AZ AUGUSZTA KÓRHÁZVONAT ÁTADÁSA

Produkciós stáb

Neumann József producer

Gyártási és bemutatási adatok

Korona Filmvállalat gyártó cég
1915. február bemutató

Külső forgatási helyszínek

Nyugati Pályaudvar indulási oldala

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, rövidfilm, eredeti hosszát nem ismerjük.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Pesti Hírlap, 1915. február 16.

Tartalom

Az Auguszta gyorssegély-alap filléreiből felépített kórház-vonat ünnepélyes átadása.

Érdekességek

  • „Az Auguszta-alap kórházvonatát, az alap igazgatósága vasárnap adta át a császári és királyi közös hadügyi kormánynak ünnepies formák között. Az átadásra nagy és előkelő közönség gyűlt össze a nyugati pályaudvar indulási oldalán, ahol az első vágányon állott a huszonöt kocsiból levő, fenyőgalyakkal, nemzetiszínű zászlókkal, a király és Vilmos császár arcképével fölékesített kórházvonat. Auguszta főhercegasszony délelőtt tizenegy órakor érkezett udvarhölgye, Majthényi Anna, kíséretében László főherceggel. A pálvaudvar előtt Tolnay Kornél máv. elnökigazgató fogadta és az udvari váróterembe kalauzolta, amelynek ajtajában Lónyay Sándomé üdvözölte.
    A főhercegasszony így válaszolt: — Örömmel jöttem el, nagyon köszönöm Méltóságodnak és az Auguszta-alapnak azt a nagy fáradozását, áldozatkészségét, amellyel e kórházvonatot létrehozta.” (Pesti Hírlap, 1915. február 15.)
  • „Az Auguszta-kórházvonat felavatása. Vasárnap délelőtt avatták fel ünnepiesen a Nyugati-pályaudvar indulási csarnokában az Auguszta-alap kórházvonatát. Huszonöt kocsija van ennek a modern berendezésű kórházvonatnak, amelyen nagyszámú sebesültet lehet szállítani. Külön kocsik vannak berendezve a súlyosan és a könnyebben megsebesült katonák számára s van a vonaton műtőterem, konyha, élelmiszerraktár és társalgó-helyiség is." (Tolnai Világlapja, 1915/9. február 25.) 

Az Auguszta kórházvonat átadása

Vélemények

„(Az Auguszta-kórházvonat filmen.) Megírtuk tegnap, hogy nagy ünnepségek keretében átadta Auguszta főhercegnő az Auguszta gyorssegély-alap filléreiből felépített kórház-vonatot, Neumann József, kamarai szállító, a Korona filmvállalat igazgató-tulajdonosa, film-felvételeket készített a meghatóan szép ünnepélyről, amelyen a főhercegasszony engedelméből az átadás összes jelenetei pompásan láthatók. A film a napokban az összes fővárosi mozikban megjelenik.” (Pesti Hírlap, 1915. február 16.)