Éji látogatás [filmterv]

Alkotók

Ifj. Lázár István rendező
Babay József forgatókönyv
Pusztaszery Margit forgatókönyv
Buday Dénes zene

Szereplők

Páger Antal  
Muráti Lili  
Karády Katalin  
Dajka Margit  
Tolnay Klári  
Sárdy János  
Szilassy László  
Szeleczky Zita  
Fényes Alice  
Simor Erzsi  
Bencze Adrenne  

Technikai stáb

Makay Árpád operatőr
Kerényi Zoltán vágó

Produkciós stáb

Dr. Kolczonay Ervin Filmgyártó és Filmkölcsönző Vállalata gyártó
Kolczonay Ervin producer

Gyártási és bemutatási adatok

1944 április műtermi forgatás
100-120.000 Pengő tervezett költségvetés
Hunnia Filmgyár Rt. műterem

Bibliográfia

  • Esti Ujság, 1943/91. "Érdekes filmterv a hadiárvák megsegítésére"
  • Új Magyarság, 1943/104. p14 "Filmgyártók, színészek és munkások díjtalanul készítenek el egy filmet a hadiárvák felnevelésére"
  • Film Híradó, 1944/7. p14 "Nem vagyok stréber, csak sokat írok..."
  • Film Híradó, 1944/10. p14 "Sztár-parádé lesz a hadiárvák filmje"

Tartalom

A dráma főszereplője három kisgyermek és a halott édesanyjuk. A halott édesanya tökéletes hasonmása a későbbiekben a gyermekeket az árvaházból magához veszi.

Érdekességek

  • Koloczonay Ervin producer 1943 áprilisában filmtervét a kabinetirodához, a miniszterelnökséghez, a kultuszminisztériumhoz és a Nemzeti Filmbizottsághoz is beadta.
  • A film a hadiárvák "Adjunk apát" mozgalmának javára készült volna, ezért a műtermet biztosító Hunnia Filmgyár, valamint gyártó cég, a rendező és a főbb szerepeket játszó színészek ingyen álltak a produkció rendelekezésére. Egyedül a statisztériának és a műtermi munkásoknak kalkuláltak be munkabért.
  • Noha a produkció költségvetése ily módon csak 100-120 ezer Pengőre volt betervezve, már a forgatás előtt 200 ezer Pengőre rúgó műsorkötési igény érkezett be vidékről. Már a forgatás előtt számos vidéki mozis jelezte, hogy hajlandó a teljes bevételt a hadiárvák rendelkezésére bocsátani. A producer a film teljes bevételét egymillió Pengőre becsülte.
  • Kállay Miklós miniszterelnök felesége védnöke és lobbistája volt a filmprodukciónak. Az ő kezdeményezésére indultak meg az előkészítő munkálatok 1944 legelején.

Galéria

Vélemények

Ez lesz az első film talán az egész világon, amelynél a színészektől kezdve az utolsó díszletmunkásig mindenki felajánlotta a tiszteletdíját a nemes célra és a film teljes bevétele is az "Adjunk apát" a hadiárváknak mozgalom javára szolgál. A film a művészvilág ajándéka lesz a hadiárváknak és nagyon boldog vagyok, hogy engem bíztak meg a feladattal.
Pusztaszery Margit, Film Híradó, 1944/7.