GYERMEKÜNNEPÉLY AZ AUGUSZTA-HAJÓN

Produkciós stáb

Fröhlich János producer

Gyártási és bemutatási adatok

Fröhlich János Film-Riportja

gyártó
1916. szeptember (Mozgókép-Otthon) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 1 felvonásos, rövidfilm, hossza a korabeli források szerint kb. 300 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Pesti Hírlap, 1916. szeptember 10., 16.

Tartalom

Az  Auguszta hajón 1916. szeptember 10-én tartott gyermekünnepély (jótékonysági gyermekhangverseny) eseményei.

Érdekességek

  • „A Magyar Folyam-és Tengerhajózási Társaság az Auguszta-segitőalap rendelkezésére bocsátotta az egyik hajóját, hogy kirándulásokat rendezzen vele a Dunán és az útiköltségből befolyó összeget a segitőalaphoz csatolja. Hetenként egyszer üdülő sebesült katonákat is visz kirándulásra a hajó. Az eddigi kirándulások kitűnően sikerültek, a közönség valósággal özönlött a hajóra, hogy gyönyörködhessék a Duna partjainak szépségében s egyúttal a jótékonyságnak is áldozhasson.” (Tolnai Világlapja, 1915/22. május 27.)
  • „Megindul az Auguszta-hajó. A pestiek kedves szórakozó hajója, mely a mult nyár sétahajó útjaival az Auguszta-alapnak is szép összeget juttatott, május 10-ike körül újra megkezdi járatait. Az ez évi tiszta jövedelem a Nemzet Háza (rokkant katonák otthona) alapját gyarapítja."(Budapesti Hírlap, 1916. április 28.)

Az Üdülő katonák az Auguszta hajón

 

Vélemények

„(Jótékonycélú filmfelvételek az Auguszta hajón.) Ma, vasárnap, d. e. 10 óra után és d. u. 4 óra után az Auguszta-hajón gyermekhangverseny lesz. Fröhlich filmriportja mozgókép-felvételeket készít az ünnepélyről és az egész nézőközönségről, amelyek a jövő hét szerdájától a Mozgókép-Otthonban láthatók.” (Pesti Hírlap, 1916. szeptember 10.)

„(Érdekes magyar film.) Fröhlich János, aki minálunk a filmriport meghonosítója, újabban az Auguszta-hajón lefolyt gyermekünnepélyről készített fölötte sikerült felvételt. A mintegy 300 méteres film naponkint nagy tetszés mellett bemutatásra kerül a Mozgókép-Otthon e heti pompás műsorának keretében.” (Pesti Hírlap, 1916. szeptember 16.)