CIKLÁMEN [filmterv]

Cyklámen

Alkotók

Korda Sándor rendező
Gábor Andor író (színdarab: Ciklámen, 1915)
Korda Sándor forgatókönyv

Szereplők

Góthné Kertész Ella a miniszterné / a színésznő asszony
Góth Sándor  Lehotai

Technikai stáb

Virágh Árpád operatőr

Produkciós stáb

Janovics Jenő producer

Gyártási és bemutatási adatok

Corvin filmgyár gyártó cég
Corvin filmgyár forgalmazó cég
Uher filmgyár technikai kivitelezés
1916. december 4. a bemutató tervezett időpontja

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 3 felvonásos, valószínüleg nem készült el.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozihét, 1916/37
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 50. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  350 p.
 • Welser-Vitéz Tibor: A kolozsvári filmgyártás Budapest. 1963. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 225- 228, 393 p.
 • Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). Bp. 1965. 47. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. 132. p. (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar film kulturális szférája 1896-1919 között. Bp. 1975. 56, 75. p. (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Kőháti Zsolt: Tovamozduló ember tovamozduló világban. Bp. 1996. Magyar Filmintézet, 85. p.

Tartalom

„A Vígszínházban sorozatos előadást ért meg e rendkívüli érdekességű színdarab. Egy miniszter felesége a hősnője, aki a természet egy furcsa szeszélyénél fogva hasonmása a színésznőnek. És a két egyarcú asszony közül a miniszternő a rossz asszony. Megcsalja az urát, s egy napon a férj meglátja a szeretőjével, báró Lehotaival. Kérdőre vonja a bárót, aki azzal vágja ki magát, hogy nem a kegyelmes asszony volt, hanem a színésznő. Most jön a nehéz dolog: a színésznőt, aki tiszta és érintetlen teremtés, rá kell bírni, hogy vállalja a maitresse csúnya szerepét. Ez a drámai magva a színdarabnak, amelynek kibontakozása az, hogy a színésznő felesége lesz Lehotai bárónak. E pontig azonban a legkülönösebb és legdrámaibb jelenetek gördítik a színdarabot. Természetes, hogy a színésznő és miniszternő szerepét, e két markáns figurát: egy színésznő alakítja.” (Mozihét, 1916/37)

Érdekességek

 • A Mozihét 1916/37. számában megjelent a film képes hirdetése, az Uher filmgyár is felsorolja a közreműködésével készült filmek között (Mozihét 1916/36), ami arra enged következtetni, hogy a film elkészült. Ennek azonban ellent mond, hogy sehol semmi nyoma a bemutatónak, ami azért furcsa, mert a darab nagysikerű vígszínházi előadásairól rengeteget írtak, s a filmben ugyanaz a két első vonalbeli színész a főszereplő, s szinte elképzelhetetlen, hogy a velük készült filmnek nem volt semmi visszhangja. 
 • Amikor a Mozihét 1916/37. számában megjelent a képes hirdetés, akkor a film valószínüleg még nem volt készen, mert ha kész lett volna, akkor jelenetfotót tettek volna a hirdetésre, nem két sztárfotót.
 • Egyébként egy képes hirdetés még nem bizonyíték az elkészülésre, mert tudunk jó néhány filmről, amelyet meghirdettek, de soha nem készültek el (például Molnár Ferenc Liliom című darabjának filmadaptációját előbb a Corvin, majd a Phönix filmgyár is meghirdette).
 • Az a tény, hogy a Transsylvánia filmgyár egy év múlva, 1917-ben megfilmesítette a Cikláment, szintén amellett szól, hogy az 1916-os változat valószínüleg nem készült el.

Galéria