A SZÁMŰZÖTT

A sorsüldözött (címváltozat)

Alkotók

Várkonyi Mihály rendező
Várkonyi Mihály forgatókönyvíró

Szereplők

Várkonyi Mihály Jean
Erika Glässner  
Mattyasovszky Ilona Fenny
Kerényi Gaby az anya
Kürthy József  a sheriff
Bartos Gyula Jean bátyja

Baróti József

 

Technikai stáb

Zsitkovszky Béla operatőr

Gyártási és bemutatási adatok

? gyártó cég 
Kerényi Gaby forgalmazó
1920. március szakmai bemutató
Budapesti bemutatóra vonatkozó információt nem találtunk. bemutató
1921. november 5. (Uránia, Kolozsvár) bemutató
Ezen a címen nem adtak ki O.M.B. határozatot cenzura

Külső forgatási helyszínek

  • állatkert
  • ügető versenypálya
  • Budapest környéke

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 3 felvonásos

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Mozi Élet 1920/2, 3, 5
  • Képes Mozivilág, 1920/3 (január 18. Várkonyi Mihály nyilatkozata a befejezés előtt álló filmről), 28
  • Várkonyi Mihály: "A száműzött"-ről. Színházi Élet, 1920/5
  • Ellenzék (Kolozsvár), 1921. november 4.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  358. p.

Tartalom

A sheriff öt évre száműzi Jean-t, a farm büszkeségét, aki indulatában agyonvert egy részeg, kötekedő legényt. Az ítéletet nemcsak igazságosság, de valamennyire irigység is diktálja, ugyanis a jó sheriff szeretné kézre kaparintani Jean kedvesét, a szép Fenny-t. Egy év elmúlt, Jean titokban hazajön, hogy meglátogassa édesanyját és kedvesét. De édesanyja meghalt, kedvese pedig a sheriffé lett. Bátyja is kifosztotta a távolevőt mindenéből. Jean elkeseredésében felkap egy lóra, ami azelőtt az övé volt, de amit bátyja szintén magának foglalt le. Az idősebb fivér most, mint lótolvajt följelenti Jean-t a sheriffnél. Jean-t halálra ítélik, üldözők kutatják, de egy anya a védelmére kel, akinek megmentette a gyermeke életét. A fiú így életben marad, de most elfordul régi kedvesétől, aki őt mégis szereti és bánatában egy mélységbe veti magát. A cow-boy pedig lóra ül, és bús szívvel világgá megy, elnyeli őt a vad fergeteg, a nagy, szabad kaliforniai föld sziklás erdeje.

Érdekességek

  • Várkonyi Mihály egyetlen rendezése.
  • Várkonyi a filmjéről: "Valóban száműzött voltam, csakhogy egy filmdarabban, amelyet magam írtam és rendeztem. A film már kész, csak két felvételre várunk, hogy szép havas tájat kapjunk. A film kaliforniai történet egy cow-boy életéről, szerelméről, csalódásairól szól. Teli van a kép izgalmas fordulatokkal, lovaglásokkal, trükkel. A cow-boyt, akit száműznek a farmról, megcsalja kedvese és mire visszajön, súlyos vádak alapján fel akarják kötni, de egy anya a védelmére kel, akinek megmentette a gyermeke életét. A fiú így életben marad, de most elfordul régi kedvesétől, aki őt mégis szereti és bánatában egy mélységbe veti magát. A cow-boy pedig lóra ül és bús szívvel világgá megy, elnyeli őt a vad fergeteg, a nagy, szabad kaliforniai föld sziklás erdeje." (Képes Mozivilág, 1920/3) 

Vélemények

„A száműzött — ez a cime egy most készülő 3 felvonásos amerikai stilusú filmnek, amelynek én találtam ki meséjét, én irtam szcenárióját, én rendeztem és én is játszom főszerepét [...] A fő női szerepet Mattyasovszky Ilona játssza. Azt hiszem nagyon nagy sikere lesz. Nincs magyar filmszinésznő, aki ezt a pompás szerepet ilyen ragyogóan tudta volna megoldani. Egy nem terjedelmes, de nagyon érdekes szerepet kreál KerényiGabi, a Városi Szinház kedvenc primadonnája. Uj oldalról mutatkozik majd közönségének, remélem, sikerrel. A sherifiet KürthyJózsel játssza markánsan és nagy művészettel. Ö ma a legbeérkezettebb film karakterszinész itt, különösen ilyen markáns vonalú feladatban. Bartos Gyula és Baróti József játszanak még egy-egy pompás figurát és azt hiszem igen jól fognak hatni a filmen." (Várkonyi Mihály: „A számüzött"-ről. In: Színházi Élet, 1920/5. 

(Gaby-filmek.) Kerényi Gaby, a Városi Színház primadonnájának, tulajdonában Gaby-filmeknéven filmsorozat készül. Az első ilyen Gaby-film „A számüzött" cimen már el is készült. Szakemberek már látták is és azoknak az amerikai tárgyú, 3 felvonásos cow-boy filmről egészen kitűnő véleményük van; úgy a téma, mint kivitel, valamint a játék szempontjából. A film főszereplői egyébként Várkonyí Mihály, Mattyasovszky Ilona, Kürti József, Bartos György és Baróti Gyula. A film iránt Kerényi Gabi lakásán (VIII. Főherceg Sándor-tér 4. III. 8. alatt) lehet érdeklődni." (Pesti Hírlap, 1920. március 9.)