COX ÉS BOX

Cox and Box (angol címfordítás), Cox şi Box (román forgalmazási cím)

Alkotók

Garas Márton rendező
John Maddison Morton író (komédia: Box and Cox, 1847.) 
Sebesi Samu  forgatókönyvíró 

Szereplők

Kardos Andor Cox kalapossegéd
Újváry Lajos Box nyomdászsegéd
Laczkó Aranka Madame Bouncer, a lakásadó
Báthory Elza Wigginsné, született Penelope Helén

Technikai stáb

Bécsi József operatőr

Produkciós stáb

Janovics Jenő producer
Ungerleider Mór producer

Gyártási és bemutatási adatok

Proja gyártó cég
Kino-Riport laboratóriumi munkálatok
Projectograph forgalmazó cég
1916. január bemutató
342/1922 cenzúrahatározat

Külső forgatási helyszínek

 • Kolozsvár, Ferenc József út
 • Színkör mögötti műterem

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 2 felvonásos, rövid játékfilm, hossza a korabeli források szerint: 570 méter, a 342/1922 számú O.M.B. határozat szerint: 325 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozihét, 1915/23
 • Belügyi Közlöny, 1922/42, 1913. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 349. p.
 • Productia cinematografica din Romania I. Cinematograful mut (1897-1930). Bucureşti, 1970. Arhiva Naţionalá de Filme,  105. p.
 • Welser-Vitéz Tibor: A kolozsvári filmgyártás. Bp. 1963.  (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 115-118, 394.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Budapest, 1966. 314. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 184. p.
 • Jordáky Lajos: Az erdélyi némafilmgyártás története (1903-1930). Bukarest,1980. 74, 137-138. p.
 • A kolozsvári filmgyártás képes története 1913-tól 1920-ig. Kolozsvár, 2009. 49., 106. p.

Tartalom

Londonban Bouncerné, hogy kiadó szobáját nagyobb haszonnal értékesítse, két bérlőt is fogad, akik nem is tudnak egymásról. Cox egész nap dolgozik a kalapos műhelyben, és csak éjjel jár haza. Box viszont nyomdász, és éjjel dolgozik. Így soha nem találkoznak. Cox azonban egyszer csak gyanút fog, mert túl gyorsan fogy a szene, s a szobában dohányfüstöt érez, holott ő nem dohányzik. A szénkészlet rohamos apadása miatt Bouncernéra gyanakszik. A pipafüstre elfogadja azt a magyarázatot, hogy a kandallón keresztül szivárog a felette lakótól. Reggel Cox munkába megy, és alig teszi ki a lábát, már jön is Box. Készül a lefekvéshez, de előbb reggelit csinál magának a konyhában. Közben visszatér Cox, aki főnökétől váratlanul egy nap szabadságot kapott. Ő is reggelit akar készíteni, s a konyhában összetalálkozik a két szobaúr. Behívatják, és kérdőre vonják Bouncernét. Az asszony bevallja, hogy nem akarta egyik bérlőjét sem elveszíteni, ezért választotta ezt a megoldást, amíg elkészül a hátsó szoba. Mindkét fiatalember nagyon dühös, s mostmár mindketten a hátsó szobára tartanak igényt. Főleg Cox mérgelődik, mert délutánra várja menyasszonya látogatását, akiért, mint hamarosan kiderül, nem rajong túlságosan. Box erre azt javasolja neki, hogy tegyen úgy, mint ő, mikor meg akart szabadulni menyasszonyától, Penelope Heléntől: fullassza magát vízbe, azaz tegyen úgy, mintha vízbe fulladt volna. Coxnak azonban erre már nincs szüksége, mivel neki ugyanaz a nő a menyasszonya, s ha a korábbi vőlegény még él, akkor ő tulajdonképpen szabad. Ezen nagyon összevesznek, párbajt szeretnének vívni, de járatlanok a kardforgatásban ezért kockázással akarják eldönteni, hogy kié legyen a nő.  Cox előző napon vett néhány kockát egy hamis játékostól, amellyel mindig hatost lehet dobni, de ezt a trükköt Box is ismeri, így mindketten mindig hatost dobnak. Mikor látják, hogy így nem mennek semmire, fej vagy írást játsszanak. De ez sem segít, mert mindkettőjüknek van olyan pénzérméje, amelyen csak fej van. Közben Bouncerné levelet hoz Coxnak. Egy hajóskapitány tudatja vele, hogy özvegy Wigginsné, született Penelope Helén hajótörés alkalmával életét vesztette, s utolsó akaratával vőlegényét tette általános örökösévé. Cox és Box most a vőlegénységért vetekednek, mert mindketten örökölni akarnak. Nemsokára újabb levél érkezik, ezúttal Wigginsnétől, aki sikeresen megmenekült, és délután meglátogatja vőlegényét. Cox és Box most már megint nem akarja vállalni az özvegyet. Az újabb perpatvar közepette kocsi áll meg a ház előtt, melyből Wigginsné száll ki. A két rémült vőlegény eltorlaszolja az ajtót, melyet csak az özvegy távozása után nyitnak ki. Bouncerné közli velük, hogy Wigginsné csak azért jött, hogy bejelentse, férjhez ment Mr. Knoxhoz. Cox és Box megkönnyebbülten fellélegeznek. Egymás nyakába borulnak, és közlik, hogy nem tartanak igényt a hátsó szobára, ezentúl együtt fognak lakni. (Forrás: a színdarab)

Érdekességek

 • John Maddison Morton egyfelvonásos bohózata gyakran játszott sikerdarabja volt a magyar színházaknak.

 John Maddison Morton bohózata a Várszínházban