AZ EZREDES

The Colonel (angol címfordítás), Der Herr Oberst (német)

Alkotók

Kertész Mihály  rendező
Herczeg Ferenc  író (vígjáték, 1914)
Falk Richárd forgatókönyvíró

Szereplők

Lugosi Béla Ezredes
Kläry Lotto Kate
Szerémy Zoltán Huston (eredetileg Huszty)
Z. Molnár László  
Mály Gerő  
Csatay Janka  
Boross Géza  
Góth Sándor  
Huszár Károly  
Latabár Árpád  

Technikai stáb

Eiben István operatőr

Produkciós stáb

Ungerleider Mór producer

Gyártási és bemutatási adatok

Phönix gyártó cég
Projectograph forgalmazó cég
1918. december 30. (Omnia) bemutató
48/1920 cenzúra határozat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 48/1920 számú cenzúrahatározat szerint 1918 méter.

Fellelhetőség, források

A film kópiája elveszett.

Bibliográfia

 • Mozihét, 1918/39, 51, 1919/4
 • Mozi-Világ, 1919/1
 • Pesti Hírlap, 1918. december 31., 1919. január 1.
 • Mozgófénykép Híradó, 1919/3
 • Belügyi Közlöny, 1920. 755. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 106. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 49, 353. p.
 • Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). Bp. 1965. 46. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 25. p.
 • Murai János: Magyar Filmográfia I. (Kézirat. OSZK.) 34. p.
 • Gaál Éva: A magyar film kulturális szférája 1896-1919 között. Bp. 1975. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 28. p.

Tartalom

A nagy meleg miatt két nappal korábban érkezik meg nyaralójába az amerikai konzervgyáros, Huston és leánya, Kate. Egy csavargót találnak a házban, kiderül, hogy az Ezredes néven ismert kalandor már évek óta ebben a villában telel, s mikor Huston úr megérkezik, mindig átköltözik annak városi lakásába. Kate az önkéntes lélekmentő egyesület elnöke, buzgón nekilát, hogy megmentse az ezredes lelkét. A fiatalember megvetően vélekedik a gazdag, unatkozó lélekmentő hölgyekről, csak akkor hinné el, hogy a lány szándéka komoly, ha megcsókolná őt. Kate, aki rendkívül sokat ad az erényeire, megtagadja a csókot. Huston úr régóta keres már egy kalandort, aki elvégezne számára az ó-hazában, Magyarországon egy kényes munkát, ezért kapóra jön számára ez a találkozás az Ezredessel, aki szintén magyar. Hustont azelőtt Husztynak hívták, s a testvére harminc évvel ezelőtt kiforgatta vagyonából, és földönfutóvá tette rangon aluli házassága miatt. A pénz már nem érdekli, mert időközben Amerikában jól megszedte magát, viszont van egy családi ékszer, a Kleopatra gyöngyei, melyet szeretne leányának ajándékozni. Ennek visszaszerzésével bízza meg az ezredest. Kate lélekmentő terveivel ellenkezik ez az akció, ezért titokban lépéseket tesz a meghiúsítására, táviratot küld az amerikai konzulnak, s útra kel Magyarország felé. Az ezredes Huston fiaként mutatkozik be az Adria parti villájukban nyaraló Husztyéknak. Nagyon gazdagnak mondja magát, szavainak egy aktatáska angol bankrészvénnyel próbál hitelt szerezni, melyet Husztyék páncélszekrényében helyez biztonságba. Még csak tájékozódik, Huszty két lányának udvarolgat, mikor megérkezik Kate távirata, s hamarosan maga Kate. Gyorsan kell hát cselekednie. “Rokona” azonban megelőzi. Huszty testvére után most “unokaöccsét” is kifosztja. Kilopja a páncélszekrényből a részvényeket. Utána az ezredes lát munkához és megszerzi a Kleopátra gyöngyeit. A részvényekről és az ékszerről is kiderül, hogy hamis, de Kate szándéka, hogy megmentse a bűntől az ezredest, valódinak bizonyul. Még az elmaradt csókot is felajánlja a siker érdekében. Az ezredes, aki közben beleszeretett a lányba, boldogan aláveti magát a lélekmentő akciónak.

Galéria

Vélemények

"A rendkívül mulatságos darab komikus helyzetei, kacagtató jelenetei bizton számíthatnak a legteljesebb sikerre. Az ezredes-t a Phönix, ez a kitűnő magyar filmgyár készítette, ami már maga is garancia." (Pesti Hírlap, 1918. december 31.)

"Rendezésben, technikában, megjátszásbam minden igénytelensége mellett is a legjobb magyar filmek közt kell említeni. A közönség pompásan elszórakozott..." (Pesti Hírlap, 1919. január 1.)