AKIK ÉLETET CSERÉLTEK

Cei care si-au schimbat viata (román)

Alkotók

Fekete Mihály rendező
Katherine Cecil Thurston író (John Chilcote M.P /The Masquerader 1904.)
Gyalui Jenő forgatókönyv

Szereplők

Fekete Mihály Tábori László, képviselő/ Loder János, tisztviselő
Poór Lili Éva, a képviselő felesége
Izsáky Margit Lilian, színésznő
Réthely Ödön lapkiadó-igazgató
Laczkó Aranka gazdasszony
Szakács Andor  

Technikai stáb

Fekete László operatőr

Produkciós stáb

Janovics Jenő producer

Gyártási és bemutatási adatok

Transsylvania Filmgyár gyártó cég
1919. február 18. (Színkör-mozgó, Kolozsvár) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Öt felvonásos némafilm. Eredeti hosszára vonatkozó adataink nincsenek.

Fellelhetőség, források

A film kópiája nem maradt fenn. Az adatok az alábbi forrásokból származnak.

  • Ellenzék (Kolozsvár), 1919. február 25-27., 1919. május 8.
  • Kolozsvári Hírlap, 1919. július 2.

Bibliográfia

  • Productia cinematografica din Romania I. Cinematograful mut (1897-1930). Bucureşti, 1970. Arhiva Naţionalá de Filme,  177. p.
  • Jordáky Lajos: Az erdélyi némafilmgyártás története (1903-1930). Bukarest,1980. 109, 155. p.

Tartalom

Tábori László képviselő szenvedélybeteg (egyes leírások szerint morfinista, a fenmaradt standfotók tanúsága szerint alkoholista). Idegrendszerét ez a rettenetes szenvedély annyira szétroncsolta, hogy képtelen a munkára és fiatal feleségét teljesen elhanyagolja. Politikai pártja is elveszíti hozzá bizalmát. Egyedül Liliannál, színésznő barátnőjénél talál némi megnyugvást, aki azért vonzódik hozzá, mert megtévesztően hasonlít egy régi kedvesére, Loder Jánosra. Tábori egy alkalommal találkozik Loderrel, és megdöbbenve ismer szakasztott mására, felkéri cseréljenek életet, hogy szabadon hódolhasson rettenetes szenvedélyének. A nagy tehetségű és ambíciójú Loder elfogadja az ajánlatot. Tábori felesége és barátai, akik nem veszik észre a cserét, örömmel és bizakodással figyelik a kedvező fordulatot. Csak Lilian gyanakszik. Loder nagy sikereket ér el a parlamentben és megnyeri Tábori feleségének, Évának szívét is, amikor a Tábori távirata visszaszólítja. A képviselő visszatér régi életébe, de hamar lerontja Loder sikereit, és mikor látja, hogy idegei teljesen felmondják a szolgálatot, végleges cserére bírja Lodert. Erről egy véletlen folytán tudomást szerez Lilian, és mikor rájön, hogy Loder beleszeretett Évába, bosszut forral. Loder bevallja szerelmét az asszonynak, aki szintén vonzódik hozzá és felvilágosítja a történtekről, együtt mennek Táboriért, de már későn, a férfi végzetes szenvedélyének áldozata lett. Egy uj, boldog jövő nyílik meg a szerelmesek előtt, mert senki sem ismerhet a halott emberi roncsban az életerős Tábori képviselőre, Lilian feljelentését alaptalannak tartja a rendőrség.

Érdekességek

Falk Richárd is írt egy szcenáriumot a regényből a Star filmgyár számára, melyet Játék a sorssal címen 1920-ban filmesítettek meg. Balogh Béla rendezte, Fenyő Emil játszotta a kettős szerepet.