyvtára.) 68.p.

Tartalom

Két eladó lánya van a jómodú pesti családnak. Az idősebb szőke lánynak fess huszártiszt udvarol, de csak titokban, mivel anyja egy jómódú öreg és testes kérőt pártfogol. A fiatal szerelmesek titkos találkáját a kertben, a lány húga szakítja meg. Figyelmezteti nővérét, hogy közelednek a szülők. A huszártiszt elrejtőzik, a két lány lázas fonalgombolyításba kezd. Hamarosan tényleg megérkeznek a szülők. Az apa megpillantja a huszártiszt ottfelejtett csákóját és egy észrevétlen mozdulattal a pad alá rejti. Hamarosan megérkezik az öreg kérő. Térdenállva vall szerelmet választottjának, de az nemcsak kineveti, de még fel is löki. A kérő panaszkodik az anyának, aki udvarlási tanácsokkal látja el és bátorítja. Az apa ellenzi a házasságot, de a sárkánytermészetű anyával szemben nem érvényesülhet az akarata. A fiatalabb lány és az apa összefognak, s kitalálják, hogy Hunyadi János keserűvízet töltenek az öreg udvarló kávéjába. Az apa elmegy a gyógyszertárba, hogy beszerezze a keserűvizet. S az eljegyzési ébéden egy észrevétlen pillanatban a fiatalabb lány betölti a hashajtót a kávéba. Az öreg kérő épp a lánykérésre készül, kezében egy szál virággal. Arcvonásai azonban a Hunyadi János keserűvíz gyors hatásáról tanúskodnak. Próbálja legyűrni a görcsöket, s még egy kísérletet tesz, hogy elmodja mondókáját, s átadja a virágot, de muszáj kiszaladnia. A toalettet zárva találja, ezért az utcára fut. Beugrik egy fiakkerbe, s ott készül elvégezni a szükségét. Lehúzza a rolót, de a fiakkeres gyanút fog, kikergeti a kocsiból és megdobálja. Közben a család nagyot nevet a jól sikerült tréfán. Az anya megtudja, hogy lánya a huszártisztet szereti, s áldását adja erre a kapcsolatra.

Érdekességek

Makay Margit visszaemlékezése: "Egy burleszkfilmben játszottam először, amelyben partnerem a híres Vendrey tata volt. A produkció címe hallomásra szép és megható filmet sejtetett: Keserű szerelem. De minthogy alcíme is volt a filmnek: Hunyadi János aki itt nem hadvezérként, hanem egy márkás keserűvíz névadójaként fordult elő — fogalmat alkothatunk a szóbanforgó szerelem keserűségének mibenlétéről. De azért az én emlékezetem szépségét ez nem keserítheti meg." (Film Színház Muzsika, 1978/11)