HALÁLÍTÉLET

Halálos ítélet (címváltozat), Halálraítélt (címváltozat), Condemned to Death (angol címfordítás), Das Todesurteil (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Emil Justitz rendező
Jókai Mór író (novella: Egy halálítélet) 

Szereplők

Fenyvesi Emil Taillard ügyvéd
Lisbeth [máshol:Lea] Steckelberg Angelica, a bankárné
Jensen Jenő Monce bankár
Réthey Lajos Arnold, a bank könyvelője

Technikai stáb

Virágh Árpád operatőr

Produkciós stáb

Uher Ödön producer

Gyártási és bemutatási adatok

Uher Filmgyár B.T.

gyártó cég

Uher Filmgyár B.T.

forgalmazó cég
1917. szeptember 11. (Omnia) sajtóbemutató
1917. november 3. (Omnia) bemutató
1917. november 4. (Színkör-mozgó, Kolozsvár) bemutató
1918. október 21. (Kosmos-Kino, Bécs) bemutató

Külső forgatási helyszínek

 • Tőzsde

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, az osztrák forgalmi kópia hossza 1500 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Bíró Mihály) ♦ MNFA, Plakáttár (1 db, grafikus: Bíró Mihály)

Bibliográfia

 • Mozihét, 1917/30, 31, 33, 43, 44, 51
 • Mozgófénykép Híradó, 1916/44, 48, 1917/32
 • Mozi-Világ, 1917/31, 34, 44, 45, 46
 • Mozi Műsor (Kassa), 1918/16
 • Paimann’s Filmlisten, 1918/138, 150;
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 61. p.;
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
 • Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). Bp. 1965. 48. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Bp. 1966. 327. p.

Tartalom

Monce bankár tönkremegy és barátai tanácsára egy hullát hagy a szobájában, mintha öngyilkos lett volna, majd Amerikába szökik. Monce ügyvédje, Taillard megkéri a bankár „özvegyének”, Angelicának a kezét, de az asszony csak férje emlékének él, s kikosarazza. Ezek után a szerelmes ügyvéd különböző fondorlatokkal próbálja megszerezni az asszonyt. Az állítja, hogy Angelica felbujtására ő gyilkolta meg a bankárt. A vád beigazolódik, mindkettőjüket halálra ítélik, s a szerelmében elvakult Taillard inkább meghal, minthogy bevallja az igazságot. Monce bankár, aki Amerikában a Tönners nevet vette fel, miután levelére nem kap választ Angelicától, hazatér, s egy újságból tudomást szerez az ítéletről. Rohan a vesztőhelyre, igazolja magát, bizonyítva, hogy nem történt gyilkosság. A bíróság Angelicát felmenti, férj és feleség boldogan ölelik át egymást.

Érdekességek

 • „Külön szenzációja a filmnek egy magányos trópikus sziget bemutatása, vadálatokkal benépesülve” = Bihari Mór: Heti impressziók. Mozi-Világ, 1917/45. 31. p.

Galéria

Vélemények

„A halálítélet című négyrészes izgalmas bűnügyi történet jelenik meg e héten. A filmet Jókai Mór hasonló című novellájából az Uher gyár készítette s az Omnia mutatja be először a nagyközönségnek. Rendkívül érdekes szüzsé, mesterien jeles rendezés, stílszerű kiállítás, kiváló színészi megjátszás és ragyogó technika: ezek a film legfőbb tulajdonságai, amelyek alapján a nagy siker bizonyosnak vehető. Fenyvesi Emil és Lea Steckelberg játszák a darab két főszerepét közvetlenül és művészien. Fenyvesinek számos brilliáns produkciójában gyönyörködtünk már idáig is az Uher filmeken. Minden filmet, amiben ő játszotta a főszerepet, kiváló művészi egyéniségével, zsenialitásával tett magasrendűvé, s igy lesz most is, ezen a Jókai-filmen, amelynek szüzséje érdekesség dolgában elől iramodik talán a többi Jókai-film előtt is, amelynek nagyszerűségeit pedig a közönség olyannyiszor meghatottan állapította meg. Lea Steckelberg kisasszony is a film legkiválóbb művésznői közül való, akinek ebben a darabban való alakítása színpompás, meleg, érzelmes, művészi élmény. A filmről a bemutató-előadás után fogunk részletesen beszámolni jövő heti számunkban.” (Mozihét, 1917/44) 

„Halálítélet című legújabb Jókai film, amely e héten került először bemutatásra az Omniában, nagy és megérdemelt sikert vont maga után. A klasszikus magyar regényíró híres dekameronjának egyik legszebb novelláját filmesítette meg az Uher-gyár, amely ezzel a produktumával ismét, mint már annyiszor, bebizonyította nagyszerű kvalitásait. A szenzációsan izgalmas bűnügyi cselekmény elsőrangú filmtémának ígérkezett, amelyet az Uher-gyár méltó és stílszerű feldolgozásban reprodukált a mozi vásznára. A siker legszebb tanújele: az Omnia e heti állandó telt házai. A Halálítélet főszerepeit Fenyvesi Emil, Steckelberg Lea és Réthey Lajos játsszák, akik mindannyian művészetük legjavát adták ez alkalommal. Mesterien jeles rendezés, tökéletes színészi tolmácsolás, kifogástalan technika jellemzik ezt a friss magyar mozgófényképet, amely az Uher-gyárnak fog dicsőséget jelenteni mindenütt.” (Mozihét, 1917/45)