A SORS ÖKLE

The Fist of the Fate (angol címfordítás), Die Hand des Schicksals (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Cornelius Hintner rendező
Forró Pál forgatókönyvíró

Szereplők

Vándory Gusztáv a detektívfőnök
Carmen Cartellieri Hella
Costa Viktor az úri betörő
Szepesi Bertalan  

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég 
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.  forgalmazó cég 
1918. szeptember 5. (Omnia)  sajtóbemutató
1918. szeptember 13. (Bécs) sajtóbemutató
1918. december 16. (Corso)  bemutató 
1919. február 28. (Bécs) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, az osztrák forgalmi kópia hossza: 1400 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát

OSZK Plakáttár (1 db, grafikus:  Cornelius Hintner)

Bibliográfia

 • Mozihét, 1918/36, 45, 50
 • Mozi-Világ, 1918/36, 50
 • Színházi Élet, 1918/50
 • Paimann’s Filmlisten, 1918/133
 • 8 Órai Újság, 1918. szeptember 8.
 • Pesti Hírlap, 1918. december 15., 17.
 • Világ, 1918. december 15
 • Magyarország, 1918. december 17.
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1919. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 133. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 97. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  354. p.

Tartalom

A darab hőse, az elzüllött fiatalember egy úrilányba, Hellába szerelmes. A lány viszontszereti őt, de a szülei hallani sem akarnak a házasságról. A fiú kivándorol Amerikába, majd mikor hazatér betörőbandát szervez. A detektívfőnök elhatározza, hogy leleplezi a bandát és annak vezérét, az úri betörőt. A hajsza azonban sikertelen marad, s a banda egy alkalommal még a detektívfőnök  lakására is betör. Az úri betörő itt váratlanul szembe találja magát volt szerelmesével, aki időközben a detektívfőnök felesége lett. A szerelem feléled közöttük, s a fiú a lány kérésére megígéri, hogy jó útra tér. A betörőbanda azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az úri betörő még egy nagy bankrablásban részt vegyen. A szerelmes detektívfőnökné, aki ismeri a banda tervét, és a detektívcsoport által előkészített csapdát is, nagy dilemmában van. Végül a szívére hallgat, és az úri betörő kezére dolgozik, hogy utolsó akciója sikerüljön. A bankrablás váratlan körülmény folytán mégis meghiúsul, és a bandát elfogják az asszonnyal együtt, aki a kritikus pillanatban az úri betörő lakásán tartózkodott. A detektívfőnök most megtudja a teljes igazságot, közben az úri betörő öngyilkosságot követ el. 

Érdekességek

 • Egyes források szerint: Hella a detektívfőnök húga. A film végén a detektívfőnök lesz öngyilkos.

Galéria

Vélemények

„A főpróba első napján először A sors ökle című négy felvonásos detektívdráma pergett le előttünk. Ez a sok ügyességgel megkonstruált és módfelett lebilincselő film a detektívtörténetek tömkelegében egyedülálló helyet foglal el. Pedig trükkök és fogások alkalmazása nélkül dolgozik és úgy tudja vezetni és fejleszteni cselekményét, hogy egy pillanatra sem lankad a néző figyelme. Egy betörővé züllött úrlovas kézre kerítése adja a darab bonyodalmát, mely a detektívfőnök és egy detektív együttműködésének sikeres eredménye. Komplikálja még a bonyodalmat a betörőhajszával párhuzamosan haladó szerelmi regény, mely a detektívfőnök fiatal felesége és egykori vőlegénye, a volt úrlovas között kiújul. A közreműködő színészek teljes mértékben kiaknázzák a darab rendkívül feszülő izgalmait. A film női főszerepében új moziszínésznő: Cartellieri Carmen lép elénk és egy csapásra meghódít nagyszerű megjelenésével. De kifejező, meleg és közvetlen játéka hivatottságot is árul el. Vándory Gusztáv adja a detektívfőnököt és nyugodt, póznélküli játéka maga a megtestesült természetesség. Costa Viktor, a Star kipróbált művésze játssza az úri betörőt és alakításával nagy sikert ért el. Hintner Cornelius igen szakavatottan végezte a darab rendezését.” (Mozihét, 1918/36)

„(A sors ökle.) (Star-film. Bemutatja hétfőn a Corso.) Még külföldi mértékkel mérve is, hazai viszonyaink szempontjából pedig különösen nagy termékenységet tanúsít az idén a Star-filmgyár. Most hétfőn ugyanis a Corsonak ismét e gyárból kikerült filmet van módjában bemutatni. Ezúttal A sors ökle címen detektívfilmet. Hónapokkal ezelőtt láthatta már a szakközönség ezt a filmet főpróba keretében. De még bizonyára ma is élénk emlékezetében van drámai fordulatossága, színdús felvétel-sorozata, mindenekfelett izgalmas cselekménye. A darab rendezése — Hintner Cornélius munkája — igen jó.” (Pesti Hírlap, 1918. december 15. vasárnap)

„(Korzó-mozi.) Legtermékenyebb hazai filmgyárunk a Star, hétfőn igen érdekes 4 felvonásos magyar detektívdrámát mutat be a Korzóban. A sors ökle a címe a darabnak, a mely tendenciájával, drámai fordulataival, gyönyörű és színes fölvételeivel igazán felülmúlja az eddig látott detektívdrámákat. Egy izgalmas bűnügyi esettel kapcsolatban a földalatti Budapest rejtelmes betörő világát mutatja be ez a Star film, melynek érdekességét növeli, hogy benne lep fel először a Star új idegen származású tagja Cartellieri Carmen, a ki meglepő drámai játékával viszi és szinte magával ragadja a dráma trükkökben és ötletekben gazdag cselekményét. A darabot Hintner Kornélius festőművész rendezte. A detektívfőnök szerepében briliáns alakítást nyújtott Vándory Gusztáv, a Magyar Színház tagja, de igen jók a többi szereplők is.” (Budapesti Hírlap, 1918. december 15.)

„(Magyar detektív-film.) A Corsoban hétfőn került vászonra a Sors ökle c. legújabb Star-film, melynek az ad különösebb jelentőséget, hogy detektív-film és mint ilyen úttörő számba megy. Forró Pál írta meg szcenáriumát, temérdek izgalmas helyzetet és fordulatot biztosítván a rendező és a szereplők számára. A Sors ökle határozottan tetszett…” (Pesti Hírlap, 1918. december 17.)

„A SORS ÖKLE. (Star újdonság.) A sok rossz és külföldről importált detektív-film helyett a Star most egy olyan tökéletes magyar detektiv-drámával lepte meg a mozilátogató közönséget, amely drámai fordulataival, gyönyörű és színes felvételeivel méltán számíthat a legnagyobb fokú érdeklődésre. A Corso hétfőn, december 16-án mutatta be a Sors ökle című 4 felvonásos magyar detektív-drámát, amelynek érdekességét növeli, hogy benne lépett fel először a Star új idegen származású tagja, Carmen Cartellieri, aki meglepő drámai játékával viszi és szinte magával ragadja a dráma trükkökben és ötletekben gazdag cselekményét. A darabot Hintner Cornelius festőművész rendezte. A detektívfőnök szerepében briliáns alakítást nyújtott Vándori Gusztáv, a Magyar Színház tagja, de igen jók a többi szereplők is.” (Színházi Élet, 1918/50)