A SÍRON TÚL

Beyond the Grave (angol), Oltre tomba (olasz)

Alkotók

Renato Bulla Del Tochio  rendező
Renato Bulla Del Tochio  forgatókönyvíró

Szereplők

Pethes Imre a férj 
D'Arrigó Kornél az orvos
Lilian Gray a feleség 
Pázmán Ferenc  
Pázmán Ferencné  
Ettore Villandi  
Zilahy Gyula  

 

 

Technikai stáb

Eiben István operatőr
Pán József  díszlettervező

Produkciós stáb

Balla Sándor  forgalmazó

Gyártási és bemutatási adatok

Lyra Film Rt. gyártó cég
Corvin Filmgyár műterme forgatás
Standard Film Kereskedelmi és Kölcsönző forgalmazó cég
1923. november 15. (Kelet-mozgó) bemutató
220/1923, 1387 m cenzúra

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 5 felvonásos, hossza a 220/1923 számú O.M.B. határozat szerint 1387 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Film-Ujság, 1922/8
 • Mozi és Film, 1923/46, 51
 • Színházi Élet, 1923/47
 • Belügyi Közlöny, 1923. 1796. p.
 • Magyarság, 1923. november 15.
 • Pesti Napló, 1923. november 16.
 • Az Ujság, 1923. november 17.
 • Az Est, 1923.november 17.
 • Pesti Hírlap, 1923. november 17.
 • 8 Órai Újság, 1923. november 18.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 74. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  361. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 142., 177. p. 
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)

Tartalom

Egy mizantrop ember sorsa körül forog az érdekes szövésű cselekmény. A főhősről, aki abban a hitben, hogy felesége, akit rajongással szeret, megcsalja őt – egy különös filmtrükk révén az emberek azt hiszik, hogy meghalt. Valójában azonban csak visszavonult egy barlangba és ott él remetemódra. Viszont a felesége, aki szinte imádta urát, beteg lesz. Az orvos, aki kezeli, szerelmes az asszonyba és rá akarja bírni, hogy legyen a felesége. Közben felfedezi a barlangban élő embergyűlölőt, s csak az esetben hajlandó megőrizni titkák, ha a férj beleegyezik abba, hogy őt, mint csodatevő szellemet üzletileg kihasználja. A férj enged a kérésnek és a nép sűrűn látogatja a barlangban élő szellemet. Később a férj is megtudja, hogy felesége az orvos befolyása alá került s miután meggyőződött arról is, hogy csak egy különös tévedés folytán hitte feleségéről, hogy őt megcsalja, - mint szellem közbelép és megakadályozza, hogy felesége az orvoshoz menjen. Az embergyűlölő férj ezután felveszi ismét élő emberi alakját és visszatér feleségéhez.

Érdekességek

 • A magyar filmipar egyre válságosabb helyzetbe kerül s a magyar gyártási kapacitást külföldi vállalkozások veszik igénybe: 
  Külföldi filmgyártás Budapesten. Amig a magyar filmérdekeltségek a kormány hibájából hetenként háromszor ankétoznak, hogy talpraállítsák a magyar filmgyártást, addig az élelmes külföldiek kihasználva valutánk leromlását, egyre-másra készítik el nálunk olcsó pénzen filmjeiket. Jelenleg a Star filmgyár pasaréti műtermében Kendall amerikai rendező készíiti már harmadik mesefilmjét. Cav. Bulla Renato del Porcio olasz rendező viszont gondoskodott róla, hogy a Corvin zuglói műterme se álljon üresen. Síron túl (Oltre tomba) címen fantasztikus expresszionista filmet rendez, amelynek különleges díszletei Pán József, az ismert fiatal iparművész tervezi.  (Világ, 1922. szeptember 1.)
 • A fentiek ellenére A síron túl olasz tőke támogátásával készült magyar filmként került a köztudatba, az IMDB adatbázisában is magyar filmként szerepel.
 • A film női főszereplőjéről, Lilian Gray-ről azt írják a korabeli lapok, hogy e név alatt egy jóházból való úrilány rejtőzik. "A film egyik nagy szenzációja az, hogy a női főszerepet társadalmunk egyik előkelő családjának leánya játssza, aki Lilian Gray név alatt nagy sikereket fog még elérni mint kiváló filmstar." (Az Ujság, 1923. november 17.)
 • A film rendezője és Lilian Gray egy tervezett, de soha el nem készült film kapcsán sikkasztási ügybe keveredett. Később tisztázódott, hogy a sikkasztást Ferenczi Tibor rendező követte el, aki a tervezett film forgatására egymillió háromszázötvenezer koronát csalt ki Lengyel Mihály borbélytól és Róth Ádám ácsmestertől, akik a korabeli lapokban talált információk szerint feltehetőleg a Líra Film Rt. támogatói, de lehetséges részvényesei lehettek. (Sajnos ennél pontosabb információra nem sikerült rátalálni.) A fenti összeggel elszámolni nem tudott, a film munkálatai el sem kezdődtek, s ekkor feljelentést tettek ellene és Renato Bulla Del Tochio ellen. Lilian Gray-ről pedig azt állította néhány újságcikk, hogy Ferenczi Tiborral megszökött. Ezt a hírt később maga Lilian Gray cáfolta meg. 

 

Galéria

Vélemények

Pethes Imre, D’Arrigo Kornél, Lilian Gray és Pázmánék – filmen. Csütörtökön premier van a Kelet-mozgóban. Egy nagyon érdekes magyar filmet mutatnak be, amely Budapesten itt kerül először közönség elé. A szenzációs filmet Balla Sándor Standard-filmvállalata hozza forgalomba. A síron túl az atttrakció címe, mely elejétől végig lebilincselő és nem egy jelenete frappirozó vagy megható. Pethes Imre és D’Arrigo Kornél játsszák a férfi főszerepeket, a fő női szerepet pedig társadalmunk egyik előkelő cxaládjának leánya alakítja Lilian Gray álnév alatt. A többi szerepet Pázmán Ferenc, Pázmán Ferencné és Zilahy Gyula alakítják. A filmet kizárólagos játszási joggal szerezte meg a Kelet-mozgó, amelynek bizonyára jelentős sikere lesz a magyar filmiparnak ezzel az érdekes alkotásával. (Színházi Élet, 1923/47)