Fekete leves

Alkotók

  rendező
Gedényi Mihály forgatókönyvíró

Szereplők

Turay Ida fiatalasszony
Mihályi Ernő férj
Kökény Ilona anyós
Egyed Lenke suszter felesége
Misoga László suszter

Produkciós stáb

Reiber Antal Filmkölcsönző és Filmgyártó Vállalata

gyártó

Reiber Antal Filmkölcsönző és Filmgyártó Vállalata forgalmazó
Reiber Antal producer

Gyártási és bemutatási adatok

1943. március forgatás
Hunnia Filmgyár Rt. műterem
1943. június Híradó Filmszínház bemutató
1943. április 22. (192/1943. szám) cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Eredeti hossza (35 mm) 352 m

Fellelhetőség, források

Filmanyag elveszett

Bibliográfia

  • Magyar Film, 1943/24. p 9. Új filmek
  • Mozi újság, 1943/11. Filmhírek

Tartalom

A fiatalasszony tücsköt-bogarat összevásárol, amit az anyós vagy a barátnői ajánlanak, konyhájára pedig egy falusi asszonynak öltözött városi suszter feleségétől vásárol hamisított tejfelt, lisztet, zsírt és egyebekét. Mire azonban ebédelésre kerül sor, kiderül, hogy a gipszből és záptojásból készült palacsinta még akkor is ehetetlen, ha csirizben sütik ropogósra. A férj végül rendet teremt és a feketén szerzett lisztet, palacsintát az anyóssal együtt kidobja. A feleség pedig szentül megfogadja, hogy többé feketén nem vásárol.

Jelenet a filmből:
"Misoga László egy cipészt alakít, aki többek között ráüt kalapáccsal egy zugban vásárolt 'valódi' bőrtalpra, amely ezer darabra törik szét." (Mozi újság, 1943/11.)

Vélemények

A második világháború új élményekkel, érdekességekkel, de nem kis részben kellemetlenségekkel tűzdelte tele életünket. Ha majd egyszer erről az időről is mesélünk, senki sem fog mulatni a gombamódra szaporodó »műrostos« és »fekete« vicceken, ma azonban valóban benne élünk ebben a »fekete« világban. Itt nemcsak elsötétített utcákra gondolunk, hanem a homályba burkolt mellékutcák csinálnak karikatúrát, főleg a nagyvárosi emberből.
A tanya élete nem sokát változott, a városi ember azonban naponkint találkozik olyan problémákkal, melyeknek megoldását a feketén vásárolt érféktelen holmik gyűjtésében látja. Mintha talán édesebb volna a feketén szerzett holmi,- akárcsak a tiltott csók. A titkolózás azonban nevetségessé tesz, mihely kiderül az igazság. A nevetségesség hatóerejét fogja szekerébe a Reiber Film »Fekete leves« c. produkciója, mely napi krajcáros gondjainkét eleveníti meg.
A népszerű feltálalásban készült rövidfilm eltalálta a közönség hangulatát, jól mulattunk rajta s még hetek múlva is mosolygunk, mikor eszünkbe jut, hogy pl. a súroláshoz »kőport sem lehet kapni«.
Gyimesi Kásás Ernő, Magyar Film, 1943/24.