DR. LAUFFEN

Doktor Lauffen (címváltozat), Doktor Lauffen (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Carl Wilhelm rendező 
Molnár Jenő forgatókönyvíró

Szereplők

Fenyvesi Emil dr. Lauffen
Balassa Jenő dr. Dörr
Isa Marsen Magda, dr, Dörr leánya
  Lauffen Pál
Kemenes Lajos Ledniczky Valér, az idealista medikus

Technikai stáb

Virágh Árpád operatőr

Produkciós stáb

Uher Ödön producer

Gyártási és bemutatási adatok

Uher Filmgyár B.T. gyártó
Uher Filmgyár B.T. forgalmazó
1917. július 25. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
1918. január 7. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
1918. január 19. (Mozgókép-Otthon) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, az osztrák forgalmi kópia hossza: 1300 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Bíró Mihály); MNFA, Plakáttár (1 db, grafikus: Bíró Mihály)

Bibliográfia

  • Mozihét,  1917/27, 28, 29, 30, 31, 33 1918/5
  • Mozi-Világ, 1917/30, 34, 51
  • Mozgófénykép Híradó, 1917/22, 25, 31, 40
  • A mozi (Miskolc), 1918/12; Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1918. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 9. p.
  • Paimann’s Filmlisten, 1917/66
  • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 62. p.

Tartalom

Két egyetemi professzor, dr. Lauffen és dr. Dörr viszonya évek óta ellenséges, de gyermekeik Dörr Magda és Lauffen Pál egymásba szeretnek. A professzorok rivalizálásának oka szakmai féltékenység, mindegyikük a saját fölényét próbálja bizonyítani. A két hírneves tudós harca következtében az egyetemi hallgatók is két pártra szakadnak, s mindennaposak a viharos jelenetek, amikor az ellenfelek véletlenül szembe találkoznak egymással. A fővárosban járvány tör ki, mely napról-napra több áldozatot követel. Dr. Lauffen éjt nappallá téve kísérletezik egy szérummal, mely legyőzné a pusztító kórt. Lassan halad a kísérlet, de az eredmények biztatónak tűnnek. Dr. Lauffen leghívebb tanítványa, Ledniczky Valér, vállalkozik a szérum kipróbálására. Az oltóanyag még nem tökéletes, s a fiatalember a kutatás mártírja lesz. Halála után a tudós módosítja a szérumot. Dr. Dörr leánya is megbetegszik. Állapota súlyos, a halálán van. Az apa hosszas vívódás után ellenfeléhez fordul segítségért. A szérum most már tökéletes, a beteg lány meggyógyul. Ez a váratlan fordulat kibékíti a két tudóst. Dr. Lauffen ezek után ezrek életét menti meg, de még most is akad irigye, aki névtelenül feljelenti őt a medikus halála miatt. Letartóztatják a lakásán. A tudós nem akarja, hogy ország-világ előtt meghurcolják, ezért indulás előtt a laboratóriumába megy, s a szérumból halálos adagot fecskendez magába.
Lauffen öngyilkosságát epilógus követi, melyben Dr. Lauffen és Ledniczky Valér a túlsó parton találkoznak és kart karba öltve haladnak a Nirvana felé. (Forrás: Mozihét, 1917/30)

Érdekességek

  • A filmet Bécsben és Berlinben is sikerrel játszották.

Galéria

Vélemények

Dr. Lauffen, amely egy tudós orvos tragédiáját mutatja be négy felvonásban. A szövegkönyvet dr. Molnár Jenő, a kiváló és népszerű író írta, a rendezés kiváló munkáját pedig Carl Wilhelm, az Uher-Filmgyár rendezője végezte. A címszerepet itt is Fenyvesi játssza, partnere a kitűnő Balassa Jenő; rajtuk kívül még a bájos Isa Marsenről kell megemlékeznünk, azután Kemenes Lajosról, aki egy idealista medikus szerepében igazán elsőrangú filmalakitást nyújtott." (Mozihét, 1917/30)

„Dr. Lauffen és Satanel a cime annak a két kimagasló újdonságnak, amelyek az Uher-filmgyár nemrégiben megtartott eseményes főpróbája alkalmával olyan rendkívüli nagy sikert arattak. Mint ismeretes, a filmeken Fenyvesi Emil, a legjobb magyar moziszínészek egyike játssza a főszerepet, akinek páratlan művészete vitte diadalra a szóban lévő két filmdarabot. Úgy a „Dr. Lauffen", mint a „Satanell" cimű filmeket a Mozgókép-Otthon fogja bemutatni.” (Mozihét, 1917/33) 

„Egyébként holnap, hétfőn lesz a Mozgókép-Otthon ezidei szezonjának parádés filmjének, „Dr. Lauffen"-nek bemutatója, amit dr. Molnár Jenő írt Dr. Lauffen neve hamarosan közismertté lesz egész Pesten. Mindenki, aki látta, azt fogja mondani, hogy tökéletes film kivitelre, megjátszásra, tartalomra egyaránt. Bátran kibírná a legcsengőbben hangzó jelzőket is. De fölösleges. Dicsérni fogja majd a közönség. Budapest mozgóképszínház közönsége, különösen a Mozgókép-Otthon látogatói, annyira fejlett ízlésűek, hogy rájuk lehet hízni az ítélkezést. Egy bizonyos, hogy Dr Lauffen: igazi nagy sláger.” (Pesti Hírlap, 1918. január 6.)