AZ IMPRESSZÁRIÓ

Egy művész története (alcím), The Impressario (angol címfordítás), Der Impressario (német)

Alkotók

Lázár Lajos rendező

Szereplők

Rudolph Winterri Ralph Winter mester
Mattyasovszky Ilona a szerelmes asszony
Réthey Lajos az impresszárió
Adler Egon  

Technikai stáb

Zsitkovszky Béla operatőr

Produkciós stáb

Lázár Lajos producer

Gyártási és bemutatási adatok

Lux Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Lux Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég
1917. november 28. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
1918. február 18. (Uránia) bemutató
56/1920 cenzúrahatározat
1921. április 14. (Bécs) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 56/1920 számú O.M.B. határozat szerint 1300 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus: Földes Imre)

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1917/37
 • Mozihét, 1917/30, 31, 42, 48, 1918/8
 • Mozi-Világ, 1917/44, 48, 1918/4
 • Színházi Élet, 1918/8 (a bemutatóról)
 • Magyar Színpad, 1917. szeptember 3.
 • Budapesti Hírlap, 1918. február 17.
 • Mozi Műsor (Kassa), 1918/12
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1918. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 154. p.
 • Belügyi Közlöny, 1920. 805. p.
 • Paimann’s Filmlisten, 1921/263;
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 112. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 237. p.

Tartalom

Egy híres bűvészről szól a történet, aki titokzatos kísérleteivel, gondolatolvasó mutatványaival és bűvész trükkjeivel meghódította a közönséget. A mestert világkörüli turnéjára hűen követi egy gazdag amerikai asszony. A bűvész egykori, lezüllött impresszáriója kihasználja a szerelmes asszony gyöngeségét, s a mester maszkjában megszédíti a nőt, és ellopja ékszereit. A rejtélyes bűnügy elkövetőjét azután maga az igazi mester leplezi le. A nyomozásban nagy szerepet kapnak különleges képességei, a gondolatolvasás,  a varázsvessző stb, melyeket filmtrükkök egész sora mutat be.

Galéria

Vélemények

„Ezt követte Az impresszárió című négyfelvonásos színmű, amelynek főszerepében Winterri, a híres gondolatolvasó és hipnotizőr alakítja igen érdekesen és különös egyéni színjátszó művészettel. Ez a film egyike a legnagyszerűbb mozidaraboknak, mert benne teljesen újszerű műfajt kapunk: egy bűnügyi esemény keverékét tudományos kísérletekkel. A történet Ralph Winter, a „mester" pályafutását mutatja be. A drámai jelenetek frappáns fordulatokban mutatják, hogy a mester egyik régi impreszáriója milyen bűnös céllal használja ki a kettőjük közti hasonlatosságot: meglop érzelmeiben és vagyonában egy asszonyt, aki mindenütt nyomában jár a mesternek. De utoléri az igazságszolgáltatás keze, mert a mester egyik modern csodaszere, a varázsvessző, fölfedi a legrejtelmesebb bűntényt. Elgondolásbeli és technikai trükkök tömege teszi tökéletessé ezt a filmet, amelynek két másik főszereplője: Mattyasovszky Ilona és Réthey Lajos különösen jó és érdekes alakítást nyújtottak.” (Mozihét, 1917/48)

„Az Uránia-Szinház új műsora meglepően érdekes személyiséget hoz filmen: Winterrit, a gondolatolvasó fenomént, a közismert okkultistát, akinek misztikus művészetét a legelőkelőbb körök is bámulattal fogadják. Winterri Rudolf Az impresszárió főhősét alakítja. A film egy művész életéből meríti tárgyát és a drámai helyzetalakulások, a gyorsan pergő akciók tömör menete páratlanul izgalmas hatásokat vált ki. Egy híres mesterről szól a történet, akit világkörüli turnéjára hűen követ egy szerelmes szívű asszony. Az asszony gyöngeségét azonban kihasználja a Mester egy régi, lezüllött impresszáriója, aki a Mester maszkjában megszédíti a nőt és meglopja ékszereit. A rejtélyes bűnügyet azután maga az igazi Mester deríti ki... Ebben a filmben nagyszerű szerep jut a varázsvessző alkalmazásának és egy szenzációs tudományos kísérletet is kapunk: a gondolatolvasást! Ezenkívül a káprázatos filmtrükkök egész sora és a fényesen sikerült fotográfiák képezik a darab erősségét, amik a frappáns fordulatu cselekménynek igazi változatosságot adnak. Az impresszárió ismét beigazolja Lázár Lajos művészi erejét és elgondolásbeli gazdagságát. A szereplők közül Winterri Rudolfot méltán illeti realisztikus alakításáért a legnagyobb elismerés, valamint az előkelő játékú Mattyasovszky Ilonát is — az asszony személyesítőjét, aki pazar toalettjeivel is kitűnt. A züllött és zajos múltú impresszárió alakját Réthey Lajos személyesíti. A Lux filmgyár így egyszerre aratja két nagyszerű sikerét a Tűzpróba és Az impresszárió megjelenésével, ami bizonyára csak szerény kezdete egy gyönyörű filmirodalmi programnak. (Színházi Élet, 1918/8)